中國新操作系統UOS 預取代Windows

603 回覆
846 Like 33 Dislike
垃圾 linux 咪又係外國嘢!
雖然知道Linux係外國野,但係支那人最叻就係抄完人地之後改改改,成個大陸咁多白老鼠俾佢地做實驗,加埋國家強制使用方面,可能真係有成功既可能。

有無IT巴打可以為大家剖析一下支那既現況有無可能成功,又或者係國際戰線上面點樣可以幫手收佢皮?
Linus開發者美國藉架啵
支那人講到咁大條腰比d骨氣好無?
算把啦
笑大人個口
我地都知道一個成功軟件唔係一朝一夕可以開發到出黎,有無機會係知識產權上面ban鳩的支那人?

睇黎真係要加速毀滅大陸市場等佢地唔可以令外國公司再向佢地特別研發任何野。
OS Kernel 都係用 linux
佢 一出final version 俾人下載,裝完就知用邊隻核心,好易露底
但係Linix唔係open source野黎咩?
IT 狗
其實android 都係linux based
支那的uos又係linux based
仲有redhat, ubuntu, debian都係linux based

Microsoft和linux係完全兩個不同的系統
如果大陸要由microsoft轉uos
基乎所有based on windows和 apple macos 的 apps 要重新再重寫

用戶亦要重新開識系統
同埋學用linux的話,電腦底本身要比較強先學到

十年的話應該有機會成功
但會引來極大回響及反彈
睇佢點控制國內和黨內反對聲音

轉到linux其實係有好處
因為linux係open source
可以脫離俾microsoft控制
打破壟斷
同時可激發linux的app development
可以激發埋ubuntu,redhat都有市場
同microsoft競爭
令電腦不再是繞住microsoft轉
山河經os
Open source 冇得ban
唔駛諗國際戰士
國內和中共黨內怨氣已經會收佢皮

因為所有現有的應用都要重寫
用戶要重學
同埋linux出名免費、自由軟件、和難學
要命令8億人重學一個新系統
同叫佢死冇分別
Linux係open source,有好多吾同版本,例如redhat,Ubuntu都係base on Linux 變種,半年時間,大多都係用現有穩定版更改
支持中國人用中國貨。千企唔好再用外國野
你可以笑佢柒,佢而家就係想谷IT software infrastructures 嘅內需,如果佢搞得掂,佢就可以唔洗再受掣於美國專利,甚至去食埋window 同Linux 嘅市場。

你可以話window phone 都係因為無其他軟件support所有收咗檔啦,UOS都會係咁

Sorry, 內地軟件不嬲都有自己生態系統,例如微信同埋支那宝,只要UOS出咗SDK佢地就會火速開發同cut其他OS ga support。如果外國唔跟(例如office),咁仲可以變相踢佢出中國市場同谷內地公司出office-liked 軟件。

黎一步唔可以睇少
我地都知道一個成功軟件唔係一朝一夕可以開發到出黎,有無機會係知識產權上面ban鳩的支那人?

睇黎真係要加速毀滅大陸市場等佢地唔可以令外國公司再向佢地特別研發任何野。

Open source 冇得ban
唔駛諗國際戰
國內和中共黨內怨氣已經會收佢皮

因為所有現有的應用都要重寫
用戶要重學
同埋linux出名免費、自由軟件、和難學難用
命令8億電腦用戶重學一個新系統
同叫佢死冇分別
linux 打機係件痛苦嘅事
等睇改埋keyboard 同 mouse 規格
蛋大了
佢地隻麒麟都收左皮,而家改用英文名uos威d
你吾撚完未呀屌你老母

支持
deepin 同kylin 都係Ubuntu 黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞