信用卡討論區 (81)題目?????

1001 回覆
2 Like 7 Dislike
咁我諗大部分人儲miles都係為咗換j以上嘅,始終j以上真係好多人都唔會真金白銀比錢坐
500以上單一簽帳有啲難
買IPhone 大法另計啦
係, 以新航為例, 暑假去, J 要15000以上, 但用RC 換就4067 RC, 差不多 1/4 價錢, 所以我點都留起RC 唔找卡數, 用來換里數

當然, 也可以話, 坐廉航幾舊水都去到啦, 所以依D 好個人, 只看自己
個別職業(例如老師)只可以長假期去旅行的話,咁用mile換Y仲有價值...
當然換J就最好,PE就係最唔抵(無論真金白銀俾錢買定用miles換)
呢樣真係百貨應百客...
換長途係抵D
唔一定要買好低價格,有 coupon 喺手的話可以買 $51 / $101 ($50.1 都得嘅),畀完 coupon 尾數先用 AE,易玩過搵幾蚊嘢買
其實普通人一年來回一次J應該都用左大半...

ECON最大問題係換黎都唔箸數,就算唔做PROMOTE都唔見得有賺
啱啱就換左2張econ
12月31號台灣返香港 11500am*2

2張business 12月26 香港飛台灣 12500av*2
691稅*2

其實都貴 不過放假時期買來回econ 都講緊2500

咁啱安信 台灣碌卡又7%
匯豐個本地簽帳5% 睇過條款無話網購唔算
佢依家仲有網購2% 係12月31前
姐係可以疊加到7.4% 連基本

有無理解錯
台灣11500乜黎...

我黎緊都有程台灣J
不過係之前KIX PEY返黎搭到一程假單
(而且程PEY同我UP左上J
返黎個程都已經有位等firm,單程就用里數ok既
睇下之後去日本個程黎唔黎得切有位再假單

安信7%真係太抵屌...我原本諗住出HSBC VS賞世界而家唔知點算
試左
個app完全無彈出黎一扣即享
即係倒蝕$10
早之keep住sc算
Sc 支付寶同wechat好似無回1.5?
屌 咪濕鳩am 個d乜靈活賞

不過我去台灣應該會簽hsbc premier先
1蚊有最少0.96av bonus 25-50%換 圍返條數抵過7%
I-ti 外幣rebate出左未?
我仲未有
出左但回唔足
我D網購單俾佢屈做自動轉帳唔計

得一寶有
我用safety razor換刀片3蚊塊
由2019年12月1日至2020年2月16日,憑滙豐信用卡於「最紅冬日賞 - 本地簽賬優惠」可享高達額外$1,200「獎賞錢」:

優惠1:累積合資格簽賬滿港幣8,000元,可享額外5%「獎賞錢」回贈,最高可達$600「獎賞錢」
優惠2:全期累積合資格簽賬滿港幣38,000元,更多享額外$600「獎賞錢」

https://www.redhotoffers.hsbc.com.hk/tc/latest-offers/red-hot-winter/mass-spend

呢個係買夠8000回成個金額既5%?
剛收到HSBC 特選通知:
1. 網上交稅 ,MIN 要交$5000, 有0.4% 回贈, 上限400 RC, (其實即= BASIC 250 蚊有1RC)
2. 交夠100000, 有多100 RC

叫做好過冇
係咪都交100000
多咗等政府退
發達喇
特選成日收唔到,
借錢電話就一定有。
終於收到3個月前Hsbc個簽3萬回1200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞