準備用9按嘅巴絲留意

270 回覆
429 Like 18 Dislike
利申咗先:有樓自住,仲供緊,但太多AA嗌我加價放盤換樓,所以我有感而發。

鑒於連登太多AA,施政報告放寬咗8按9按之後,日日都吹風話樓市gogogo,的確我見到都幾多人突然充滿入市意欲。
各巴絲係決定之前注意一下幾樣野:

1. 社會經濟狀況
過去呢十年樓市一直gogogo,歸根究底係經濟發展得好,以香港一個成熟嘅經濟體嚟講每年有3-4% GDP增幅其實係非常亮麗。但今年香港GDP好可能只有輕微增長,甚至0增長。試問係經濟環境咁唔樂觀嘅前提底下,啲樓會唔會好似以前咁個個爭住抽爭住買?
愛海頌同匯璽III 星期四第一輪都係去到一半嘅貨,同以往差天共地。

2. 首期+供款能力
首期10%,仲要加稅連埋其他律師費雜費,起碼要預多5%走盞,仲未計可能要裝修。
唔好完全相信HKMC話過唔到壓測都只係加保費,HKMC從頭到尾都係話過唔到都可以「申請」,係講緊Marginal case較大機會以加保費解決。
買之前最好問清楚銀行職員而家個offer係點,仲要問多兩間。有銀行RM跟開又或者有按揭熱線就去問啦。

3. 銀行取態
唔好忘記銀行先係借貸機構,而銀行係受金管局所監管。事實係金管局規定銀行要嚴守壓力測試要求。
據我所知今年內成交嘅Mortgage 香港四間大行都唔接,
而早兩年我上會嘅時候銀行係搶生意爭住借,cash rebate + 超市禮券都講緊 2%。
相比之下,而家有生意都唔做,只係得一個原因,借咗嘅錢驚收唔返。

我呢個post唔係叫你唔好買,剛需有自住需求,能力上綽綽有餘嘅啱價就可以去馬。
最後講多兩句,我個人唔喜歡用過去呢段大牛市去推斷香港樓市日後嘅走勢,從來冇一樣商品永遠都只賺不蝕。對我呢啲普通人來講,買得樓就係人生最大嘅投資,各巴絲自行判斷。

個人近年都幾關注樓市,如果有問題想傾可以交流下。
據我所知今年內成交嘅Mortgage 香港四間大行都唔接

年頭年中大撚把人用大貓 細貓
我都覺得唔好勉強借9成上車。
供又會供得辛苦,變左無咩生活
但如果唔買都要租既,計掂數,買係點都好過租,來緊美國又減息,供款一半係自己既,肯定比租平
但投資就要量力而為
又10年論
經濟環境都唔撚同
個時中國上緊 依家全球跌緊
自己諗啦 鐘意咪借盡買
我想傾下ccl 大約幾多會爆煲

97果陣ccl 100
理論上當每年通賬(1997-2018)由負4%- 5%
97 5.8 98 2.8 99 -4 00 -3.8 01 -1.6 02 -3 03 -2.6
04 -0.4 05 1 06 2 07 2 08 4.3 09 0.5 10 2.4 11 5.3
12 4.1 13 4.3 14 4.4 15 3 16 2.4

樓係商品,亦係必須品, 22年來平均通帳相對97比係多左28.9%
即是話,ccl 相應指數 只計cpi, 不計qe,大陸熱錢等因素,應為128.9, 即是16年的樓價指數

但好可惜, 以前既特首不做地做成供應短缺,導致租金上升,qe 08年開始印左4倍錢既因素等(美國19年9月縮番萬零億, 但香港錢無少到), 再睇m3, 04年起, 個curve 唔係平均咁升,係開始90度咁湧錢入香港, 由97既4萬億港紙去到而家既14萬億。

結論:如果以m3計,所以理論上ccl 變左300先叫爆到好似97咁, 如果以cpi計, 去到16年既水平已經大撚把人負擔到。

拋磚引玉,有錯忽屌
做銀行既朋友話今年大行mortgage唔會接住
大高risk 同埋要留錢借比SME
佢話要做mortgage就等2020年頭做
如果唔係比左訂又冇mortgage就奶野
其實有兩個位啲淡友成日用黎誤導人:

1)800萬樓要7萬人工
2)9按

1)其實從來冇人叫啲人一買就買800萬樓,市面上大把5-7球左右樓好岩兩公婆上車

2)9按係就係首期少,但對普通人黎講供得比較辛苦,一直建議朋友都係借7成幾,會係最舒服 (最少起碼有2成幾首期先plan)

重申多次唔一定要做9成,所以依家放寬左6球樓以上,可以借到7成幾-8成,呢個政策絕對係德政
有9按又點 供唔起
等遲吓可能供 40,50年先夠人工
我想話樓主第三點其實睇漏左,金管局有個好大嘅變化,就係陳德霖(被)退休,過去幾年守得咁緊最大功勞係佢,佢一走就即刻出事,金管局功能由保持金融穩定變成只係為政府服務,所以金管局為左配合林鄭,一定會隻眼開隻眼閉

仲有4大行應該係得恒生停左,支銀同獅子係正常,支銀仲要出左聲明澄清,早幾日問左獅子banker都係話正常
美國減息唔代表按息要減
咁都岩
前幾年加息,香港都無跟
保得住份工先諗啦
洒店都係咁賣
又係想人地賺下
冇理解錯樓豬嘅話 佢係講依家申請年底前成交嗰啲
連登仔特別多獨家消息收到

上年到依家樓爆左喇? 入到平樓未?
唔使講10年咁遠,四年前嘅嘉湖,上年嘅保升,廢淡踩到變地底泥,但今日都買唔起鳥
我都同意係德政
因為原本400萬9按同600萬8按對今日嘅樓市嚟講已經係太離地
但最怕係想買嘅突然一窩蜂做9按,一時衝動之下冇做好預備就變咗炮灰。
租都係供款一半炸喎
我琴日都去問馬拉松,佢地話可以做,但同我講要預三個月去批。我心諗,即係同唔接冇分別。
依家間間都會做
但成交日要係2020年1月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞