寫一首情詩畀暗戀嘅女仔,點知佢出返條謎題畀我.......(2)

1001 回覆
1057 Like 12 Dislike
樓主?
用咗咁耐都會中伏?
睇黃色number就知係咪樓主
名都唔洗認
我係度呀
月如釣係乜事
文呢
文呢…
再唔出文會死人
樓主快d
文呢
月如釣係乜事

都是你害的
「咩嚟架?」大佬花收到卡後問。

「阿成畀妳架。」

「佢比我?」她拿起幼稚園畫風的卡,唸出來:「我現在誠邀你於聖誕節當日出席本人準備的華麗活動,出席者可獲豐富獎品一套,心心?」

「佢搞咩呀?」

「我都唔知,我送外賣架咋。」

「真唔知定假唔知呀?」

「咁妳咪去下囉,都無壞嘅。」畢竟我是受委託,唯有助惡霸一把。

「唔知你地搞乜。」我還未來得及觀察到大佬花的表情,她已經迅速將話題轉到我身上:「你咁得閒幫人,自己搞掂啦咩?」

「唉,未呀.......唔好提......」我裝出楚楚可憐的樣子。

「買好聖誕禮物未呀?」

「哩個就一早預備好!」我自信滿滿地說,畢竟是她喜歡的袋。

「驚喜呢?」

「呃......未諗。」

「咁你仲唔諗?」

「究竟係咪每個女仔都鍾意驚喜?」

「廢話,每個人都鍾意人地對自己花心思架啦。」

花心思,花心思。

這三個字在我的心中植根。

為此,我故意去找別人訪問,想偷一偷師。
受訪者1阿明:「你有無打格仔架?」

我:「喔,有呀有呀......請問你打算點同你個自修.....你女朋友過?」

受訪者1阿X(面帶淫笑):「(撥一撥手)咩呀,我地都未係男女朋友關係。不過我嗰日會同佢溫書,再同佢去睇戲咁。」

「多謝你接受訪問。」

問阿明簡直是浪漫時間,他怎會有什麼花樣。

下一個。

我:「請問你會點打算同你班女朋友s過?」

受訪者2龍X:「再澄清,我無女朋友。不過我上晝會送花畀Mary,同佢食早餐;晏晝同Cherry食晏,再送朱古力;之後同Connie High tea,陪佢睇場戲。最後夜晚上Anastasia屋企打邊爐......我再澄清,全部都只係朋友。」

龍威也沒什麼參考價值。

受訪者3阿程:「你問我做咩......」

最終,我還是得靠自己。

那年的聖誕前夕,我一邊在自修室聽著周杰倫的歌溫習,一邊咬著筆構想聖誕節的節目。

做完一份試卷,就趁著空餘的時間想一想,到底有什麼節目可以令小藍玩得開心,而且又愉快的呢?

逛街?很多人耶。

看電影?太普通了吧。

燭光晚餐?哪有錢呀,錢都早已花光。

但一幻想到最終會令她會覺得開心的場景,就忍不住偷笑起來。

「哈哈哈哈哈......」旁邊那個女生都盯著我。

「呃,sorry。」我道歉。

距離聖誕節還有三天。

「聖誕節!漫漫冬日之浪漫一夜大作戰!待續!」
今朝到依家一篇文都無

明明今朝出咗文
今朝到依家一篇文都無

明明今朝出咗文

加更啦樓主 推
推爆post係咪會加更?
巴打有冇諗住擺上紙言?
加速
用咗咁耐都會中伏?
睇黃色number就知係咪樓主
名都唔洗認

係喎 你唔講都冇留意
認名是常識吧

推得爆先算啦
巴打有冇諗住擺上紙言?

暫時未會

推得爆先算啦

承你遺言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞