汽車用品店員,你問我答 (4)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
樓主我想搵 soft99 隻研磨專用海綿
https://www.soft99.co.jp/zh/products/detail/09148/

印象中你個網以前係咪有?
而家搵唔到

btw,soft99 官網有好多正嘢,好似香港大部份店都無入
來來去去都係入嗰幾隻蠟、玻璃冼水等
https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-hydrocharge-ceramic-spray-coating/

新車落地想自己玩下鍍膜
依隻keep 到幾耐? 一支夠唔夠噴一架中型SUV
Sorry p牌仔粗蠟會唔會割花架車
邊隻牌子好?
粗蠟(compound )唔係蠟
你可以當係液體超幼沙紙
一般你買到、正常使用都會安全
磨走花㾗,一般已令返
之後用埋 polish
即比 compound 更幼
再更加令
最後打層正常蠟保護返
完全正確
代理無入過
我之前無入過
但 2 個星期後我應該有貨了~~~
唔該
有無咩牌子推介 係邊買到架
基本上所有汽車用品店都有
牌子美光3M等都係大路穩陣又唔貴
加油
追完post
白色車長期泊街有d黑色一點點捽唔甩,用手指甲先清到
你用緊果隻清車液搞唔搞得掂
架車都舊,小小黃(新買07年車)
可以點返新整到佢好睇小小
coating應該唔做架喇,幾蚊車廢事哂錢
有水喉,大半個月前買之後比人洗左次就冇洗過架餐都未買
sorry man overlook
廠講 keep 到一年,睇外國 review 就講有4-6個月
一支夠一架車突好多..........
用哩隻就夠??
請問空氣清新機用邊隻好?
有冇好介紹?
3M
filter 夠大, 先濾到野
而且我信佢地個 filter
用左先, 遂樣黎
呢支係強力洗車
架車都有小小有陽光近見既花,洗完車直接打層蠟上去係咪就ok? 要用粗定幼? 有冇推介就過年想自己執執佢,冇打蠟機得兩隻手
直接用9oz噴全車有冇問題?
有時間有地方建唔建議diy鍍膜,好易整完洗都洗得乾淨d,但乜都唔識
得既~~ 但唔好成日咁做~
yes!
因為之後就係易攪好多
只係洗車要用中性洗車水
花痕全新都好淺,摸到好小,應該拋下光就ok 如果上鍍膜就最怕拋得唔乾淨始終人手拋
有冇鍍膜diy流程睇下ha唔handle到
搽完CSL 1分鐘內搽走後 再落EVO?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞