汽車用品店員,你問我答 (4)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
黑色車 無鍍膜 泊室外
一星期洗一次車到

請問洗完車之後用邊支會保護性好啲 跣水啲 架車又睇落去令啲

Meguiar’s Hybrid Ceramic Wax

Chemical Guys P40 Detailer Spray With Carnauba P40
Meguiar’s Hybrid Ceramic Wax
搭單問 如果有做coating應該用咩洗車?
Chemical guys jet seal 呢類sealant既保護性
係咪會好過spray?
同問, 有咩sealant 推薦。
呢款同Meguiar’s Hybrid Ceramic Wax, Chemical guys jet seal 嘅分別係? 邊隻last 得耐d?
請問車cam係咪得一款?
想搵前後cam
前後你搵出邊D師傅直接買同攪, 會平 d
jet seal 最持久
之後到呢2隻
之後先Meguiar’s個隻, 同價錢成正比
https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-glossworkz-gloss-booster-and-paintwork-cleanser/

https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-citrus-wash-gloss/

想問依兩隻有咩分別?
利申:深色,無鍍膜/打臘任何嘢,單純一星期洗一次,泊室內
早排撞咗bumper
補咗灰,噴咗色,上埋力架,都係無咁令
拋光可以解決到?
另外長擺街建議用咩洗車同sealant?
想問大銀幕出面同入面有無辦法可以無咁痴塵?
咁用下面個隻
分別係
上面個隻中性, 多泡, 會令身
下面個隻輕微alkaline, 多泡, 會令身, 去污能力強 d
鍍膜車用呢隻有無問題...
廠話 ok
不過我叫人用 Mr Pink 同 Glossworkz 多
有冇膠地墊介紹?搵左好多現成膠地墊 個司機位個油門位都頂住唔岩位

照計可以剪架 wor
岩岩打完(立)想keep耐啲用邊隻洗車水好
普通唔講究洗下車身用邊隻好

同埋洗窗/擋風玻璃係咪又要唔同
有無車Cam推介,剛買新車
Budget $2000 - 3500
最好有Motion Sensor,夠清,長火未必要,怕會Void左保養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞