準備用9按嘅巴絲留意

270 回覆
429 Like 18 Dislike
經濟向下行
777放寛按揭
推動返呢兩三個月死氣沈沈既樓市市場
等班大陸佬高官容易賣出層樓拎錢走佬
而推香港班小中產去接火棒

垃圾政策畀你講到德政咁
同一對夫婦
點會供得起樓 但交唔到租要訓街呢?
假設有對夫婦五年前供樓,每個月供一萬,
今年都照係會供一萬咁上下。

但jojo就慘了,五年前供一萬,今年就要供萬五。
交唔到租就要訓街。
人地舊首期 唔識拎去投資?
再者 5年前升 5年後都一定升?
無可否認對上十年 租樓 大幅跑輸比 買樓 既人

因2008至2018 香港食正大陸經濟起飛 高速增長
大量資金湧入香港 炒高樓市

但2019年 大陸經濟 甚至全球經濟 已經開始放緩
2019-2029 可以完美複製對上十年樓市走勢?
真係有舊首期,醒既都去供樓啦,仲用筆首期投資+繼續做jojo?若果有咁蠢既jojo,可以話係自食惡果。

做得jojo+本身無首期個d就慘,
但做jojo+本身有首期但攞黎投資可以叫抵死。
放唔放寬佢都可以揀租定買啦on9
你口講個d好多人,多唔多得過排新盤個d人呀
你自己係世界嘅中心呀?
你仲係講緊放寬按揭係多一個選擇
但同時有批人連租都將會租唔起呀弱智
我係針對佢話放寬按揭係比多左選擇
但要為左多d選擇比市民就撒辣仲快
即係話放寬按揭唔係為左比多d選擇市民

我無話辣招唔好
鎖3年就係穩定樓市
同樣地要穩定樓市就唔應該放寬按揭

既然又有辣招,又放寬按揭
咁即係政府係針對左一班人而定呢個政策
問題係,咁樣放寬,只會令到某d人更加買唔到樓
當然,一d爭d首期,又供得起嘅梗係受惠
但同時樓價就更加企硬
價硬又唔代表有成交
只係比個幻象業主會有人唔夠首期會買佢層樓,唔洗蝕讓

屌,我有能力買400萬樓
我拎住80萬
而家我都睇500萬樓啦
但係睇緊300萬樓嘅人
會唔會又睇緊500萬呢?
重申一次先,我係認為辣招係穩定樓市嘅招,係成功嘅
同時,亦都係穩定新樓交易量
辣招的確係變左供應少,呢個係客觀事實,無不妥
所以要人買到樓,唔係撒招
但唔係放寬按揭就做到
白居易增加都已經可以好有效果(2020先增加)
哦,你咁撚寸嘴,我就笑下你先
放寬按揭緊係唔關你事啦
因為你自己講用槍指住你都買唔起既窮撚
後生仲儲緊錢既咪覺得仆街囉
拎住4x萬個d 咪會驚會唔會原本4百幾萬既樓都買唔返

但有部份原本向緊舊線100-120萬儲首期,又輕鬆過到壓測既家庭
對佢地黎講真係福音喎
原本拎70 - 80萬,可能買唔到佢心水既單位
而家佢地可以按自己收入去揀600 - 800萬既樓
我當黎緊600 - 800萬樓係500 - 600萬升上去
佢地拎幾十萬首期個d 原本係連500 - 600萬樓都唔夠上車,而家就上到車
本身收緊左按揭同其他增加買賣成本既辣招,會令樓市難以急跌,負資產既風險較低。

如果係經濟穩定時出手放寬按揭幫人上車,即使會推高樓價增加總成本,問題都不太大。但而家經濟因為政治原因明顯轉差,數據雖然未反映出來,但現實情況係肯定係會繼續差落去。當一兩年後經濟繼續差,失業率慢慢上升,而家同早前高位勉強入市,或者係受影響較大行業既人就係高危。

其實政府唔怕俾人鬧上唔到車,因為上唔到車已經鬧左好多年,反而政府擔心樓市急跌會影響佢本身既中產支持者變成不滿政府。

呢個政策短期會推高樓價,將下跌情況推遲,而到時777又差不多夠期走人(如果佢仲未落台既話),呢個先係政策主因。
係 net liability喎。。。。你買股票都有幾何買間 net liability嘅公司?
長遠都睇升嘅
咁傳言借俾大陸既資金都一定要跟呢條rule?
綠悠已經有賣家賠訂 日內轉售 新價高左6-7%
你口中嘅600 650萬樓 你估要幾耐升到上800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞