(19日坦桑尼亞遊記)乞力馬扎羅山還有雪嗎

237 回覆
128 Like 2 Dislike
pish
好睇,留名
好睇!樓主加油出文
輕輕一推
輕輕一推

無文學咩人推
樓主 成個登山用左幾多日, 行山果part 洗幾多???
Day 5 - 3rd day in Kilimanjaro

比起如何都調整不好的身體
整理好心情和思緒後令我更有動力迎接接下來的挑戰和旅途

今日行既路程比前一日長d,同埋係上上落落(上到4600m再落到3900m),所以都未話係好
植被地帶係高原荒漠
食個早餐(同尋日一鳩樣既野)早上8點出發

行左冇耐已經發覺周圍已經冇曬花草樹木咁制

同樣陽光普照的一個早晨,遠處既Uhuru Peak彷佛就在伸手可及的地方

地勢未話非常陡峭,同前一日朝早行既路段差唔多,不過地上冇乜泥濘
易行係易行d,但係因為高海拔,氣溫跌到大約十零度
再加上高山反應加持(少左氧氣)
所以都唔可以話容易
不過我同Kim行既速度都可以比其他行山客快,沿途不斷超越佢地
yuan
屌 唔知做乜打撚錯仲要send左出去

沿途超越眾多行山客

樓主體能一定好撚勁

一路緩緩爬升,一路望住上面雲霧越積越多,大約12點到達4600m既Lava Tower

係Lava Tower度都有d有多d日子同錢既人選擇紮營,不過人數不多,大部份(包括我)都係選擇係度稍作停留食個lunch然後下晝繼續

雲霧漸厚,伸手不見五指

呢盒係廚師一早為我準備既lunch box
係Lava Tower我地唔紮營唔會煮野食,Porters要盡早直接到達下一個目的地Barranco Camp(佢地唔會經過Lava Tower而係行另一條路)
下晝仲有路程
所以呢口就要用Lunch box解決
lunch box入面有蛋、餅乾、朱古力、蛋糕、芒果汁等等
左邊果舊係類似炸既dumpling(你當係餃子啦),入面包住d蔬菜同青椒紅椒,唔難食但係唔岩我胃口
終於出好睇
lunchbox好似幾正
屌成日up錯圖 又重覆左

由Shira Camp到Lava Tower大約要4個鐘,Lava Tower到Barranco Camp大約要3個鐘
食完lunch大約1點鐘就要出發
地勢雖然比上晝易行(落坡同平地),但係我身體感覺比上晝難好多,主要原因係天氣
落斜有段係要落d好斜既石頭,可能因為雲霧潮濕既關係果d石頭表面好濕滑
同埋唔知係唔係我個人既問題
當天氣好果陣我可以跟得上速度,甚至快過其他人
但係天氣一變壞我會覺得呼吸唔到,需要深呼吸同好多休息,精神集中唔到
於是下晝既路程行得超級辛苦
仲要俾我之前超越左既人過番轉頭
一路上濃霧都令我睇唔到前面既路
拎部相機乜都影唔到仲要搞到上面有霧
行行下仲要落雨
著上雨衣之後我既身體再添加多一份累贅
我行得好慢好辛苦

前路一片迷矇,腳下一步比一步沉重
就像我現在的人生,剛畢業、無方向的人生
可是,我努力了那麼久,付出了那麼多才能踏上這片土地挑戰這座高山,你要我放棄嗎?
你對得起我嗎?你對得起自己嗎?
你想逃避嗎?你只想安穩地生活過日子嗎?
我質問著他,試圖呼喚他從酒醉中醒過來
你還坐在這裡做甚麼?你知不知道我被「罪惡感」這玩意折磨得多麼的辛苦?
起來!
走!
終於,他站了起來,凝視前方,
說了一句:
「我沒有退路。」

行左大約2個鐘雲霧開始散去,見到前面有d外型好得意既樹
我問左Kim三次都唔記得呢d叫咩樹
佢話「
高地荒漠冇乜水,d樹要有粗壯樹莖儲存水分
但係個底同根又冇乜發展空間(大部份都係石地)
為左阻止水分流失,d樹就生成上肥下瘦既奇特形狀
同埋,望到呢d樹就代表我地就黎到目的地啦
奇樹
上肥下瘦 正啊
好好睇
繼續劉明
加速

下晝3點半到達3900m既Barranco Camp
挑夫們已經紮好營準備好曬恭候大爺我光臨

見出面依然大霧,加上行左段辛苦路程,於是我就匿埋係營度食tea

冇錯,又係popcorn
又係冇味既popcorn
不過今日唔知係咪咩吉日
佢地仲俾左d花生我食
算你啦

然後過左一陣(半個鐘到啦)個天又開始好番
意味住我又可以開始9fing

我見到Kim,諗住同佢吹下水
點知佢劈頭第一句同我講:
呢個懸崖叫做Great Barranco Wall
係我地聽日要爬既路

我望住Kim,我話「我知你講緊笑,
唔好笑,
OK?」
Kim:「係啊唔好笑啊,
因為真係要爬,
你唔記得尋日我地行果段第二難行既路段既,
聽日爬既呢度就係最難爬既路啦」
我LAG左半分鐘,
佢望左我半分鐘,
然後搭下我膊頭,講左一句:
「HAKUNA MATATA」
就走左去
行山變爬山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞