[Switch] FIRE EMBLEM 風花雪月 討論區 (9)

982 回覆
4 Like 1 Dislike
主角自己有兩格劍,有大回復,識buff人,全部人支援
讓個近戰位比其他人都好
而且不被反擊劍招得主角同王子有
有冇人買左限定版? d野有冇用?
對於我依啲資深火紋fans
見到有啲人係綠色頭髮
啱啱開始玩就已經被劇透左一半
我唔資深(細個玩唔知劇情), 但見d頭髮色水都大概估到係同種…
開左金鹿線 超難經典
根本玩哩個難度先feel到battle緊

唔同戰役要配唔同騎士團 用盡計策 博必殺/回避 一係就收皮天刻
諗緊莉絲提亞做暗騎/格莫瑞

另外兩隻法攻:
花輪 暗騎
馬莉安奴:神聖騎
各位點頂到3.5周目?我困難二周皇女線打到EP7已經覺得好悶...係咪要較超難用下腦先頂到?
個人意見 神聖騎士冇乜用
你唔超難打到3周目都好野
我玩超難一般全部學生10lv轉職拎物防 前排20lv拎魔防 易玩好多 禁騎士團都玩到
花輪成長真係太差 禁挖角嘅話舞者我覺得唔錯
暗騎黑魔加5但冇咗地形免傷
花輪有最強黑魔法,但唔會扣得多過銀槍+冰槍,不過黑魔好處係可以打多一格
如果係一直走騎士線就無謂轉,有練開法師就唔同

馬莉專用遺產係魔法劍,本身識魔法劍,一直食主教嘅魔防加成用劍有機會扣得多過白毛,係衰走得慢
神聖騎嘅加成對馬莉冇用
想問下唔睇攻略咁玩會唔會好難玩/錯過好多野?
唔睇攻略嘅話夠玩普通同困難。
我覺得一開始玩嘅話唔睇會好啲,如果唔係會好快冇興趣玩落去,因為除咗故事,前半部分喺四條線嚟講係接近一樣。所以自己摸索我覺得可玩性高啲。
我後來玩容易,局局都skip, 死人都唔理,過關睇劇情
超難就要你熟悉個系統同角色同職業特性先玩得掂,唔係一開頭玩最高難度又睇攻略又洗點就冇癮
一開始玩唔好開超難,用困難玩都ok,只要記得唔好唔練自己嗰級原班人馬,每月都同人傾下計就應該冇乜漏
除非你想一周目開晒外傳
都係一種玩法
我重差一條線未睇,可能都會咁做
你差邊條線我覺得藍線一定要正常玩,寫得最好
教會
我覺得教會唔玩都得
教會同黃線好似
蒼月最後一章 打就4個final boss最易嗰個 不過好玩唔玩玩人體煉成
有冇隱藏劇情攻略
打完成條青線都唔出到死神騎士同梅姐個CG....搞乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞