2020 英國 Working Holiday

349 回覆
30 Like 1 Dislike
有冇人計劃 / 已經apply 2020 年去英國Working Holiday?

利申:收到Visa,如無意外應該會2020 五月中出發
可能5月bno都平左權,唔駛working holiday
但未必個個有BNO
諗住去英國邊度
第一站應該會去 London
計劃緊
但好擔心去到搵唔到工
自己英文水平又唔係好
阿Ching諗住稱諗住搵咩工同點搵工?
利申:我都諗緊下年去
英文唔掂咪做住唐餐館先囉
London 其實都好多移民唔係Native speaker,
唔去試過唔知既
有時我覺得係環境逼出黎,當你逼住要講,慢慢應該就會ok
我一開始會想試下搵office 工先
(利申:其實我都做左好幾年野,想用呢幾年既經驗試下搵唔搵到,應該會target d 我果行既contract office job)
如果都係搵唔到,可能會試下去做hostel,上網搵同walk in 厚面皮問請唔請人
我都想係21年去,想問下樓主用左幾耐plan 同埋準備得多唔多 有冇咩要特別注意?
其實我冇乜點樣特別plan,最重點既plan 都係Budget
最實際既準備就係儲錢
我預計我頭半年都冇野做既話會需要大概幾多錢
然後set 個目標儲

另外原來都幾多YouTube channel 係講UK working holiday
個人覺得孝仔 channel 幾高質
咁最後結果草左幾錢去?
預左大概10萬
咁多架...咁係自己一個定有朋友一齊?
其實又唔一定預咁多,只係我打算去埋歐洲旅行同埋預自己冇咁快搵到工所以預多d
我見有d 人兩三萬都已經出發,不過就要好快搵到工

我自己一個去
好啦 唔該晒樓主!
溫馨提示
如果你有BNO, 用BNO 申請會方便過用特衰護照
同埋唔洗抽籤
我都想有啊
一齊去ok?
利申:巴
有無得簡介下 working holiday 係點搞
Same here
諗住先apply Tier 5
睇下之後轉point based system會唔會有著數d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞