(19日坦桑尼亞遊記)乞力馬扎羅山還有雪嗎

237 回覆
128 Like 2 Dislike
落到去最後一個營地Mweka Camp已經係下晝5點
行左十幾個鐘頭既我已經係累到連飯都冇力食
諗番今日既路程
好長,真係好長
但係再辛苦再難捱都已經完結
心裡面有種終於有面返去見江東父老既感覺

然而,這趟非洲之旅還未完結
留名破100正皮
就係呢個時候,我見到果一個景象
(我原本係個帳蓬裡面)
有好多人推住一架單輪車落山
單輪車上面訓住一個全身包裹住唔知係紙巾定係繃帶既人
佢地不斷叫周圍既人讓開
果個人個情況好似真係非常危急

我望住Kim,佢話有呢d事唔係罕見
唔係既話都唔駛係路上擺咁多單輪車
爬山絕對唔係玩玩下,尤其是呢座
所以先至需要嚮導同上山前搞一大炸手續

成個目送過程大約係得三秒到(佢地真係行得超快)
但係呢一幕到依字依然深深印係我既腦海當中
行六日山,只要差錯一步路
訓係單輪車上面果個就會係我
甚至有機會轆落山連屍都搵唔返……

爬完先覺得呢座山危險都未嘗唔係一件好事
Day 8

大覺訓一醒,已經係朝早8點
淨低既得返少少路,Kim話基本上都係落緩坡行大約兩至三個鐘,行埋佢啦

臨走之前同一路幫過我既staff影相
點講呢……唔係影相我都唔知挑夫們d樣

我右邊果個就係waiter,每次佢送餐都會同我講一句hakuna matata
不過佢地都好nice好好人(話曬我都係客人呀嘛)

呢六日我俾左佢地全部人一共400美金tips
望落好似好多咁,但係其實除返佢地每人每日得到既真係唔多
坦桑尼亞d稅率比香港高,我之前俾果萬幾蚊其實有唔少都係落政府袋
於是tips就成為佢地主要收入
如果我有錢既話我都想俾多d
奈何我一個gradtrip窮書生去一次非洲淨係張機票都貴過其他人去成個trip既錢

補返張圖先,上面好似load唔到
花式遮樣
上晝約九點起程,落返去成個旅途既終點

只緣身在此山中
臨走之前望一望頂峰最後一眼,因為都唔知我仲會唔會再黎多次呢個地方

結尾呢一程無風無浪,好似香港行山落斜咁輕鬆
我一路上根本係跑落山咁制,沿途用兩枝行山杖支撐住一路跳落去
快就Kim都跟唔上
但係就係因為咁我兩枝杖都俾我玩到……

最後,
行左大約兩個鐘,望到呢個牌就意味著,
呢次乞力馬扎羅山之旅就此完結

(本遊記尚未完結)
咦原來一百正皮真係唔係難事
不過等我負皮自己先
懶到出汁拖稿拖到2046既仆街
咦原來一百正皮真係唔係難事
不過等我負皮自己先
懶到出汁拖稿拖到2046既仆街

一百正皮喇喎
正皮100係時候找數喇
Lm
巴打快啲找數
唔經唔覺就103個正皮
找數 唔係就我擺
找數既時候到啦

一個五日冇沖涼既變態佬
正皮
找數既時候到啦

一個五日冇沖涼既變態佬

下半呢?!?
完?
有冇巴絲諗住組團下年去
有冇巴絲諗住組團下年去

lm
pmpm
爛左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞