汽車用品店員,你問我答 (4)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
搞掂咗

不過車尾bumper搞唔掂

啲補漆比我捽甩哂都唔掂,仲有幾點一點點
慢慢整
再試過
唔搞了,愈整愈肉酸

仲好似甩多咗漆
洗車新手 岩岩睇左小小
柏油清潔劑 鐵粉清潔劑 洗車精
呢3樣野 其他幾錢到同埋去邊D地方買
初幾開門
1月25至27日 (星期六至一) 初一至初三休息
1月28日 (星期二) 12:00 - 15:00
1月29日年初五起照常營業
間間汽車用品鋪都有得賣
有無邊間店係新年期間照常營業?

電池就快唔得
新車做左鍍膜(所謂9H
- 想問下,洗車用咩會比較好?好似有少少石仔痕... 有無方法可以試下整走佢
- 玻璃應該無做鍍膜,好易有污漬係面,係咪應該做埋?有無推介
u may try thism but i am not sure
https://www.facebook.com/tintin436/?ref=br_rs
Thanks trytry
因為另外2間都有講放假
係呢間冇
如果唔係新年期間,07 fit rs ge8換電幾錢左右?

利申,上手帶落黎係Panasonic 藍電
唔知
"我估"唔應該超過900
因為我大車用大電先1100
布櫈清潔有咩推介?
上個月去左車房打蠟,如果遲下想再自己打蠟係咪應該用幼蠟就得?要唔要推泥膠?
中文叫粗蠟、幼蠟其實幾混淆
你先搞清車房係同你做 Compound , polish , 定 wax?
一般中文講嘅「粗蠟」即Compound
Compound 唔係蠟,係研磨劑、拋光劑磨平啲花痕、太陽紋
而「幼蠟」,有人解作 polish、有人解作 wax
Polish 都係研磨拋光劑,但比 compound 幼細,一樣唔係蠟
通常係做完 compound 後,會再做 polish 令架車再平滑反光啲。又或本身架車唔太花,唔駛 compound cut 直接 polish 已ok
Wax 就先真係蠟,佢先真係打層保護喺面,有啲 wax 會滲入幼紋,暫時填補輕微花痕

簡單咁講
Compound 同 polish 都係破壞性
靠打磨去磨平車身表面
沒有保護性
Wax 就係保護層
前兩者同後者明明原理功用相反
但喺中文世界都常被通稱為「打蠟」
你話令幾多人撞板

如果巴打車房已幫你 compound / polish 過架車
你自己耐不耐打下 wax 就 ok
Polish 唔駛成日做
Compound 就真係好必要先做
有保守嘅講法係話同一個位唔好 compound 超過五次,否則會磨走晒啲 clear coat

想問多下玻璃鍍膜DIY難唔難
唔難
直情係易
請教呢支玻璃鍍膜用法定係買果陣有說明書?
有說明書 + 我寫既貓紙
請問15ml係咪做一次咁解?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞