準備用9按嘅巴絲留意

270 回覆
429 Like 18 Dislike
起公屋係長遠政策,要起碼等3-5年先有供應。
記得老董為乜突然腳痛嗎?
1 放寛比你入去幫手托市頂住
你估真係關心你有無樓住咩?
2 後生仔買左 咪乖乖地做樓奴 唔敢出聲怕比人炒 再唔想佢跌 黃絲都變藍屍
佢係關心你就全民公/居屋啦

政府都好信? 重要係港共
香港前景唔明朗,買完分分鐘要破產全家瞓街
供層樓無壓力,不過係到諗,我無住屋需求, 需唔需要嘩急入。因為見d 樓真係升到好高,(不過真係跌得好小呢幾個月
雖然港共係廢
港共政府推出計劃, 買左基本上好小輸
領匯、居屋、居者有其屋、曾任權4000蚊呎仲有好多
是但買一樣野都汁唔小, 但唔知道今次係唔係港共計劃
月入12k
9成按
1000萬上車盤
希望個孫供得完我層樓
邊有可能會咁

你都冇女/老婆 何來仔女/孫
銀行有人肯做新既MIP先同我出黎9up啦
呢度講得出用新既MIP既一定係aa狗
一層舊樓,你而家推到佢800萬,點再上呢
過到壓測我諗銀行都會肯做嘅
可能會要求係公務員或者大公司
淨係有首期我都唔建議你買樓,見到好多人all in去買樓,真係好on9,我覺得畀完首期仲有一年嘅生活費就ok,即係你做9成都冇問題,你個buffer夠就得,但如果係all in做九成就一定唔好
鳩up完全冇聽過呢個指令
我唔會用德政黎講
但亦唔會話推人去買樓谷樓價

我會覺得,佢俾多左選擇你
以前真係無首期既,有住既需要只係得租樓揀
而家俾個選擇你買定唔唔買
無人用槍指住你買
根本係自己快定

有得揀好過無得揀
我了解到應該會有一班冇首期嘅年輕人會買800萬以下樓宇,因為剛性需求,宜家根本無得揀,一係買劏房盤,一係夾硬高成數按揭上車。但其實市面上600以上,800 以下既二手有質素盤其實都算多,再加上新盤供應,呢班上車客其實係有好多選擇,所以係咪真係會推高樓價幾十%?我未必認同。
咩比多左選擇呀?咩有得揀好過無得揀呀?
咁點解要辣招呀?
切埋辣招啦,無人用槍指住買
本身辣招目的係咩?
而家放寬按揭又係咩?
乜咁矛盾㗎咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞