[Switch] FIRE EMBLEM 風花雪月 討論區 (9)

982 回覆
4 Like 1 Dislike
初初玩最好了解咗上級職有咩技能要求,提早練定
咁樣確保唔會升到夠lvl但係冇職可轉

想練得勁啲嘅中級可以轉土匪/天馬/魔師,專精技能實用
後期物職比較勁嘅有龍騎/war master/弓手
法師冇乜特別,留意最上級要練騎馬或者信仰(女角限定)就得
冇影響
難同普通跟佢地各自擅長項就得
唔好唔練本身嗰級啲人,學生冇廢角
最好一隊人有補有魔有飛兵,近戰槍斧劍都有人用
打打下就會知要點升
想練得好少少既,係轉職版面睇最上級要咩就練咩。

另外行得快好重要,所以多數角色都要練飛/馬,基本上用魔法就要練馬,物攻就練飛,格鬥既除外。

主角同3個級長有專職,唔特別練都得,但想玩野可以另外練,我試過主角用魔法同槍,有人話主角用拳頭超勁

仲有,會有1個人可以做舞者,魅力高就得,雖然係步兵,但有劍技同再動,我通常俾奶用,梅戚瑪莉安奴同歌姬佢地,上網見過人俾皇女做,J到出血…另外有人話俾菲力克斯做係好勁,不過無得J
學生黎講,大雄應該係最廢
雖然命中比較高外,但真係打唔入人…

貝爾係命中低又打唔入,但有d手足話識用會好勁,但我唔識(不過貝爾真係好可愛)

2個最弱都係用弓,因為薩米亞太勁,又唔難入隊,被比下去。

另外,教師黎講,大波miss應該最弱,其他都幾揪得下…
但大波miss好淫
玩劍職都要練飛
紫髮條女諗住升刀劍領主
當飛兵玩,行得快好緊要,我雷劍miss都係咁玩
啫係唔練劍,練斧飛
照練,主練劍同飛,其他練少少,lv夠30%就開始轉轉到為止
復仇槍天下無敵
尤其紅花線得個貝爾識呢招
佢學識合圍之後練槍同飛就得,硬練埋斧仲好
係可能要食藥撐高HP

大雄就超難見到用處,飛兵後期迴避80幾
+20可以3格以上都打中人
同埋佢魔力都高,魔力弓獵箭啱對付啲硬皮怪
頂,我就咁用貝爾做弓騎,唔怪得廢喇…

大雄…用魔就唔到佢喇,求奇用瑪莉安奴都得…

呀,我仲攞左花輪做魔騎,又幾撚勁wor
原來貝爾用槍,我見佢一開始用弓,重諗住升弓騎
貝爾本身用弓,升弓騎係無錯。加上紅線得佢係弓手。貝爾勁係佢d被動技,成長廢,練佢係要花d心機
貝爾弓騎都可以用復仇槍,弓槍騎擅長仲易練啲,
主要係貝爾要keep低血先有威力,揀再移動嘅職業先易用,不過弓騎成長太差,攻擊力又比唔上獵箭狙擊手
飛龍將領佢個瀕死+50必殺嘅技能,再廢嘅人都可以面板100必殺,配復仇槍咩都吉得死,除左可以殘血嘅補師

佢細佬

藍線如果有打過梅戚外傳 同死騎打完之後個劇情會多張cg
咁多人投風花雪月
真係好玩,畫面,故事,支線,自由度都好得
不過strategy part有滔滔鍋同tropico
唔覺得會贏到
仲有隻wargroove,個畫面好似奇幻advance war,有冇人玩過係點
呢隻係我心目中goty好少可有隻game廿幾個角色都咁正,故事線又吸引
美中不足係除左最難,都可以冇腦過
呢個係收武器條件
除咗最後結婚嘅個張圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞