(19日坦桑尼亞遊記)乞力馬扎羅山還有雪嗎

237 回覆
128 Like 2 Dislike
受到強烈驚嚇既我決定周圍fing下回復情緒

行行下同個白人老人家吹水
佢話佢來自希臘,之間係荷蘭一間大公司做左好多年
依家退左休就周遊列國爬山
佢果陣幫我影好多好相
不過有我個樣就唔po啦
反正識得我既人一早已經知呢個post既存在
文呢
文呢屌你
又要推post 文呢
留名
一口氣追到live, 好好睇 快撚d出文
btw d樹好得意好似成班人跳緊舞咁
今個禮拜發生好多事,令到我心情好亂
一直都冇時間同心情寫文
直到今日稍微平復,決定點都要寫埋佢
好耐冇上連登但係一睇個post見到有巴打推post催文
內心係有少少感動
雖然唔多,但係我寫既野有人支持,感謝各位

預計聽日可以寫曬成個行山篇,姐係呢篇遊記既一半
返到帳蓬,入面已經擺曬陣預備好可以食野

呢個基本上係山上每日晚餐既陣容,每日既配搭都差唔多
首先係湯(左下),味道唔錯既忌廉湯(每日一樣),雖然入面冇菜冇肉,但係山上凍凍地有碗熱辣辣既湯係一個救贖

右下係麵包同生果,麵包可以搽牛油、果醬或者花生醬(右上),我通常搽花生醬因為能量高d,不過味道上果醬都係唔錯既選擇
麵包係每日早餐同晚餐都有
生果就每餐都唔同,有時係香蕉,有時係Avocado,有時係橙
右下果舊係橙黎,雖然係黃色望落似檸檬多d
不過真係橙
信我

右邊係主餐,有時係薯仔有時係飯
果日我係有d估唔到佢會有意粉
不過碟野就咁食既話就會同我既人生一樣,dry到核爆
左邊係醬汁,味道酸酸地,入面有肉有菜
肉都會轉少少,有時雞有時牛,蔬菜就係青椒紅椒果d,每晚一樣
姐係咁,味道ok既,青椒紅椒我都唔討厭
但係你都唔好日鳩日都俾一模一樣
我寧願你主餐唔轉(日日食薯仔)都轉下個汁啦
呢個係我係非洲生活最忍受唔到既野
佢地真係日鳩日食一模一樣既野
我的天

食完刷個牙大約8點就訓
因為下一日既旅程
會係一場硬仗

Day 5 - 完
希望會再POST, 因為都打算9月去, 有無巴絲打都有興趣? 9月一起去看動物+行山. 可以TEL GRAM我 rayyau921

9月我記得好似係雨季唔適宜去wo
最好係6-7月、11-12月(旱季冇雨)或者2-3月(旅遊淡季d野平)去
不過詳情我就唔太清楚
自己上網做research啦
難得見到高質行山post,留名跟進
樓主成個trip用左幾多錢?
期待登頂

btw挑夫都拎幾多野下
去行山真係要帶定幾罐午餐肉
Day 6 - 4th day in Kilimanjaro

要來的,始終會來。

一如往常的早上,陽光普照。

我只是這個世界的一顆微塵?

然而我眼中的世界之大,卻只是這個銀河系,這個宇宙的一小點。

一小點也稱不上。

那麼,我還算是甚麼?

這個宇宙不能用「大」這個字形容。

比較之下,這座山與我一樣,甚麼都不是,

甚麼都不是。

我們既然處於同等的地位,我又在這裡懼怕甚麼?

我的邏輯就那麼難理解嗎?

你看看那些挑夫,他們頭上頂著多重的東西你知道嗎?

你來到這裡不是為了挑戰自己的嗎?

你就不能說服到我嗎?

為何?為何我的內心還是覺得

屌你老母真係好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚好撚驚啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊

爬呢座山之山,我爬過最高果座山叫做大帽山
仲要係行車路
點爬啊仆街

死死氣食完個早餐,Kim同我講:
我地決定建議縮短日數,7日變6日
原本今日係爬到中午就完,但係見你咁早有高山反應,
今日會skip一個camp,爬多3個鐘直接到4600m既base camp
佢話早d完成會好d,
因為留係山上越耐係會越危險
我心諗,屌你我俾左7日既錢,
你都夠慳皮
唔駛諗佢肯定唔會refund嫁啦

不過,佢爬過咁多次山
佢係專業
正所謂疑人不用用人不疑
我決定相信佢

首先就係呢個wall要爬大約一個鐘,直線爬升300m,然後會落番少少去到3995m既Karanga Camp
我地唔會係度紮營,只會食個lunch box就會繼續路程
下晝會上上落落行大約3個鐘到4600m既Barafu Camp

好驚,真係好驚
不過我記得我最欣賞既反派,惡之救世主DIO講過:

我認為只有跨越了來自人類自身恐懼的人,才有資格被稱為站在顛峰的人

人一生就係要不斷戰勝恐懼
就係因為驚,所以先要挑戰
我點解要隻身黎到呢個地方?
我呢刻唔挑戰,我點爬上乞力馬扎羅山既頂峰?
我黎呢度又有咩意義?

上吧。

臨終前影一影返落去先
原來行下行下已經過左唔少路

行落係咪真係咁得人驚呢?
又好似唔係
冇錯係好斜,係危險
但係周圍都有借力點,要爬既路都幾清晰(其他位根本就爬唔到)
d石冇俾雨淋過
用力抓住同企得穩既話基本上係唔會跌
戴住手套爬其實冇想像中吃力
加上天氣好,我身體狀況唔差
一路上都冇跌過冇差半步孤身走進荒蕪
所以果段路其實係幾好玩 好似玩緊低難度既攀石咁
不過,係冇任何輔助安全工具既情況下
差錯一步就死呢樣野係唔會變

你又望住我做乜……

爬左大約個半鐘之後……

到了。

爬之前係驚呢樣驚果樣
但係
踏出第一步之後,見到既體會到既會係完全唔一樣既光景
會覺得「我好似比做之前勁左少少」「其實又冇乜大不了」
我地既人生唔係一直都係咁既咩?
戰勝恐懼既最有效方法,就係實行。

上吧,
共勉之。

爬左上懸崖之後稍作休息
爬呢道牆我一直都係跟住大隊,因為…
根本冇可能越過其他人

崖上的堅兒

其他人飲下水就繼續行,然而我暫時冇心思前進

就好似完成某件大事咁,我坐低落黎靜靜欣賞眼前風光回憶往事
上一次經歷d咁既險境係幾時既事?
嗯…應該就係年半之前,我自己一個去保加利亞果陣時——

——throwback開始
時間飛到2015年11月20日

話說我當年係奧地利exchange大約五個半月,未見過世面既我一有假期就會去附近國家玩
11月中有4日假,我決定去遠d,去一d我完全唔知果度有乜既國家
嗯……保加利亞,未去過,唔知乜,就去呢度啦
至於揀呢個國家既真正理由……我唔想講

位於首都索菲亞既亞歷山大‧涅夫斯基大教堂
係我唯一係呢個城市覺得靚既建築物

由於對呢個國家冇乜概念同期望,所以就算d景唔係好靚我都冇乜所謂
最緊要輕鬆,hea住過
結果,我一個上晝就行完首都既主要景點同建築物(冇入到博物館因興趣不大)
離題喎清
離題喎清

rock同pop最大既分別係乜?
個人認為
pop係我唱d其他人想唱既歌
rock係我唱d我自己想唱既歌

我係rocker
樓主好犀利 Grad trip揀Kilimanjaro
不過坦桑尼亞的話我自己最有興趣都係Zanzibar
期待樓主繼續出文
唔想睇就自己skip啦
我寫既從來唔係淨係講呢度有乜乜乜我去左邊度做d乜就算
如果係咁既話我係唔會用「乞力馬扎羅山還有雪嗎」做標題(有文學底睇過海明威既巴打們應該會明白)
唔鍾意既話可以skip可以上一頁可以負皮
我唔expect每一個人都鍾意我寫既風格

好繼續

仆街啦,一個上晝就行完,下晝做d乜?

因為小弟鍾意居高臨下望曬成個城市
於是我番到hostel,問counter條友點樣可以做到
佢話係市中心搭5號電車再轉(唔記得13定46號)巴士到一個叫做Boyana既地方然後一直行上山就得

搭車途中都好順利,好快就到Boyana巴士站

一落車見到一個叫Boyana church既地方
我見仲有大把時間冇野做就入去睇下
入面唔俾影相,簡單形容就係一d好殘舊既東正教壁畫
講起東正教
有一樣我覺得好神奇既就係,點解所有東正教堂入面畫d畫都可以係一模一樣樣?
無論係聖母耶穌定係其他立立雜雜
我去愛沙尼亞俄羅斯d教堂直到呢間
都係同一個耶穌同一個聖母
仲勁過copy & paste
佢地到底係點做到?

雖然成個教堂d建築物都殘殘舊舊咁
但係一聽講係有成千年歷史
咁呢幢野仲存在緊就覺得係奇蹟
成間教堂其實2分鐘就行完
不過果陣我扮有taste咁係入面望d畫望半個鐘先走

好,開始行山

行之前望下地圖先

嗯,
睇唔明

一開頭係d平路,我當係平時郊遊樂hea行
行行下就發現唔對路

點解硬係覺得有d陰森恐怖?
初生之犢既我冇理到一切潛在危險
我要上山有邊個阻到我?

行左一陣終於見到個路牌
嗯…又有湖又有瀑布,向左走向右走行邊度好?
咁岩前面有個行山客行過黎
我問佢上面有咩睇
佢話有個湖同有個瀑布(你係咪以為我唔識睇英文?)
去瀑布大約要行1個鐘,條路幾難行
湖既話就易d,大約半個鐘
因為我之前係Hallstatt睇過瀑布
加上我身上著住既唔係行山運動裝備(new balance既鞋)
於是我就揀左湖

一路行一路發覺條路越黎越斜
望住d枯葉有少少心寒
但係我冇理到,繼續向目標行

行左半個鐘,終於

個牌大致上係話個湖有好豐富好複雜既ecosystem之類
不過同我又有乜野關係?
然後我望個湖

仆你個街水tum黎既喂

我用三分鐘就兜曬成個湖
湖水又濁到不得了咩都睇唔到
我要睇污漕水我唔去城門河?
成個湖好伏,真係好伏
屌你老母我行成半個鐘你俾d咁既野我睇

咪住
我黎唔係為左睇湖
係登高睇呢個城市
但係d樹咁高根本乜都睇唔到
呢個時候見到有個人係上面迎面而來
我問佢上面有冇得睇番落成個城市
佢話:冇喎,上面根本乜春都冇

坐counter果條仆街,我屌你老母。

唔服輸既我行上去行多十幾分鐘到盡
見到真係乜都冇,就唯有死死氣落山

落翻個湖都ok既,但係路過個湖之後大約十分鐘我就發覺,

我盪失左路。

周圍都係一模一樣既樹,條路斜到不得了
我仲要著住出名跣到仆街既new balance
落山途中我都唔知仆過幾多次街
果陣真係好驚
因為望到個天已經差唔多黃昏
好驚太陽落山我都未落到
到時我就要係山上訓一晚
上又唔係落又唔係
地面又鋪滿落葉
跣得黎又唔知下面係乜
有幾次係踩落去個窿度仆左街
果陣時我腎上腺素急升
決定唔行,而係用兩隻手捉住樹枝係最斜既地方跣落去
跣下又跌下咁樣落到去座山既另一個入口

呢個入口既地圖同我一開始行果個唔同
兩個入口相距幾百米
好彩最後我都搵返條路落去巴士站
果陣時我唯一既感受係:
「我以後唔敢啦……」

----------------------------------------------回憶讀取完畢----------------------------------------------
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞