中國新操作系統UOS 預取代Windows

603 回覆
846 Like 33 Dislike
改𡊰ram, processor, 底版未
有好display driver先算啦
冇driver 點打機
N記Linux driver 都係一般般
A記就更加唔洗講
Win版都未做好
仲旨意佢有好Linux driver
吓全部都係open source 架喎
linux改
想試下中文寫程式

我國強大了
中國真係唔好妄想自己做OS, 無可能追得上 Windows 和 Linux
UOS?又話唔用外國野?點解用英文字母?
大部分軟件硬件用 Windows, Linux 追到氣咳都見唔到尾燈, 仲話要整個新 OS.
龍芯
Search唔到喎...
最恐怖喺,唔知邊個傻佬話,未來中國電腦硬件供應鏈/部件全部要赤化。到時國產電腦/手提電腦/平板/影音裝置/家庭電器,真係有可能,硬體軟體主要功能只係監控。連個雪櫃/冷氣機/手錶/電視/門鎖都會出賣你嘅言論/行蹤/日常活動/社交。
中國os
distro 當OS, 係就開發個新linux unix啦
拿拿聲脫勾 咁樣越嚟越少美國公司喺中國賺到錢 美國就越少阻礙 同中國開拖
鴻蒙 有呀 不過唔係手機os咋嘛
吹撚到咁大想嚇美國

又好似唔錯喎
好波
政府幾時跟埋用
北韓模式 係牆入邊用好啦 唔好輸出國際
屌你老母
打機真係唔好諗,唔好講顯卡DRIVER,你要GAME ENGINE GAME廠重有MON特登去寫多套出黎,重要唔知入唔入到你個市場,比你審查然後收皮,邊有人會特登投資先?

我諗個OS 應該只係官用/商用多架JA,因為佢話要政府內部換晒D HARDWARE SOFTWARE阿麻
其實電腦野不嬲唔係圍住WINDOW黎轉,只係家用係大部份都係WINDOW JA.....

商用SERVER阿等等其實不嬲都係以LINUX為主架啦........
唔係點會有9萬幾隻LINUX VERSION走出黎,講緊要比錢個堆
唔好因為係華為既 就笑上古神獸個名 華為都係抄姐.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞