準備用9按嘅巴絲留意

270 回覆
429 Like 18 Dislike
其實仲有好多500-700萬嘅選擇
呢一堆之前做唔到90%,而家有多個機會
講笑咩
會唔推呢個垃圾政策之前
樓市已經慢慢向緊下啦
俾佢慢慢調整根本係最好
依家一野推高樓價
仲走去買既等於接火棒
過晒呢浸購買力樓價就free fall
上面成班昆人買樓
簡單講,量力以為,計好風險,唔好見有得借盡就借盡
要幾離地先講得出德政

Btw 800萬樓9成加埋雜費都過一球,香港人真係好有錢
其實仲有好多500-700萬嘅選擇
呢一堆之前做唔到90%,而家有多個機會

其實就算500萬樓,
首期由100粒變細做50粒,
多返50粒出黎都可以裝下修,
再輕鬆d。

唔係下下都要講到800萬。
我唔覺得會有多咗好多人借盡,同埋用樓市睇今時今日既一百萬可以當係十年前既50萬,20年前既20萬,衰啲講句個個家庭都會有。
四大行都話唔做今年內成交既mortgage你發夢夢見?
利申:做緊其中一間四大行負責做mortgage
要結婚又有需要咪買 唔係投資驚鳩
你話想移民一時三刻又邊有咁多錢去走
唔好成日講低息就9衝
黎緊3年低息唔代表之後27年低息
量力而為啦
保費都幾十個,搵笨實
益AA
益庫房
益炒家

利申:有層自住供緊,無諗過炒樓
德政都講得出。。。香港嘅樓價對比港人收入已經係冠絕全球,仲要遠遠拋離第二。出條政策加大個購買力推高個市,而經濟依政府講法都叫下行。港人收入增加速度又跟唔上。

你咁都講得出德政,只能講你一係有樓,一係賣樓,一係就兩樣都係

利申有樓
有錢買樓不如移民好過
其實想買
過兩年自住需要
但預計環球經濟開始向下
德政
林奠呢招(9按)
先唔講近期將會出現嘅問題
長期的影響會出現
1.供供下樓突然出現斷供
私人原因(失業、病患)
大圍原因(經濟衰退、治安敗壞)
甚至乎現在開始供三十年
到2047大限仲未供完地權點樣延續?
2.港共想將供樓變為另類坐監
個個要供樓時就會變為藍屍
然後減少抗爭人數
(因當每個人都負債就怕社會前景不明)
可惜呢招係唔work
因基本上現在係入市都難
唔夠樓去玩9按
得價無樓
加上香港係一個公民社會
會將價值觀大於供樓
今次運動支持比例係8,2比
您有大把錢咪移
無一千萬投資都移唔到
仲要做二等公民
加比白人其視
多謝樓主開post,俾我聽多d意見
林奠講完個新policy,我都有好多諗法,又計左好多次數,我都係決定唔接火棒住

一黎我唔想做先頭步隊,有報導話就算HKMC話批,銀行都未必會100%批,到時批唔到,輸訂金真係會好唔開心

二黎經濟真係唔好,樓價唔一定坐火箭,我見呢幾日d業主都唔係好獅子開大口。

我自問冇咩膽量,所以我都係等下。

不過我好肯定既係希望來生不做港人
出面太多無知ga人話美國減息,香港會減。
快撚的買啦 林鄭推你去死
留個學都移到民澳洲幾十萬搞掂
邊度無歧視講真 睇你睇歧視定生活質素重要啲啫
亞洲咪台灣日本 都好平
個市一冧就算剩係比你樓價跌一成都負資產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞