汽車用品店員,你問我答 (4)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
諗緊冇大花大痕直接洗完車輕輕拋一拋就落鍍膜會唔會衰硬
ys
點解會衰?
驚拋得唔靚,比鍍膜蓋住
btw哩隻一般keep到幾耐 24小時露天
想問清潔蠟有無用?
還是用泥膠已經足夠?
想問下如果用完歸零膏係咪要用番撥水劑?
如果架車有鍍膜嘅用邊隻洗車液會好d?
有無啲加闊廣角倒後鏡買?想要啲四角係圓邊嘅
你又唔係要拎架車去做車展
做得 ok 就得
廠講3-5年
24小時 outdoor 你預 1-2年 lor

會比泥膠強力 d
嘩屌仲以為得3 4個月貨仔
sorry 無
去旺角睇佢地有好多
當然唔止~
thx 但同依隻有咩分別?
Meguiars NXT Generation Car Wash 美光NXT全合成超級洗車液
美光個支冇講係中性/ coating 用
只係講蠟ok
買部無線拋光鑽機嚟拋光好似幾方便百零蚊
洗車新手想請教

1. 車身冇膜冇貼,多年無打蠟,應該用邊隻洗車水好,平時用清水噴完就算,銀色車,冇噴壺

2. 鮮色車鈴,用清水洗極都有brake 粉積,係咪都係買支美光洗鈴水最好? 洗入面啲位,其實會滴落鮑魚同隻碟,其實驚唔驚架?

3. 沙板附近好多黑色點點,應該瀝青積黎,指甲都刮唔甩,可以點去?

樓主鋪頭喺荔枝角?可以上黎問
1. 車身冇膜冇貼,多年無打蠟,應該用邊隻洗車水好,平時用清水噴完就算,銀色車,冇噴壺
https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-citrus-wash-gloss/

2. 鮮色車鈴,用清水洗極都有brake 粉積,係咪都係買支美光洗鈴水最好? 洗入面啲位,其實會滴落鮑魚同隻碟,其實驚唔驚架?
冇問題的~用得

3. 沙板附近好多黑色點點,應該瀝青積黎,指甲都刮唔甩,可以點去?
如果你用上面個支洗車就洗唔到先買支去柏油

樓主鋪頭喺荔枝角?可以上黎問
yes, welcome
邊度搵到DZ101
我想練車
幾錢
無水洗車邊隻最好
另外想問車漆裂左應該點搞?
星期六開兩個鐘咁少既原來
想請問下架車成日行沙泥地
四條胎邊同胎肚都好污糟
試過用高壓水槍乾返都係有積
想問下係咪要買個硬毛刷去摔佢同埋上返D令gel?
ys
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞