2020 英國 Working Holiday

349 回覆
30 Like 1 Dislike
有無人打算用working holiday打探下睇下有無機會轉T2
本身有呢個打算,但唔係咁易,武肺仲要難上加難
有會計師牌去英美澳加都難,呢d地方唔缺人
打算遲1-2年去wh
諗住黎緊呢半年申請working holiday visa係咪好傻?
英國EE係咪唔洗抽,直接去2年?
有冇人知點樣reschedule個appointment
有無巴打可以夾租?準備去
有個房,乾淨就得
你去邊個城市同幾多budget
其實單人studio未必好貴
有無人知工程缺唔缺人
英文麻麻地真係唔好預過到去會好好過
難度加多幾倍
你interview個陣人地問乜你未必問得好
第一個就篩走你
香港人讀同寫問題應該唔大,主要係講同聽
係英國interview通常有一set問題, 問黎問去都不變其中
同埋最緊要唔好驚
由其係london充斥大量外國人,佢地講野多數都好慢加上極多種唔同既口音, 講得慢無乜影響, 重點係內容

除左向行業轉有既knowledge based interview (可能唔會有添)
英國哩幾年開始著重competency / performance based interview (通常係第一round interview)
主要係睇你個人能力例如teamwork, communication, leadership等等,
哩D上網搵勁多資源學下點答, 準備好D第一round 要過唔大問題

當然你英文要有能力應付日常生活同工作就無乜問題

係英國見過好多份工基本上9成半公司都有用competency based interview, 加油
目前人在倫敦,自問英文叫溝通到。
上年9月到埗,10月租到屋,有send CV 揾過之前相關既工作 (Event/ exhibition contractor)。但0回音。
個人認為,如果英文一般,過嚟真係有定心理準備做餐飲先,好彩有 sales 做會開心啲。

利申,目前系 NVQ level 3 barber,有工返,但 lockdown 緊
Ching 好有經驗 敢問目前咩行業
好多地盤,但歐洲佬居多。
入行方法未知。
就咁睇有少少太理想,預鬆d好
神預言
London 邊度落腳好?
真心想問大家英文咩level? 我UE 拎D 唔知夠唔夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞