準備用9按嘅巴絲留意

270 回覆
429 Like 18 Dislike
係咪一定只可以轉名比老婆,轉比父母得唔得?
香港咁樣,唔急當然租住先,加埋搵7萬,唔驚啦
唔係好明,之前聽地產講甩左名比對方自己再去買計一半稅?到底係點?sorr 唔太識又想知多d又懶search
轉名都要比稅喎
市值 600 萬樓兩公婆聯名甩番個名出黎,等如賣 50% 業權,交易金額就係 300 萬,印花稅稅率就係 1.5% 或者 $45000
轉比父母,另一半,仔女都可以,最緊要嗰個人值得信賴,唔會羅左你層樓去賣。

辣招係擋住非首置客既招,如果係首置客根本無影響
而家放寬按揭都係針對首置客,非首置客全部最少俾4成起
政府一直係幫緊首置客
你唔識就唔好亂up

仲有係好多人,供得起樓但因為無首期,焗住租樓
而家放寬首期俾佢,佢可以揀買,可以揀租,唔係多左選擇呀?

小朋友,你未經歷過焗租個種痛苦架啦
首置既人購買力高佐 接火棒 做順民
業主寧願封盤等首置 樓換樓客又要捱樓價升
個市場唔知會點消化 不過呢招真係幾毒下
咁樣叫多左選擇咩?
你有無睇政府點定義首置呀?

好多人供得起但無首期,點為之好多人?
之前就好多人有父幹就有首期
而家就好多人供得起但無首期
真心唔明你所講好多人即係幾多人囉大朋友

你經歷過咁多痛苦嘢,我地呢d小朋友唔明㗎喇
不過政府仲未有政策係針對我地呢d入息又過左居屋上限
買私樓又供唔起嘅劏房居民

無人用槍指住我買
指住我都買唔起啦

核心講緊你話放寬就係比人多d選擇
但辣招鎖3年,即係二手供應少左
咁你話多d選擇咪矛盾囉
辣招就係唔想樓市過熱而穩定樓市而出
家下又方寬按揭令未解鎖嘅二人樓提升價錢
然後話d樓易買左就叫多選擇
但無視辣招鎖3年令供應下降
既然你覺得要多d選擇,點解唔撒辣招?

放寬按揭根本無多左好多選擇
特別係400萬個d
而只係令本身租緊個d有誘因去買樓
加上吹風話樓係資產保值
所以令本身不值400or800嘅樓搶手左而提升價錢

呢個效果唔會係多左選擇比人租or買
而係會進一步提高住屋成本
你層樓由400萬一下子跳上500萬
你放租個價會唔會維持?

所以呢個放寬,係焗人重新審視買樓定租
但提高住屋成本就一定
真係同你講都哂鳩氣
理解能力咁柒低
我話有班人,佢收入高,有能力供但因為無首期,焗住租既,放寬按揭佢多一個選擇,佢而家可以揀買,亦可以揀租,而唔係只有租
你硬好 批鬥你
交返個波俾市民自己選擇係好事,不過起公營房屋,過度房屋先係治本之道,但我好肯定政府絕對唔會咁做,尚記得四大家族會喺特首未上任前袐密會面嗎?唔傾利益關係傾咩?

其實徳政與否最後咪又係三五年之後由樓價決定,唔好咁天真以為有人真係會知未來升定跌黎去制定政策。

我相信就算誠哥(當然佢資訊多我地一億倍) 都係買賣上控制注碼令自己保持優勢。
明曬,唔該曬
本身自己手頭有140萬
原本預咗睇d 550-600萬左右嘅樓
睇咗一排次次都可以壓價20萬
但尋日睇d賣家已經加咗10-20萬不等仲要企硬
即係一個單位由開價580傾到560,9成政策後加到590企硬
變相我首期出少咗,但件貨就買貴咗好多
天水圍咋
我呢d最尷尬,本身唔算多人爭
但而家多咗一大班本人未夠錢入場嘅人搶
其實係,
交租養埋細佬月月清都唔奇。
負資產只係帳面數,
只要還到銀行就唔會call lone。

月供唔太高既話,
打份鳩工15000,
餐餐帶飯辛苦d都還到。

Jojo租唔起就要訓街
真?可以問按揭中介定係直接搵大貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞