汽車用品店員,你問我答 (4)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
想要洗車場個隻CHEAP CHEAP 矽油...
一般常用的矽油其學名為聚二甲基矽氧烷(英語:Polydimethylsiloxane,PDMS)俗稱矽油,是一種高分子有機矽化合物,其特性為透明度高、惰性物質、耐高溫、無毒、不易燃、良好的潤滑效果、極佳的撥水能力、高折射率。且應用的相當廣泛,從醫學領域、食品領域、電子領域、化妝品製造等等都有大量的應用

最好原材料價...
師兄想問一下如果換車cam後擋風玻璃留低舊車cam胶漬點樣清除好?
噴過鈴同鮑魚 佢話唔好用洗鈴水
想問下唔用洗鈴水 鈴同鮑魚點先洗得乾淨啲
路過問下, 巴打個到有冇音響野賣? 想搵AUDI 個舊 TUNE2AIR,
香港四圍都無,又唔想上 EBAY買
我未見過
Soft 99 or Chemical Guys both good
酒精

用中性既都唔得?
sor 真係冇
Soft 99 Rubbing Compound 超微米粒子研磨劑(軟蠟狀)
哩隻算唔算粗蠟?怕研磨得太勁
似拋光多 d
淘仔果啲夠唔夠?
真係唔知冇用過
如果係好平既試左先~~
turtle wax seal n shine 係咪都係其中一個選擇
我見YouTube好多人講
車身紅色, 有冇話用邊隻polish會好d
正呀 唔該巴打
樓主想請教幾個問題:

1. 有邊隻清潔劑可以清走啲蠟?因為想重新拋光再打蠟。(最好免過水,因為停車場唔俾洗車,平時我都係用 carpro ECH2O 無水洗車)

2. CarPro Essence 係咪真係可以 compound + polish 一枝搞掂晒?一枝夠唔夠做一架細車?

3. 我記得之前你有推介過一啲清潔劑係可以代替推泥,我搵唔返個舊 post ,可否再推介?又同正常推泥比有無分別?(同樣最好免過水)

謝謝
淘仔平價嗰啲
我見好多人講上蠟推蠟就夠用
真係做 compound 或 polish 就應唔夠力
你大力少少壓落去已唔夠力轉
我都有 search 過,見某幾間好多評論嗰啲,幾百個正評中會夾幾個話用幾用就燒磨打,平我都唔敢試

一般呢啲機
真正插濕電應最夠力,但一來貴,二來唔係住村屋、獨立屋都唔知可點插電
插12V 點煙器嗰啲,我估都唔夠力,而且咁玩好傷車電池
無線充電嗰啲
除非你講緊好貴專業用嗰啲,否則幾百蚊貨仔都係唔夠力做 compound / polish ,而且就算好貴專業用嗰啲,都要預多幾舊電先夠做全車
所以我暫時都係全人手搞算

當然,如果有巴打試到又平($1000內)又無線又夠力,請分享下
我都好想有
五十幾蚊支.... 似返D 樣...

YOUTUBE 話自動洗車機就係溝左呢隻化學野落去洗... 先易洗得靚...
唔係要成百幾蚊架咩 當濕蠟用OK?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞