準備用9按嘅巴絲留意

270 回覆
429 Like 18 Dislike
1516入唔入好,我無住屋需求,不過驚d 錢 蝕通脹,所以諗住買樓當將來自住同用左筆錢
巴打目標咩價既樓
有息差就有錢賺,你噏緊乜?
我自己個人意見係自住樓點都要有,如果能力上應付到,都應該去馬。

第一。地產商點都唔會放政府起資助房屋,利益輸送又好,用樓價維穩都好,只要唔係窮到跌落公屋網都應該買(就算排都排到死)

第二。QE呢件事應該會沒完沒了。因為政府不斷印銀紙就係為左令無投資既基層銀紙不斷貶值,變相點做都唔夠錢,而不斷勞役人民既手段。試想人人都有夠錢旁身,邊個會工作?邊個會做粗重野?

無人有水晶球估到升定跌,但係今浪如果衝到8-10m先係上車盤,無樓成世俾租比起負資產代價一定更大。

無樓,係你自己不斷要供養業主,如果收入普通嘅家庭絕對交完租後係無可能儲到首期,個資產遊戲就係為左不斷抽乾你,成世為資產階級工作。而負資產的話,大不了全城冚家產,到時候一定百業蕭條,層樓俾返銀行由佢食屎,而且仲有好撚多人陪你死。

利申。八十後小市民
交租慘過負資產都講得出
正宗痴撚線
我借6成 唔使罰息
如果可以唔轉就唔搞咁多野
都無回贈
18年年頭先岩 sorry
你會轉按都係因為有回贈,兩年一轉係過去幾年大家嘅共識,但銀行畀左回贈出去,個mortgage兩年就轉左去其他行,唔好講賺錢,有機會係本都未回到,燈油火蠟人工都係成本呀
4定5月去匯豐搞轉按 都好似唔憂做
之後話有staff 私下同我講話匯豐依家查得好緊 唔太想做轉按 叫我去中銀
最後去左恆生 好快搞掂 2.05回贈
除非新plan個息低,如果唔係現階段都冇咩轉按誘因
冇住屋需求就純粹睇你cash flow夠唔夠,同對後市信心足唔足。
始終目前嚟睇,樓市仍然超出大多數人嘅負擔能力,向上升嘅幅度有限。
如果要做9按我就覺得搏唔過,除非供得好舒服,而我自己嘅舒服係供款不超過收入嘅40%。
明白 多謝指教
無回贈已經無乜誘因
我都交過一兩年租,為左係儲首期同等調整浪上車。交租無話唔好,但你要攪清楚俾嗰筆租金係為左買一個機會,而唔係成世租(無能力儲到首期當然唔同故事)

利申,唔係AA
你餐搵餐供就九成就玩命,你保證你自己未來20年經濟沒有事?
呃多啲人供樓,
到時仲敢反政府咩
又係維穩招數
yes,所以如果比散散覺得唔買樓會死嘅話咁個個散散去買樓租務市場咪萎縮LOL
而家個狀況exact7ly就係咁
而家個狀況exact7ly就係咁
睇城市啦,有d賣極都係得幾十萬嘅細城市點爆
唔禁低樓價,反而推高樓價叫德政?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞