(19日坦桑尼亞遊記)乞力馬扎羅山還有雪嗎

237 回覆
128 Like 2 Dislike
大家好,小弟第一次喺呢度寫遊記,請大家多多關照
呢次旅行係我自己一個人去嘅grad trip ,所有嘢都係自己執生
由於我係一個冇乜計劃嘅人,所以其實冇咩所謂嘅「行程」(只係book咗住宿機票爬山同Safari)。不過正因如此我反而喺9fing當中有更多時間觀察當地人嘅生活,對我來說得著更大

「行程」如下:

2號晚出發
3 March - 4 March: Moshi
5 March - 10 March: Mount Kilimanjaro ( Machame Route)
11 March - 12 March: Arusha
13 March - 16 March: Safari (Manyara Lake, Serengeti, Ngorongoro Crater)
17 March - 19 March: Arusha
20 March: Dar Es Salaam
21號回港

如果你要問點解我淨係喺Dar Es Salaam留一日,點解唔去Zanzibar,我只好答你:我唔識游水,呢啲地方對我吸引力不大

俾一兩張甜頭你地先:

Kilimanjaro

Serengeti National Park

我主要講我喺當地嘅體驗,再加上我冇乜計劃,可能資訊量冇想像中多,不過有問題即管問我,盡答
請巴絲們多多支持
Btw通街都係文生啲親戚真係好恐怖
lm
對乞力馬札羅山有興趣
去之前有冇打針食藥

Safari幾錢 使唔使200美金一日

成3日有咩做
2 March - Day 0
我book左3月3號嘅機票由香港飛去Dar Es Salaam (埃航經Addis Ababa), 再轉機去到Kilimanjaro機場,唔計喺機場等嘅時間大約要15個鐘

上機之前食返個m記餐先,都唔知去到非洲有冇嘢食,點都做返個飽鬼
我嗌左我最愛嘅雞翼餐食⋯⋯

結果今日睇返啲圖先發覺,大鑊,呢個咪傳說中嘅巴西雞翼!?

臨走之前召喚我嘅力羊守護神作護法

上到機幾乎成架飛機都坐滿人,絕大多數都係黑人同大陸人,睇嚟去親呢啲地方都係做生意多

不過零舍係得我隔離兩個位冇人坐,真係連個天都要我forever alone

聽講埃航嘅質素唔差,搭左兩程嘅我可以話嘅係不過不失,衛生可以再改善,座位寬敞,服務同食物都唔錯

飛左11個鐘,早上7點到Addie Ababa機場,開始多一模一樣樣嘅黑人出沒,內心開始不安

遙望非洲遼闊的天空

由Addie Ababa到Dar Es Salaam,我終於拎到窗口位(不過成架飛機都唔知有冇50人),望出窗外,明明係3萬呎高空,但係萬里無雲令到我依然望到地上風景,依個景象係我之前exchange歐遊半年都睇唔到嘅

搭多3個鐘,終於到坦桑尼亞啦(不過仲有一程機)
去之前有冇打針食藥

成3日有咩做

有,打左yellow fever(冇打唔俾入境),甲肝,傷寒同破傷風
日日都要食多西環素(預防瘧疾)到今日都仲食緊

Safari 800美金 啱啱好200一日(唔計tips,不過我俾好少個嚮導因爲我唔like佢)

3日係真係9fing
最後一日去左睇瀑布同Maasai market睇人賣牛賣羊
留名
去之前有冇打針食藥

成3日有咩做

有,打左yellow fever(冇打唔俾入境),甲肝,傷寒同破傷風

Safari 800美金 啱啱好200一日(唔計tips,不過我俾好少個嚮導因爲我唔like佢)

3日係真係9fing

打針食藥已經破費
March 3 - Day 1

其實去到Dar Es Salaam已經係3號下午2點嘅事
一落機過左passport control (香港護照有30日免簽證) 我就拿拿聲拎部電話睇下有冇wifi,然後就感受到咩叫做真正嘅非洲網絡....

出閘第一件事係醫肚,我喺機場外圍見到一間餐廳門口幾別緻,心諗啲野食應該唔會太伏,就入左去
老實講我一開始信唔過非洲啲牛肉同豬肉(後來先知果度冇豬肉),見到有個雞塊配薯條餐,心諗應該食唔死我就叫左

件雞係我呢世人食過最乾最韌嘅嘢,根本就係食雞味嘅擦膠,呢一餐彷佛預示左我呢個非洲之旅係會冇啖好食

消磨完時間我就起程搭多一個鐘飛機去到Kilimanjaro Airport, 落機果陣已經係夜晚七點

話說我喺book Kilimanjaro嘅tour果陣順便book埋airport transfer ($25 usd), 事前我已經send左flight details俾間中介網站同埋間公司,我expect去到會有文生啲表兄弟拎住個名牌接我;

點知一落到機,係冇人接我。

眼見其他人一個個搭巴士搭專車走曬,得翻我同啲的士司機(文生BCDEF),心諗莫非第一晚我就喺機場奶屎,機場外面冇wifi,我又冇電話卡,點同佢地聯絡?

好在,其中一個的士司機好有心問我點解會冇人接,幫我打電話去間公司問,仲車埋我去到Moshi城鎮

佢話佢叫Mahammed, 我話我淨係識Hakuna Matata

間hostel喺一個村莊入面,冇地址,個的士司機一手揸車一手同hostel嘅人傾電話確認地點(應該係),坐喺副駕駛座嘅我一粒聲都唔敢出

外面漆黑一片,只有遙遠的星星弱火。這是預示著我的未來,還是黑暗盡處是黎明?

不知鄰座是敵是友,又無他法可保平安,只有把一切托付給這個異鄉人。

在這片距家九千公里的大陸之中,我才是異鄉人。

經過一輪電話斡旋之後,我終於到左我喺Airbnb book左嘅hostel。個的士司機冇賣我豬仔,話會同間公司攞返啲錢就走左去,冇拎過我一分一毫。

Day 1 - end

(係冇圖架啦,外面黑媽媽你想睇啲咩?Day2就開始會有圖架啦)
去之前有冇打針食藥

成3日有咩做

3日係真係9fing

打針食藥已經破費

喺旅遊中心一炮過打曬,買埋高山症藥物大約千一蚊到
去得呢啲地方就預左要用錢買平安

原來第一日咁驚險
留名
文生表兄都幾好人喎
去之前有冇打針食藥

成3日有咩做

3日係真係9fing

打針食藥已經破費

喺旅遊中心一炮過打曬,買埋高山症藥物大約千一蚊到
去得呢啲地方就預左要用錢買平安

原來要食咁多藥咁貴咁麻煩
day2呢
間房我係aiabnb度book,一晚大約120蚊港紙
host個名叫做Mama Simba,我到hostel果陣佢已經訓左,因此接我既人唔係佢,係同佢同住既helper,叫做Peter
貼一貼我係hostel間房先

一個人訓雙人床

房出面

屋頂用草同鐵皮搭成,因為未落過雨所以我唔知會唔會漏水
不過整體而言係簡單得黎唔簡陋,要有既有齊
March 4 - Day 2 - Moshi

今日主要係作短暫休息,以及作登山既最後準備
Moshi係乞力馬扎羅山山腳一個小鎮,距離機場大約40公里,基本上所有爬山既人都會係呢度先作停留保給(包括我)

前一晚係的士同間tour company既聯絡人約好左會係呢日下晝兩點黎到hostel做briefing同檢查我d裝備齊唔齊(有漏就要租),之前既時間基本上係free既

朝早終於見到host主Mama Simba,佢一見到我就隊隻手過黎(手背向上),我心諗做乜9,唔通要我好似紳士咁單膝跪低錫佢隻手?我係咩都唔知底下伸手握左佢既手腕一下,佢就縮開左

佢話佢係第一次迎接來自香港既人,好歡迎我黎到,好想知多d關於香港既野

我一諗起香港依家既景況,我係咪應該誠實咁講香港依家越黎越唔好?
要話唔好度度都唔好架啦,下下都要搵缺點既話(我地既)人生只會過得好辛苦
唔通真係同坦桑尼亞人講香港真係好差咩
但係,最後我都係選擇將香港現況我對香港既睇法話左俾佢聽

果度(基本上我去親既所有hostel同hotel)都會免費提供早餐
而早餐基本上就係:麵包(配果醬、花生醬或者牛油)、蛋、生果(西瓜、香蕉、芒果),日日如是,去到邊度都係食呢d野

右邊既係佢地新鮮榨出黎既芒果汁,好濃,唔似香港果d溝左d唔知咩化學物又加勁多水果d,係真 ‧ 純正芒果汁

佢地養既貓,一見到我拎住碟野食就想染指
係唔俾你食你吹咩

食完大約11點,Peter(有鬚既文生)就話帶我去城中心睇下
我坐左佢架車行左大約十分鐘去到一個地方,通街都係文生d親戚

Peter問我有冇坦桑尼亞既電話卡,我話冇,佢話最好買返張,有事上黎可以打電話求助,依家基本上係坦桑尼亞人人都有起碼一部電話
佢就係某個寫住Wakala(Agent)既攤檔幫我搞,順便整埋上網服務
電話卡開通過程異常複雜,雖然好平,但係又要我輸入乜乜物物既資料又要我係部電話簽名又要影埋我本passport,搞左大半個鐘先整好
張電話卡本身好平(1000先令,大約3-4蚊港紙)
打電話同上網服務就係用一種類似儲值卡既模式,我開通左打電話(從來冇用過)、短訊(從來冇用過)同3G上網(500MB)合共9000先令(30蚊)

基本上有紅色遮既地方都有得整或者儲值電話卡

整完,Peter話佢有野做,附近一間叫做Union Cafe既地方d咖啡好好飲,問我要唔要去果度放生我,定係車我返去
我即刻陳豪上身,話點都要去試下非洲咖啡,嘆完自己行返去就得

果度最出名既係Kilimanjaro Coffee,我去到諗住要一杯,點知店員話冇曬冰整唔到
我唯有退而求其次叫左杯Latte

真係幾好飲,陣咖啡香係我個口入面維持左好耐

Kilimanjaro模型,到呢刻我都唔知座山(睇起上黎)有幾高

hea到大約12點半,我就起程回歸
去之前已經係Google Map down左Moshi鎮既地圖,成個地圖非常簡單,得幾條路又冇乜地標,令到曾經係歐洲生活半年既我以為呢度只係一個「小」鎮

跟住Google Map行,行左大約十五分鐘之係發覺:
喂唔對路wo,點解我行左成三個字都係係同一條路上面?

d路完全冇盡頭既喂,仲要人影都冇隻,莫非…可終生美麗咁行錯路?

行多陣終於見到人,路過既不論大人小朋友個個都眼定定咁望住我
的士路過會停低問我「Taxi?」,我話我唔係姓陳就拒絕左佢地
雖然d路好似冇盡頭,但係我就係唔鍾意半途而廢,再加上我仲有時間,點都要自己行埋呢段路佢

最後,雖然Google Map係路線上冇fake我,但係我番到hostel果陣已經係下晝兩點既事
以為半個鐘就行得完既路我足足行左個半鐘先搞掂
taxi chan
冇哂冰都有
Pish
正, 留個親名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞