英國可能會宣布廢除中英聯合聲明

665 回覆
1910 Like 92 Dislike
取消關係法 對在港外資/美資有咩影響?
5毛退散!
[港人改變世界巴入]英國下議院報告:我們再次強調 聯合聲明係法律上有效條約,其有效性及落實至關重要
https://lih.kg/1704418
啱 真係好凍 respect手足
建議你wiki睇睇

英國法律專家Martin Dinham認為,就中方如果威脅撕毀聲明的情況,該文件有四點已確立的法律原則[12]:

條約是具約束力的,「約是立來遵守的」(Treaties are made to be kept),雙方必須誠實履行;
而《聯合聲明》是沒有終止規定的,沒辦法單方面終止;
若違約者出現重大違約(material breach),才可觸發另一方終止履行及懸置條約;
128 推
仲有

英國 2016 年已經講過銅鑼灣書店事件係嚴重違反聯合聲明,破壞一國兩制,但係結果係乜柒都無做過,要做嘢/想做嘢嘅一早做咗

仲要quote 埋啲乜嘢 Vienna Convention,支國從頭到尾都唔9理你啲國際法,睇南海就知咩事,從來要 enforce 呢啲國際條約都只能夠靠武力
你on9d喎 睇左醫生未
點解以聲明做基礎等於冇用?
人權法可以做好多制裁喎?

仲有乜原來hkaa反對過人權法咩?
加油!
禁止港元換美元

人民幣係國際廢幣換唔到錢 要靠港紙

= 人民幣 + 港元 成為廢紙

用經濟損失代表人命戰爭傷亡

香港真正攬住中国黎炒,唔係單方面香港人自炒
呢班大中華膠直頭要送去火化
係時侯搞個英國旗海🇬🇧
現實中不嬲實際佔領國話晒事,克里米亞、北方四島、北塞浦路斯、藏南地區等等邊個霸到咪邊個話事。呢啲乜鬼聲明條約佔領國鐘意唔遵守就唔遵守嫁啦
再推多次

呢個post 好多搵英國無用撚
屌 唔試又點知唔得先
你唔好戇鳩
除非停swift否則禁止唔到
而只有伊朗北韓level既國家先會咁做
香港有排未到
仲有咁多美資外資,一撚定唔會

唔好為支持你既政治理念作故仔鳩噏
因為英國只係會睇民意做嘢,蘇格蘭🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿直布羅陀🇬🇮想點,個個政黨都話交俾當地人決定 ,英國會全力配合,

明冇, 香港人一直都冇講過終止聲明,英國冇民意支持唔會做嘢
唔係揾英國冇用
而係唔應該香港人自廢聲明
咁等於幫支共解圍

應該講支共違反聲明
即係攬炒巴做既方向就啱
取消關係法 哩個舉動太大, 而且香港咁多外資美資,牽連甚廣, 做到哩一步 機會好微
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞