娛百狼人殺討論 (8)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
《凹嗚狼人殺》是台灣八大電視台旗下節目《娛樂百分百》的一個單元,舊名曾為《94間諜94狂─天黑狼人殺》。
由於收視率高,深受觀眾喜愛及熱烈討論,並成為最受關注的單元,YouTube的點擊率多次超越百萬,因此由不定期播出變成固定單元,甚至幾乎每天播出。

狼人殺偶像 陳零九、狼人殺男神 邱鋒澤

狼人殺女版零九 紀卜心

本單元玩家陳零九與邱鋒澤融合遊戲和音樂,創作狼人式情歌《天黑請閉眼》

https://www.youtube.com/watch?v=VaAacrLk4gE

新歌《天亮請睜眼》

https://www.youtube.com/watch?v=98Q5ptSsC4o

新歌 《兵變》

https://youtu.be/Du96eQPbfKA

問米佬係羅志祥
Q:為何羅志祥被稱為問米或米爺?
A:因為他是通靈系玩家,經常以問米形式通過靈媒而裸點三狼,詳情請觀看2019.08.16期。

基本專業術語:
閉眼玩家:夜晚未能睜眼採取行動的角色。
民及民以上:身份較好的人(民或神)。
狼殺:意同「刀」,夜裏被狼人殺死。除第一晚以外,被狼殺的玩家不能發言。
自刀:狼人自殺,用以騙取女巫的解藥與信任。
銀水:被女巫救活的人。
金水:預言家查驗的好人,或是場上已經確定的好人。
查殺:預言家查驗的狼人,或被騎士翻牌查驗的狼人。
毒殺:夜裏被女巫毒死,死者沒有遺言且不能使用槍殺技能。
槍殺:意同「帶」,狼王或獵人死亡時可開槍殺人。
認狼:承認自己的狼人身份。
自爆:狼人主動爆出自己的狼人身分後淘汰,使遊戲強制進入黑夜,讓該狼人後置位無法發言。
票死:每天入夜前場上存活者投票,高票者遭淘汰,可發表遺言。
歸票:由存活的末置位玩家歸納狼坑,並建議好人陣營將之票死。
衝票:意同「綁票」,指投票時某幾名玩家有計劃地一起去票同一個人的行為。
抿身分:遊戲一開始玩家確認角色牌後,藉由觀察表情與反應來猜測各玩家身分。
炸身分:假跳神職查殺或報銀水以測試並觀察其表情反應是否像狼人。
丟水包:首日前置位對重視的後置位發言施加壓力,以製造話題。
擋刀:假跳某神職,降低該神職被狼殺的風險。
退水:承認假跳身分。有時被用於宣告退選警長。
聊爆:發言積極但內容或邏輯貌似狼人。
扛推:發言積極且企圖票死好人,被視為狼人的一種表現。
划水:發言內容過於簡略,快速帶過並且未積極尋找狼人。
跟風:發言跟隨其他玩家,未積極提供自己的看法或觀點。
踩:發言時指出某玩家的發言和狀態不好的地方,而懷疑某玩家可能是狼人。
祼點:在第一天沒有資料情況下發言時便點出自己認為是狼人的玩家。
狼坑:發言時列出自己懷疑是狼人的玩家號碼。
容錯率:表示狼坑中某玩家的狼人可能性相對較低。
輪次:1.指遊戲進行時雙方陣營的領先程度。 2.本輪會被考慮票死的玩家。
跳:意同「拍身分」,宣稱自己是某神職或平民。
假跳:不是該身份的人自稱是該神職或平民。
悍跳:狼人假跳神職。
對跳:兩人以上跳同一個神職。
狼互咬:兩隻狼人刻意互踩對方是狼互相攻擊,以誤導好人相信二人並非同伴。
倒鈎:狼人為隱藏身分,故意做出支持好人陣營的行為。
場外:與玩家發言、表情、投票等遊戲本身無關的因素,如夜晚的動靜。
交牌:指狼隊已自知無法獲勝,選擇投降提前結束遊戲。
警下:未曾起身競選警長的玩家,有選出警長之投票資格。
上警:起身競選警長的玩家,無論是否退選,皆無選出警長之投票資格。
警徽流:警長事先宣告未來警徽流向,以便警長死亡不能發言時能透過警徽傳遞驗人訊息。
撕警徽:警長被淘汰時不移交警徽。

網友推薦集數:
①2018.08.20 風田名言出處
②2019.06.07 可能是史上最氣的一集
③2019.06.21 警長局+高玩紀卜心
④2019.06.28 上帝視角+高玩配置
⑤2019.08.02 上帝視角+警長局

20190628 公認坐穩TOP3

新post 留名
莎莎真係好唔敬業
做主持咁耐都唔知可以報神職名?
成日都覺得佢玩得hea又唔好笑
唔好再俾佢玩啦
佢比愷樂更加唔想玩

望住愷樂拎MVP 好欣慰
佢知自己特性 唔岩做衝鋒狼
就做隱狼
由一開頭好憎既蝴蝶
到而家欣賞佢既努力
我好早期話過佢唔想上狼人殺…佢自己都開埋聲話唔想再上嚟 就算以辰變咗低玩都寧願佢代班多過嗰個莎莎
哎呀,無左宇辰嘅狼套路
宇辰做狼嘅技倆
1) 跳預言家
2) 咬狼隊友
3) 我玩錯了 這局玩的超爛

可以繼續置頂
莎莎最大問題係無認真學
次次玩都一副新玩樣,講真你都玩左好幾集啦
仲要人當你新玩,俾高嘅容錯度你,咁點進步

不過佢唔識跳身份,俾人著左件衫呢個教訓都算幾大下
但佢唔係第1個中呢d伏,愷樂都中過好幾次
希望佢可以跟佢姊妹學習一下,起碼要有個心去了解個遊戲
做住其他野咁聽發言
凱樂第2日直接聊爆竟然冇人聽到
雖然1號仲差,
但對容忍度黎講應該都係捉凱樂先
睇返尋日娛百全集 熊局應該話係12月會出現
鋒澤同丫頭都跳熊
仲有九澤粉meeting(?)
但佢捉1號邏輯 講完唔投10
仲有跳對獵人
真係似好人

可能上帝視覺你會比較留意
但講真冇視角都會覺得6仲似狼
零九ig 直播話 12月14號有觀眾個日係總決賽
我覺得似口誤多過聊爆,前面佢都講緊女巫似毒左隻狼,但人人有唔同理解方式啦
唔知幾時先播出呢

季冠賽都拖左勁耐先播,明明同女神局係隔一日錄
有通告都賺得咁辛苦唔好賺啦
有時又見佢西口西面
佢同愷愷差唔多

老實講睇佢不如睇宇辰以辰
起碼有得笑下佢地
佢地低玩極敢去悍跳都係認真玩既
莎莎態度差到唔想睇
賽後發曬爛炸咁 仲好多小動作
嘩心諗阿姨樣做啲咁既表情
熊局係聽日出
好似有live 果日?
終於有新板玩 熊 狼王+雪狼 唔知局勢點變呢
我懷疑09 mixed up 左粉絲見面會 同 總決賽
總決賽應該未必有呢10個齊晒
全集邊度有得睇
我記得佢之前試過做最後一狼,疑似睇淘汰區決定刀邊個
另外又試過話人對前輩無禮貌

真係其中一個最難睇嘅玩家,無效果無邏輯唔認真,仲要講d令氣氛尷尬嘅說話
話卜心要尊重長輩
搞到問米都要打圓場
佢認為毒岩左,但仲係講剩2狼
少玩既我覺得正常
但佢依家唔係果D LEVEL
加上有人講佢捉1號發言
其實過往都唔少場有少玩既人都係咁
跳對獵人就曬氣啦 唔係加分點黎
仲有講左我係做住野聽發言冇睇畫面
其他2狼冇咩點聽到, 但純粹聽到如果1同3號比較
點都係對1號容忍度較高, 3號出BUG 就無人理 奇怪姐
不過8同9號都當1號同3號係同級既方式對待
有D似 之前鋒澤當曬D人 全識玩咁盤LOGIC
search 娛百 線上看 我搵第一個showsq 睇
唔好揀youtube 揀其他片源就有全集
有啲連廣告都有得睇
之前睇愷樂都覺得佢唔想玩
一係就話想去後面休息
到次次得返佢係一狼既時候睇得出佢更加想唔玩
都唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞