(19日坦桑尼亞遊記)乞力馬扎羅山還有雪嗎

237 回覆
128 Like 2 Dislike
文呢ching
係冇文先咁快沉 支持
又沉咗底 原本尋日想打文點知掛住打真三國無雙唔記得左
卡咗喺3-8 頂

行到大約6點半返到host, 因為要趕喺天黑之前返到去
Host已經幫我煮埋夜晚果餐
事前佢問我想食咩類型嘅菜式,中式西式都得
我好霸氣嘅答佢我要African style
嚟到呢度就要入鄉隨俗
就係下面呢碟

右邊係雞肉,配上一啲酸酸地嘅汁幾開胃幾好食,送飯一流,係個host特登煮俾我食
下面嘅係菜,非洲人好鍾意將啲菜切到好細好似泥咁嘅狀態然後用匙羹舀嚟食,唔知係咩菜不過食落冇乜特別
左上係豆,冇乜味
左下係一隻(host話)當地好traditional嘅一道菜,係由豆同粟米整成,依家啲人都唔會點煮
望落係一pat灰色嘅嘢,同明將嘅紅豆軍艦有9成似,食落就真係一pat泥咁,乜味都冇,但係幾un肚
我估係以前啲人乜都冇就係得呢啲植物於是就將佢地煮成泥充飢
我果下忽然有啲體會到非洲貧窮人民啲心情

呢pat嘢
一試難忘
再試投降

Day 2 - 完
好正呀巴打 ,去之前plan咗幾耐?
好正呀巴打 ,去之前plan咗幾耐?

而家先睇到你話無plan過,好勇
正呀 支持
正 不過隻真三手機game就
文呢巴打
鐘意睇d 負眾遊記
March 5 - Day 3

前一晚食完個飯冇野做,果度既wifi簡直係終極悲劇,3G得500MB又驚太快用曬
結果我大約9點就上床訓覺
住係村莊既非洲人佢地係夜晚都冇乜娛樂,一般黎講都係9點至10點就會訓,有時有d夜晚足球籃球睇既話就會晏d
我去到非洲果3個星期都係晚晚最遲11點就訓,唔係因為想有番個好習慣,係因為除左訓覺真係冇野好做

結果第二朝5點我就醒鬼左
出面d雞天都未光就係咁叫,搞到我訓都訓唔到

在半夢半醒之間感覺到時間的流逝
簡潔的房間,青草樹葉的氣味令我終於醒悟:我竟然身處非洲
是環抱著無垠沙漠的非洲
是穿著雨林和草原作襯衣的非洲
是孕育著人類的始祖——文生的非洲
然後
現在我便要收拾包袱,挑戰那座赤道上的雪山
圖呢ching
不出意料,班友仔9點半接近10點先施施然黎到接我(明明約好9點)
我已經一早食定早餐執埋行李
仲同host d人影埋相之後坐定定等佢地
呢個係佢地既習慣,唔駛旨意佢地會因為遲而講sorry甚至有咩賠禮

10點正,我地一車5個人浩浩蕩蕩離開

坐車途中,我第一次離遠見到乞力馬扎羅山既真面目,果陣時我心諗:仆街啦你會唔會高左少少
我真係要爬呢座山?我真係爬到呢座山?

上山之前,我地停留係途中某個村莊買野作最後準備
我係超級市場買左d餅乾(食唔曬)同兩包營多即食麵(真係營多,不過唔係撈果隻,但係上到山都係冇煮到黎食)
佢地就需要買d新鮮肉上山
望住肉店入面嬲住果堆烏蠅,我心諗我淨係食d烏蠅都已經夠飽

Waiter大叔與肉店的美腿

我地坐車坐大約一個鐘到達乞力馬扎羅山其中一道門口:高度係1800m既Machame Gate

上到去,嚮導Kim俾左第一日既lunch box我,話佢要做登記同其他野,要我係休息站等下,lunch box係上山途中先食,然後就走左去
我係果度睇下書(其實唔係好入腦,因為太緊張同埋有d驚班友食我夾棍走鬼左)
結果我等左兩個鐘佢先番黎
我心諗點解我唔一早食左個lunch佢

然後
下午一時,我們出發
留名對非洲好有興趣

第一日,我地係由1800m既Machame Gate行到3100m既Machame Camp
植被地帶係熱帶雨林,要行大概5個鐘
一開頭行都覺得冇乜野,就好似係香港行山咁,斜坡坡幅唔大
但係行左大約15分鐘過後就開始落大雨

太遲笠對Gaiters上去,就算著住雨衣同防水行山鞋,行左冇耐我對腳已經濕鬼曬
抑都因為咁,我遲遲都冇機會食我個lunch box
直到下晝3點鐘稍微停下雨我先有機會拎出黎食
但係食食下又落番雨
我心諗點解唔上山之前就食鬼左佢

條路唔難行,但係因為落大再搞到條路一片泥濘,有d位水流大到仲會好似條河咁,每行一步我都覺得好核突
因為唔想停留既關係,我冇休息過同埋將我既行走速度最大化
行左大約4個鐘15分鐘,我就脫離雨林地帶,到達第一晚既營地
個天抑都變得明朗

到達每一個營地,所有登山者都要寫簿登記,本簿就係呢d屋仔入面
正呀巴打
有文未
好撚想去 Kilimanjaro
但貴成咁。。。
睇黎要儲多啲錢先得。。。
巴打有無食紅景天
African style 好似食狗屎咁

係咁架喇非洲
LM
快d update

第一日,我地係由1800m既Machame Gate行到3100m既Machame Camp
植被地帶係熱帶雨林,要行大概5個鐘
一開頭行都覺得冇乜野,就好似係香港行山咁,斜坡坡幅唔大
但係行左大約15分鐘過後就開始落大雨

太遲笠對Gaiters上去,就算著住雨衣同防水行山鞋,行左冇耐我對腳已經濕鬼曬
抑都因為咁,我遲遲都冇機會食我個lunch box
直到下晝3點鐘稍微停下雨我先有機會拎出黎食
但係食食下又落番雨
我心諗點解唔上山之前就食鬼左佢

條路唔難行,但係因為落大再搞到條路一片泥濘,有d位水流大到仲會好似條河咁,每行一步我都覺得好核突
因為唔想停留既關係,我冇休息過同埋將我既行走速度最大化
行左大約4個鐘15分鐘,我就脫離雨林地帶,到達第一晚既營地
個天抑都變得明朗

到達每一個營地,所有登山者都要寫簿登記,本簿就係呢d屋仔入面

係泥濘度露營 睇相都覺唔舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞