中國新操作系統UOS 預取代Windows

603 回覆
846 Like 33 Dislike
Linux 咪又係美國
OS 唔且水 google, 唔用google 可以用 百度,OS 係一部PC 嘅靈魂,OS 內要有好多 drivers, OS 之上又有無數應用軟件,你自己整一套OS , 出面個世界唔兼容等於無用,支那個大佬俄羅斯都未敢大言不慚話自己整 OS.
OS 唔同google, 唔用google 可以用 百度,OS 係一部PC 嘅靈魂,OS 內要有好多 drivers, OS 之上又有無數應用軟件,你自己整一套OS , 出面個世界唔兼容等於無用,支那個大佬俄羅斯都未敢大言不慚話自己整 OS.
新系統會唔會容易Hack
所以佢咪base on debian linux 再改
Ubuntu都係based on debian
Android都係linux based
Google管server都用debian linux
以前支那都搞過套紅旗lLinux, 早幾年又搞過套麒麟linux, 現在都無晒影
世界公認 Linux security is better than windows
現在手機用 android (linux based)
Server和科研系統都係 linux based system
只有desktop係windows based
咁睇件事又似真係搞得成
正式步進北韓時代
同鎖國冇分別
會有咩app用到?
有gui啦 而家
其實如果大陸政府迫用戶轉就搞得成

不竟現在desktop唔係主流
Mobile and server先係,
而mobile and server早就轉用linux
Linux又係自由開源和鼓勵自己搞自己distro
中國雖係西方敵人
但linux community見到有咁大機會可以挫到microsoft和apple的機會,以及擴大linux開發軟件生態圈的機會,應該都唔會放棄,甚至全力支持
你問過『生活態度』冇
唔係大陸 我用google doc
mra.打bio個陣佢應該未戒奶
1出就告佢老母,等佢出唔到國先
視乎license

open office 用apache
libre office 用gnu

前者唔一定要開源
後者target link都理論上要開源
取唔取代都唔會用
抵買抵用ya
linux係某D特別用途有時係幾好, 例如一d公共空間既上網用電腦, 返正你都只係用chrome上網, 求其一個主流linux distro都搞得掂仲唔怕中毒問題, 而且lightweight過windows好多, 一千銀既電腦就夠曬呢D用途

embedded device用linux就更加唔使諗, 用電量細好多同生態良好

productivity野就...一係mac一係windows

不過中共都係鐘意d意識形態非黑即白野
DOS開源左好撚耐啦, 俾code支那抄都抄唔出野
淨係做個filesystem中国都未必有能力
豬那說老共班豬腦小學程度,easy job, 外表改一改過左骨就有權有錢,之後比錢外人國改成好似自豬研發就得
LM睇又磨走人哋個牌子再印自己個牌子上去

比政府用姐
廢事有間諜軟件
D bug肯定多到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞