寫一首情詩畀暗戀嘅女仔,點知佢出返條謎題畀我.......(2)

1001 回覆
1057 Like 12 Dislike
加速
留名

個故幾好笑

Between 個故係咪真人真事改篇?
睇漏左原來轉左新post
lm
留名
Push

Between 個故係咪真人真事改篇?

我也 曾像這樣
青春 大概相似
一陣出文
等你呀bb
一陣出文

加速
加速
我今日都睇咗救殭清道夫 幾好睇
Btw樓主快啲出文
我們所到的地方是香港其中一個旅遊名勝,本是一條小漁村,現已發展成旅行景點。

下車後,黃SIR便分給每組一個膠袋,上面裝著相片。

「拿,跟住哩啲相去搵啦。」

遊戲十分簡單,只需我們找到15張相片中的地方,然後拍照,最快完成的一組就可以。

「無問題,有我帶領,我地贏硬!」惡霸成說。

「點解你做組長?」我質問。

「我好明顯有領導才能過你啦。」

「邊度明顯,拎大鏡都睇唔到!」

我們又找誰當組長這些小事爭吵起來,現在回看是小事,但當時覺得一步都不能退讓。

結果最終有雙組長的出現。

「好啦,而家我地出發!」惡霸成叫道,被他搶了我的對白!
我們一起步就開始跑,其他組則是休休閒閒地走著,因此在頭十多分鐘,我們已找到許多的地方。

我和惡霸成都爭著做第一,搶先做找到景點的人,誰也不退讓,鬥得難分難解。

「到啦到啦,搵到!」

「哩度哩度,我搵到啦。」

小藍和大佬花一直跟著我到處跑。

「喂......我地都搵咗咁多,不如到低食下麻糬啦?」大佬花在一檔麻糬店前說。

「唔得啦,我地無時間!」

就這樣繼續上路。

到去到一個交叉口時,我和惡霸成又在爭論。

我說要向左走,他說要向右。

「好明顯張相係左邊啦!」我說。

「我搵緊哩張咩,我講緊下一張呀!」惡霸成說。

「咁係嗰邊點解唔過去呀?」

惡霸成一時怒氣衝天,他一手推我,我也不甘示弱,反擊推他,兩個人就這樣打上來。

然後大佬花用她的力量制止我們後,黃SIR便來到。
「打!打咩呀!最後一次旅行,你地用打架去結束!?你地對唔對得住你地組員?」他鬧道。

之後,他逐個逐個地去詢問,當單獨跟惡霸成說話完後,就輪到我。

「點解睇唔順眼惡霸成呀?」

由於我不太擅長說謊,結果我真的一五一十地將所有的感受告訴黃SIR。

包括怕他搶走小藍的感受。

原本,我以為他會鬧我在這段時間不好好念書,憑什麼去追人,因為我們學校也不太鼓勵拍拖,但他竟然說:「好呀,努力去追。」

「呃?」

我們那時候是在碼頭,望著汪汪大海,黃SIR在海風吹拂下說:「你人生無幾段時間係可以咁,可以單純單純、簡簡單單咁去鍾意一個人,可以真誠唔計較付出去愛一個人,可以少好多現實嘅複雜計算去開始一段關係,可以一個眼神就令人心跳加速嘅心動感覺,可能得一次。」

黃SIR忽然說出那麼感性的說話,讓我有點受寵若驚。

「所以加油啦,愛人可以令人成長。不過!唔好做錯事!唔好虧待人!」他叮囑我。

「知道!我一定會。」

「後生就係咁衝動。」

說罷,他就放我走。

我帶到歉意回到小組,然後對惡霸成道歉,也對小藍和大佬花道歉。

「對唔住,搞到你地唔開心,不如我地重新嚟一次?」
推POST正評再加速
我今日都睇咗救殭清道夫 幾好睇
Btw樓主快啲出文

我鍾意前半多過後半,如果長啲可以會好睇更多
港產片嚟講不過不失
比左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞