[全城三罷] Star Wars 外傳 The Mandalorian 討論

1001 回覆
39 Like 10 Dislike
今集第4集 我覺得麻麻 暫時第1集最正
做side quest
個寡婦究竟以前做乜準到仆街
反而覺得第一集最悶
今集幾過癮 溫情牌
今集Bryce Dallas Howard執導
Ron Howard 個女
This is the way
其實都幾堅揪
同maul打到咁耐
原來咁高成本㗎
我好驚佢會講歷史
EU/Legends世界觀入面
本身有晒同Mandalorian War
相關嘅詳細歷史
如果一牽扯到呢場戰爭
就牽扯到EU神級人物
Darth Revan

如果佢講歷史
而個歷史又同Legends唔同
咁即係T-Canon唔承認Legends
對EU嘅創作係一種打擊

有部份人期望官方劇情
可以將EU帶入Canon
但我個人對迪士尼冇信心
佢拍片太多顧慮
由迪士尼拍,只會做得比EU差
唯一好處,就係俾只睇電視/電影
嘅觀眾,知道有EU/Legends嘅存在
Darth revan近年都有game加入左佢
迪迪尼唔蠢 到依家都重消費緊eu啲野
再者 大把漫畫動畫啲setting c&p 緊eu
所以呢套劇似係試水溫
佢應該準備緊食埋舊共和條水
Lucas Film : Theres some truth in legend.
本身DB執導個新三部曲就係傳old republic
其實2022就要上 應該好快就要拍版去馬
可以期待下
New Republic已經玩撚爛左
玩撚爛埋Old Republic就好笑
其實我未名咩係專對付光劍既槍法
用返過往星戰嘅理論
光劍係可以反彈光槍嘅energy
但反彈唔到kinetic同explosion
即係子彈槍、火焰槍、火箭炮呢類
jedi要用sense預判去迴避
或者用push,將個projectile推走
一般做得jedi master嘅
預般能力都足夠應付遠距離嘅狙擊手

換句話說
開槍之前,如果計算埋對方會預判迴避
咁就應該可以做到擊中jedi master

利申:未睇mandalorian
純粹從過往星戰嘅世界觀去理解
無記錯clonewar好似射撚死過jedi
有啊
Tup比人晶片控制住個集
對old republic嘅fans真係災難嚟
而家呢三部曲7,8,9
已經謀殺咗Mara Jade
(雖然EU都係寫佢俾Jacen Solo殺死)
但而家搞到Luke冇後代
原本以為Rey會係Luke個女
但上集又講話佢記起自己父母
只係兩個普通市井
嗰下我真係wtf咗

Ben呢個名,喺EU/Legends
係Luke幫個仔改嘅名
係紀念Obi-wan Kenobi
而家俾迪士尼用咗落Han Solo個仔度
Ep9會交代番rey身世
From msw & reddit leaks
真係好睇JJ點樣扭返做正軌
其實我已經睇曬啲所以流出
你地等唔切可以上去刨左先
未睇 trailer都係睇咗一個
一直好想知storm trooper點解要拍到成班傻仔咁,d命中率仲要低到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞