(19日坦桑尼亞遊記)乞力馬扎羅山還有雪嗎

237 回覆
128 Like 2 Dislike
雖然果陣我係諗「我以後唔敢」
但係同時我又覺得自己好似比之前又勇敢左少少
結果就係我keep住果陣既心情挑戰更高更難既山峰
冇果次行山,我可能grad trip唔會諗到爬呢座山
爬左呢道牆之後,後面既路相對上就易得多

係行既路程中我一直就係回想之前歐遊既片段,除左上文保加利亞既旅程之外仲有一次係阿爾卑斯山又係差d死(對我黎講)
其實我依家能夠一直走到呢度
雖然冇某d探險家或者係咁勁,但係抑都一d都唔容易

每一日都在學習
每一日都在成長

這是個旅途
一個叫做命運的茫茫旅途
我們偶然相遇 然後離去
在這條永遠不歸的路

行到大約兩個鐘,沿途一直都係平緩既路,冇乜風浪就到達3995m既Karanga camp
食個lunch box(同前一日一樣)就繼續之後既路程
同尋日一樣,去到中午忽然又變得好大霧
走之前食番粒Diamox先起行

越黎越多疊起上黎既石頭,已經變到周圍都係
望落有d得人驚

呢段路又係異常辛苦,可能我對天氣真係好敏感
水份一多,意味住含氧量少左既話我就會呼吸急促
明明對腳係行到,硬係覺得前面既路好漫長
尤其是係望唔清前面既路果陣
不過,經歷過尋日同今朝既洗禮
同一樣既試煉又點會難到我?

下午4點,岩岩好3個鐘,準時到達Baranfu Camp
巴打好靚仔
係營裡面,Kim同我講:
拿,我地聽日就要登頂,
今晚早d休息,我地凌晨12點就要起行

之後佢檢查我既登頂裝備
主要都係厚衣物咁樣
要有絨衣風褸冷帽手套面罩legging棉布褲防水長褲
仲要帶水同埋snicker
我問Kim駛唔駛要雪爪
佢話唔駛,一路上既雪基本上已經溶曬
於是我問佢:
我係網上睇到話Kilimanjaro d雪溶左好多,係咪真架
佢苦笑咁講:
係啊
我爬呢座山過百次
望住山上既雪一年比一年少
可能過多幾年就會溶曬
到時就唔可以稱佢為「赤道上的雪山」啦

人類呀你睇下你

登頂前最後既晚餐
同一樣既湯
同一樣既麵包
同一樣既汁
唔同既係自己
果個好似勁左又好似乜都冇變過既自己

I think I'm moving but I go nowhere

時光一轉,好快就到夜晚
原本我應該夜晚7點就要訓(都係訓得5個鐘)
但係我一直都訓唔著
我越同自己講「訓啦柒頭」我就越訓唔著
明明身體好累,但係各種各樣複雜既思緒不斷湧出
令到我內心完全唔能夠平靜

我著上風褸,行出帳蓬
時間係夜晚八點半

澄澈的晚空,皚皚的白雪
為這神秘的夜晚蓋上一層純潔的面紗
四千米的高度之上感受到的是寒冷
是刺骨的寒冷,卻又讓我內心感到無比的溫暖
我欲往何處,又應何時踏上歸途,
沒人能給出答案。
我要做的,
就是無止境地,一直往前邁進。

Day 6 - 完
Day 7 - 5th day in Kilimanjaro

結果我到夜晚9點半先訓得著
淨係訓左兩個鐘就要醒

11點半起身換登頂衣物
waiter送d餅乾同熱茶過黎俾我填下肚
臨走之前同我Give me five
講左一句"Hakuna Matata"

'Cause all of the stars
Are fading away
Just try not to worry
You'll see them some day

食左Diamox執拾好之後,Kim打開帳蓬
問我一句:Are you ready?
我向佢點下頭,行出去:
Let's Go.

Take what you need
And be on your way
And stop crying your heart out
冇人回就自推啦

係網上見到好多人都話登頂果晚係最辛苦最難熬
我一開頭都幾驚,但係行落竟然唔辛苦
果晚係我登山咁多日狀態最好既一次
因為…

第一:果晚天氣好好
對天氣好敏感既我,係果晚受到好天氣既加持
雖然好凍,真係好凍,但係空氣非常清新,能夠大啖大啖呼吸氧氣
成晚一直都冇頭痛或者呼吸心跳加速既狀態出現

第二:準時食Diamox
之前果幾日都係夜晚臨訓先食
日頭有時唔記得食搞到下晝既路程再加上一份艱辛
不過第四日開始準時食番藥,頭痛既情況就少左出現(唔係完全冇)

第三:音樂既力量
Kim臨起行之前同我講:
登頂果夜聽下音樂會好d
因為成晚冇野睇係幾悶
有d音樂俾你分散下係幾好
係果晚除左我個playlist之外,
有兩隻歌我係不斷重覆loop左好多次

第一首係羅文既前程錦繡
https://youtu.be/YLdlYSDeVhg
點解會聽呢隻咁舊既歌?
因為我依家真係係度「敢抵抗高山攀過望遠方」
夠曬應景

第二首係李健既嚮往
https://youtu.be/gcUH_eF6Tfk
https://youtu.be/EToukUQUcYM
兩個version我都loop左好多次
我好鍾意首歌既歌詞同埋「嚮往」呢個詞語
人生唔係一帆風順
我地其實好脆弱
所以我地先要搵「佢」陪伴身旁
同埋對未來抱有果種盼望果種嚮往
先至有力量繼續行落去
Pish
夜晚太凍如果拎手機相機出黎會死電芯
所以係冇圖架啦

果晚既路段唔難行,只係一d碎石路
與其話係對身體不如話係對意思既考驗
所以果晚充滿鬥志既我行得好快
一路上我同Kim係咁超越其他鬼佬

當春風越過山崗 依然能感覺寒冷
卻無法阻擋對溫暖的嚮往

嚮往

越行上去就越覺得凍,直到見到周圍都係雪,我就戴上面罩
Kim一時時會問我要唔要飲熱茶稍息
但係我每次坐低超過一分鐘佢就會提我「呢度係海拔5000米」
冇錯,我唔可以停
係度呢停落黎比繼續行更加危險
我仲有氣有力,我係一個要登上頂峰既人
上吧,
繼續行。
前進吧,
沒有任何東西可以阻礙到你。

清晨5:24am,我到達頂峰前最後一個中途站,
海拔5756m既Stella Point
輕力一推 巴打好好睇 加油
上到Stella Point稍息,Kim俾左支可樂我,話:
可樂多能量,比就咁飲茶或者水好少少
不過唔適宜飲太多
我冇回應,因為係一放鬆左之後真係好累
但係兩分鐘過後Kim就踢番我起身:
一般黎講由base camp上到stella point要大約6個鐘,
我地用左5個零鐘其實已經好快
拿,距離登頂仲有一個鐘路程,我地慢慢行,撐埋佢好冇?
我企起身,大喝一聲:
LET'S GO!

Stella Point到頂既路段比之前更加平緩
除左落緊大風雪之外
呢段應該係最易行既路段之一

"And then they were out and Compie turned his head and grinned and pointed and there,
Ahead, all he could see,
As wide as all the world,
Great, high, and unbelievably white in the sun,
Was the square top of Kilimanjaro."

----Ernest Hemingway "The Snows of Kilimanjaro"

隨著太陽升起,眼前的景象也越發清晰。
忍受著撲面而來的暴風雪,
這個登頂前的最後一個考驗,
我的步伐卻依然輕盈;
因為,
沒有任何東西再能阻礙我的腳步。
我知道,
旅程的終點,就在那兒。

"And then he knew that,
There was where he was going."

係登頂之前果幾分鐘,我部手機最後播緊既3隻歌係:
鋼煉ED2 - LET IT OUT
https://youtu.be/HIyWZTuIfBE
Imagine Dragons - It's time
https://youtu.be/sENM2wA_FTg
Oasis - Don't Look Back In Anger
https://youtu.be/r8OipmKFDeM
我諗我呢世人都唔會忘記呢三首歌曲

那一個他曾經目賭過的那些東西,
他在非洲的下場、那個奧地利軍官、他的情史、在君士坦丁堡發生的事,
他一行字都沒有寫。
或許真的如他所說,
他永遠不能把這些東西寫出來,
他寫不出來。
那麼,這一個他呢?
他知道這只不過是拙劣的模彷,
就連絲毫一點的文學都稱不上。
可是,他卻決定寫下來,
因為,當他踏足頂峰之際,他倏然發現,
這裡不是他的終點。
他望見上面寫著5895米的紀念標誌,
心裡只泛起一句話:
「就這樣了嗎?」
沒錯,他不滿足於這一座山峰,
他想攀得更高、去得更遠。
你瘋了嗎?你難道忘記了前幾天的艱苦了嗎?
我知道,可是我更加知道我要征服更高的山峰,做更厲害更偉大的事。
我這個人就是這樣,所以你都是這樣。
來,站起來,
你可以挑戰更高的地方的,不是嗎?
「你,準備好了嗎?」
他穿上畢業袍,的眼中燃起無窮的鬥志:
LET'S GO!

二零一七年三月九日,
上午六時二十九分

乞力馬扎羅山,還有雪。
巴打行蚺蛇尖/狗牙嶺係咪都已經覺得濕濕碎?
寫到呢度就大約係呢篇遊記既一半有多
我知我寫野係慢
但係我寫係要有鋪排有修飾
所以唔係一時三刻就能夠完成
如果我剩係見到乜就寫乜既話我一日都寫得曬啦
剩低既大草原遊記會比爬山呢段短得多,預計應該唔會開到2
還請希望各位巴打繼續支持

未行過wo
遲d應該會試下
到時我再開post理性比較分析

未行過wo
遲d應該會試下

等你
Btw你點解唔多鐘意個響導 因為so far睇你講佢都好似幾pro咁喎(除左遲到之外)

未行過wo
遲d應該會試下

等你
Btw你點解唔多鐘意個響導 因為so far睇你講佢都好似幾pro咁喎(除左遲到之外)

非洲人特點
留名 好想衝出亞洲
留名支持 出面大部分都係日本台灣post 反而冷門少少就冇人睇

因為唔敢挑戰
我自己都好鐘意去啲冷門既地方 希望之後都有機會去

文呢
如果3月尾先去會唔會冇團
想下年復活節前後去

未行過wo
遲d應該會試下

等你

非洲人特點

都唔係好唔鍾意嘅
我寫落去你就會知
想下年復活節前後去

要就翻時間喎
3月尾開始雨季到5月
其實暑假去會最好
想下年復活節前後去

要就翻時間喎
3月尾開始雨季到5月
其實暑假去會最好

返工狗表示冇暑假
搵過上網資料就話酒店係雨季直頭唔開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞