中國新操作系統UOS 預取代Windows

603 回覆
846 Like 33 Dislike
其實redhat係咁玩

Enterprise linux 就係再加左commercial closed code
然後整個叫Centos就純開源免費

支那可能會
Uos closed code, 有監控
Deepin open source, 冇監控

中國人只能用uos
DR-DOS好少人用
通常都用MS-DOS
D game廠比中共偷左幾多技術
香港金總終於接受網上會員申請啦

https://lih.kg/1786114
點解中國d野整到咁撚柒
但佢base on 嘅distro 真係唔算穩定
buggy and bloated
其實個心情係好矛盾
一直都想有條大水喉去發展Linux
去普及化一個咁好用嘅系統
黎打破windows 嘅壟斷
但估唔到會係支那

講起大水喉 Intel都研發緊一個distro 叫clearOS
期待中
其實個心情係好矛盾 一直都想有條大水喉去發展Linux
去普及化一個咁好用嘅系統
黎打破windows 嘅壟斷
但估唔到會係支那

講起大水喉 Intel都研發緊一個distro 叫Clear Linux OS
期待中
成個支那幾百個核電廠,改晒uos會點

應該冇事,入面可能係幾萬人踩單車
Google已經係第一大既desktop linux provider

有chromeos同android
突然諗到如果共匪下令全國不論上至企業下至家庭強制改用新os既話會點
之前唔係話UOS唔會開源咩?
而家又話會開源社區?
中國特供OS肯定內置好多監控啦,開源既話實俾人拆穿
無咩可能成事.改用UOS唔難,難既在於UOS點RUN到而時WINDOWS既APPLICATION.
家用既電腦打唔到機,商用既用唔到之前天價買返黎既APPLICATION
android係屬於linux但又同時唔係linux
佢用緊既Linux kernel係好唔同
而且冇乜野GNU software
所以基本上android同一般既linux distro相比係自成一家
linux community可以從android既發展上既得益非常有限
開源可以吸引到全國各個企業參與開發
Push.
Linux kernel =/= GNU/Linux =/= Linux Desktop

Linux只係Kernel名稱, 就好似NT kernel vs Windows, Darwin vs MacOS咁解
唔好玩啦。
用黎玩單機咩,冇game 冇app 用條毛
德國戰線要人!25號截啦!

冇時間啦25號截止,極度要人幫手!
https://lih.kg/1782422

德國版人權法案
有google translate有晒教學點簽
一於簽爆佢

唔好畀0.5睇死推唔郁歐洲戰線

冇時間啦25號截止,極度要人幫手!
https://lih.kg/1782422
幫Windows換左skin就當自己研發?

https://github.com/LingDong-/wenyan-lang?fbclid=IwAR0VMaioUkaFIK0ZDBO7_DllBPlJO1wBotvIR8ng4L9sTySvQGCovthSYdg

文言lang:

Wenyan:
吾有一數。曰三。名之曰「甲」。
為是「甲」遍。
 吾有一言。曰「「問天地好在。」」。書之。
云云。

Equivalent JavaScript:
javascript var n = 3; for (var i = 0; i < n; i++) { console.log("問天地好在"); }

Output:
問天地好在 問天地好在 問天地好在
講真,真係唔好以為香港人咁有骨氣
淨係三登以前討論 office tools 一堆人為左唔比錢用 msoffice 一係用翻版,一係用 wps office 都唔肯用 libreoffice 或 googke docs 之類本身合法免費野
libre office 真係冇Microsoft 咁好用
我轉用過一排真係頂唔順 焗住用返Microsoft
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞