準備用9按嘅巴絲留意

270 回覆
429 Like 18 Dislike
獅子同支銀我上日期問嘅,兩間都係話內部批就一個星期左右,上埋mc都係2-3星期at most,獅子仲係咁說我唔好要細行d offer

我之後有打返畀佢地問係唔係批年內drawdown,佢地都話照批,仲guarantee 話有咩變動at least我呢單唔會變,不過我講明我d料係靚嘅(壓測輕鬆過關,成交後仲有七位數嘅cash 喺戶口)
如果您格硬要買800萬,借9成
咁硬係租係買既一半

依個德政係比人
假設本身想買650$/700$
佢地唔洗比4成(之前措施)
可以照借8成
其實供同租係差唔多
有樓就德政, 想上車有能力的人就德政
無樓又過唔到壓測, 唔想買樓的人, 葡萄人就暴政
賣左之後有三球半cash做首期
但三年前上左車之後換左份無咁高人工嘅工一直輕鬆過活
唔知依家可以賣左可以買返d咩樓呢 理想係三房
新界好友
8月尾申請按 做8成
兩個星期就批左
Hsbc
南商有2.375 最後召集
大貓回贈高嗎?
咩rate?
批幾耐?
首期平左
但樓價都係咁撚貴
按撚到入棺材都要按完?

利申:唔洗租屋
有睇bob叔直播就知依家唔應該買樓
高質post

唔好話買8球樓,依家咁既環境就算買5,6球都要計掂條數先好諗

冇錯我都係十年前冇買而依家後悔中既其中之一,但係今時唔同往日,依家既香港只係淨返個殼,內裡已變成新疆2.0

當然中產入息既一群自然係一個置業機會,如果你相信呢個政府既施政係為平民的話
買唔買樓其實好在乎
香港人對香港政府嘅信心程度
當大部份人對香港政府冇信心
樓市都唔會樂觀
樓價咁高仲推d市民去買樓
咁都叫德政
笑左
不得不承認有部份購買力會轉移到外國物業。
正如我朋友本來準備咗可full pay8球買層樓比個女結婚用
而家個女話要去英國,佢就放棄買香港樓嘅打算。
當然佢自己層自住仍然會繼續住。
我諗呢啲父幹派都佔有一定數量
要幾離地先講得出德政

Btw 800萬樓9成加埋雜費都過一球,香港人真係好有錢
認同…
唔睇好樓市既話點解要買?
我絕對同意樓價好高
但樓價高又唔代表市民唔需要買
就算想樓市跌,但冇成交個價又點會落。

呢個係德政嘅原因係因為之前嘅規則根本唔容許上車一族買樓
而家起碼貼地,比咗選擇你,條路點行就自己揀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞