準備用9按嘅巴絲留意

270 回覆
429 Like 18 Dislike
土地無供應?
您見唔見到短期?
您知唔知收地起樓要幾耐
一般起樓要4-5年
計埋基建大概7年
仲未計萬一打官司打幾年
加加埋超過十年
我計7年算數
2年後已無供應
中間果5年無樓
您自己諗下
樓市最緊要係講個氣氛,即係買家嘅信心。
點解推呢個政策之前,業主要劈價先出到貨?
因為都冇買家有興趣,唔好話買,連去睇都覺得浪費時間。
政策後,如果業主反價10%都有人入,即係買家有信心層樓升幅唔止呢10%,但市面上呢類嘅買家有幾多?

尤其呢兩日睇新聞,屬於即日加咗而又成到嘅都係講緊一個月前開600,氣氛差減到570,政策後反到580成交。
乜唔係只for 首置用家咩 點解講到個個都可以用到咁?
其實你點知係因為條線
令到400變600?
對比返同一時期嘅1000
可能之後都上到千四五
即係話唔關條線事
係成個市升
就算幾貴,買完都係asset黎嘅wo,你諗下
其實理論上係咪要打返稅
當賣半間樓俾老婆?
我唔撚識咩數據呀分析呀咁,不過年紀大,見過沙士金融海嘯呀咁,當年D樓唔平咩?除非有現金,如果唔係,當年打工仔無人敢買,因為驚買完樓無咗份工,點供?

依家唔止淨係香港經濟極可能向下調,吹緊係全球呀喂。

打工嘅,畀你入場,你有無膽講句你份工穩夾實,一定唔會出事?

利申:無父幹,純幸運,住一層,食一層,都供完,有現金,... 但都支持攬炒!
之前可能有10000單位 1000個人分緊
依家係10000單位 超過100,000合資格
您諗下您係業主咁多人爭一個單位
您都加價
最後加到600(以前)
600以上要4成首期
所以小左好多合資格既人
依家同一原理
太多人合資格

最後上到1000$ 後就唔會點升
因為2成同5成首期既別
其實跟銀行估價係咪最好?我見d 行估7 球,d 仆街叫7.5m

又唔肯落
我今年七八月果陣搞轉按,銀行已經話過左呢轉就冇咁多回贈

我九月果陣行過大貓,咁啱有條友問加按,銀行職員同佢講而家最少四個月先批到,叫佢去第二間問下

職員話除左新做果d會快d批之外,其餘申請一律搞好耐,好似唔想做咁

果陣佢話三個月前開始係咁
你個邏輯係因為原本都離地
因為離地唯有更離地,所以係德政
哈哈
以前D業主成日混淆視線囉日本福圖黎講。呢幅圖我都係第一次見
小康不如輪公屋
買乜鳩
點解業主要拎日本圖講?
如果唔放寬按保,一班剛需買家,例如新婚夫婦,假設首期係120萬以內,買樓得兩條路。
1. 等啲樓落返600萬做8成
2. 焗住買一手樓幫襯呼吸Plan

我反而想問你覺得點樣做先可以俾到機會佢地買樓?
當然要比稅
重點係叫你量力而為,有能力或想投資就買,有何問題?
大行唔做按揭真定假呀
個個full pay買樓?
首置 解冇樓係身 樓冇名就做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞