木村係咪終於簡岩劇本

1001 回覆
117 Like 13 Dislike
會唔會有第二季呢
唔係,佢有指出尾花喺GMT做
劇情有講過佢對食物服務嘅心得係唔講大話嘅
照睇唔會有啦

不過呢套野明明講食物鬥廚技,係都要加入查案元素落套劇度,搞一個Linda嘅食評家同一個調酒師兼美食版記者角色出嚟…Linda行為又古古怪怪,就算三年前因為介紹過尾花間餐廳而出咗事。但都無影響到Linda行內影響力,佢一樣仲仍然係世界知名食評家,但無啦啦因為嗰單野…突然寫Linda潛藏報復之心,林奠咁嘅款。
唔洗估,有講過係Linda推薦
我以為佢搵到真兇係祥平後只攪佢
點知佢係變態到要陷家剷豬九族
Linda有講過佢地尾花害到好慘,應該花左唔少心機先去返今日個位置
仲有無啦啦講全球50大,無啦啦GMT都有份入50大,linda無暗中助GMT一力入50大? 劇無交代,但觀眾都估到係linda出手啦…Linda做MC公佈架
祥平都有俾人搞,只不過係個女記者搞祥平,祥平篇預告已經有一幕話個女記者搵祥平講數咁款。
究竟點樣害到呢兩個角色有幾慘?導演編劇會唔會如實交代先?因為查案呢兩個角色愈做愈R觀眾頭…
d女話好慘就好慘架啦,洗同你講道理?

Linda就話影響佢事業,女記者我估係害到佢家人如老豆個d
得返兩集都唔知講到幾多

未睇祥平篇啊,係咪一定要睇先補完劇情?
咁都唔好寫入50強名單。你就算想寫Linda變態相將gmt抬到好高又撻到落谷底,編劇導演前幾集用十幾秒或幾句對白交代吓,第8集最後Linda即變林奠咁。我知第8集無乜爆位…想係第8集做爆位,事前單聲都好吖。
祥平篇主要講祥平呢個角色戀愛方面多,但係祥平第7集同第8集係有貫穿到,例如女記者知道祥平係真兇後祥平篇就有女記者捕祥平追問呢件事嘅一幕,仲有相澤幫甜品女師傅抹眼淚都有貫穿咗兩邊嘅其中一啲情節…
其實50強同復仇線真係可有可無
忘年戀又肯預先鋪排係前一集通知定我哋先喎,但查案查好幾集啦,都只係喺最初初第一集係咁倚講兩句對白hea交代話linda 介紹過首腦去尾花間餐廳出事害到Linda自己,無交代害得有幾慘仲要加一個疑似受害者嘅女記者角色一齊查搵真兇
第9集預告又睇唔到會交代呢單案嘅詳細係點…

我覺得查案同呢套講食物講廚藝講兄弟情講熱血嘅劇情格格不入
基本上查案向每集輕輕帶過幾句對白就賣關子,其實呢條線真係可有可冇,寧願集中火力講米芝蓮𠴱 part 仲好。
都唔知係咪電視台高層嘅意思,明明可以一開始用呢次食物過敏事件就可以交代好點解尾花法國餐廳團隊解散原因、點解班手足嬲咗尾花、尾花身敗名裂落難同寫到尾花係法國任性霸道一面已經好足夠。唔駛整多兩個角色去查案…

另外講新仔、講相澤老婆同個女、講尾花日本師傅,都好明顯地拍呢類看似無謂嘅小故事,但其實係想講畀觀眾知,激發佢哋幾位更有決心同動力去攞到三星名涵。
大結局更爆嘅係 我鳩估唔係攞到三星,係攞到三星一下京野同倫子打茄輪BBQ式超老套落幕 (完)
今集講以客為先,最緊係煮得開心,三星唔重要,摺左mansion大家各奔前程

尾花繼承左師傅間鋪,尾花深夜食堂始動~~~~ (起歌)
然後尾花食堂拍十季啊?唔好掛,我不是日本觀眾,講到無野好講都要拍到6789季我仍然要熱追嘅人
方向開始吹以客為先既使命感,以心對待每一位客人嘅不同喜好,食客既讚賞比起埋首拼命為拎三星更重要。
屌我覺得佢做得幾好睇今次 每星期都準時追
he me moto哦 hea撚打
屌 番外篇仲刺激過主線
祥平個仆街
靚仔大晒咩
個人覺得今集最好睇
食評家突然間暴走
source?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞