(19日坦桑尼亞遊記)乞力馬扎羅山還有雪嗎

237 回覆
128 Like 2 Dislike
勁!lm睇
怠惰真係人類大敵…

山頂既溫度大約係零下十度,加上大風大雪
感受到身體既能量不斷被抽出,體力迅速下降
應該仲chur過non stop打真次丁
我留左大約20mins都冇就要落番去

影完想之後發現我個鼻同兩隻手都已經凍到紅曬
拿拿臨笠番手套面罩極速落山
可惜因為風大霧大既關係睇唔到日出
唔係既話應該會留耐d,起碼都望番兩三個鐘先夠本
辛辛苦苦爬四日加一晚仲要俾萬幾蚊就係為左山頂呢一刻
上山果陣Kim話stella point留番落山先影
落番stella point開始有番少少陽光,但係都仲係好大霧
拿拿臨影番張打個卡先

一開始以為同一條路,落山會易過上山好多
但係係登頂果條路行番落去果陣就發覺條路一d都唔易行
果晚摸黑上山心情亢奮冇睇過條路係點樣
大陽出黎望番落去其實都幾有難度
一黎斜
二黎地面乾
三黎斜坡上面好多石仔
搞到條路好鬼死跣
上山反而冇咁難
於是落山果陣又令我諗起當年保加利亞一對nb玩sir滑梯……

行番落5000m,個天已經變得明朗
望到個雲海就係正下面
我忽發奇想,黎手就除曬我所有上身衫
係雲海上面做個天人合一(?)pose叫阿Kim幫我影
影左幾張個效果真係唔錯

呢個post過100正皮我就up張相上黎啦
留名跟進
評已正
行左4個鐘終於由山頂落番去base camp
係帳蓬抖大約一兩個鐘食個lunch就要繼續起行

今日行左既路程除左來回山頂果10個鐘之外,仲要行多3-4個鐘落到3100m
不過落果條route就同上山唔同
一尾只係少少斜既落坡
唔通你要我唔游繩爬番落果個懸崖咩,有游繩都死啦

抖到下晝一點又開始繼續行
行既路雖然比之前容易(話曬都落山)
不過行左十幾個鐘上上落落係人都覺得累啦,地面上仲要有好多石仔
大家都知登山意外通常都係係落山果陣發生
結果呢段路都係要捱同埋唔可以掉以輕心

Kim in Black

行行下發現路上有d咁既單輪車
我問Kim係咩黎
佢話呢d係用黎運送傷者
其實山上真係有好多意外發生,傷勢嚴重就要即刻抬傷者上呢d車極速落山
於是我問佢
我可唔可以扮受傷然後叫人抬我落山
佢笑住咁答我You are supposed to go down if you are not injured
聽佢個語氣佢應該都冇諗過呢個問題
所以具有創新精神既連登仔爬呢座山果陣
如果你夠仆街同厚臉皮可以試下扮下野
分分鐘唔駛你自己落就有架八人大轎抬你番去
live左
睇樓主個post之前我未聽過有呢座山
依家好有興趣
揾多啲資料睇下先
btw 皮已正
評已正。記得過100要放相

影左幾張個效果真係唔錯

Kim幫你除?
之前啲圖睇唔到
點解會死圖
係咪俾wannacry入侵咗
之前啲圖睇唔到

無死喎

唔通....

影左幾張個效果真係唔錯

Kim幫你除?

我有手有腳唔駛人幫
文呢
好睇,加油
文呢

文呢

文呢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞