[Switch] FIRE EMBLEM 風花雪月 討論區 (9)

982 回覆
4 Like 1 Dislike
Three Houses 呢個譯名真係好on9
雖然係好玩 但係都係鍾意以前嗰種每一關都有唔同map design 每一關都要restart幾次既火紋 而唔係騎龍衝衝衝就完
最後一句形容得好好
不過今集既重點係d學院生活日常到,同以前好唔同
暗夜挽回咗戰棋驚口碑,Echoes同3H又敗返晒
故事角色有大改善,但係gameplay就失晒平衡
新作如果係聖戰remake,應該都會繼續係咁,騎兵衝衝衝
無玩echoes 但係echoes唔係好評架咩
remake希望多啲用原作既系統
改善一啲quality of life 既野就好
完整下劇情 整下動畫 執靚隻game 畫靚啲女女
盡量還原返原先既地圖
基本上覺醒前既map design 比覺醒打後既真係好太多
Echoes係音樂畫風有配音果啲藝術分拎晒
但係map design就太忠於原作,玩落好痛苦
Alm線啲map同白紙冇乜分別,Celica線就成本濕鳩地形大全咁

remake聖戰都幾肯定會遇到類似問題
系統同地圖上,都有啲改又死唔改又死嘅位
聖戰聽講地圖好大?
應該會將一關斬開幾關
http://fcfantasy.cn/sprays/fire_emblem_4/sfc_fire_emblem_4_world_map_of_jugdral.jpg
FE4-5張地圖都算iconic,做到咁真實咁連貫
玩落好感覺到一路打故事一路推進緊
但係戰棋角度睇,好多回合係單純趕路冇戰鬥發生,悶場多咗
隔咁多年remake都好難滿足晒所有fans,點都有啲取捨
想問 主角信仰開花
如果二周目一開波就解鎖信仰到C係咪開唔到花...
我見唔到開咗
照舊搵其他教職員學幾次信仰就得
我喺其他地方(youtube, Amazon, etc) 睇人對Echoes個評價會覺得自己去咗平衡時空
唔知係出面多啲懷古L定點
我就覺得個系統麻麻地,同我玩開嗰啲火紋唔同
注意外傳雖然係火紋第二作,但好多嘢冇繼承去之後
睇到啲review講Echoes先係火紋風格!覺醒同if係敗家仔!
我真係R晒頭
故事風格係嘅,系統一定唔係
咁既話應該講緊故事風格 覺醒同if 個劇情直頭奇撚怪怪
外傳: am I a joke to you
外傳啱啱echoes重製完所以唔加?
但要加應該好易
就係見到理應好易都唔加 所以我諗係咪同重製過有關
堆QOL好正,不如順手擺埋落FE6-10 port晒佢
好似第一次見三十週年個Logo
唔會淨係用一次掛
日本應該都會有嘢出?
feh有無用過?
30th 限定池
原來爆左機冇得繼續玩
唔捨得d人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞