準備用9按嘅巴絲留意

270 回覆
429 Like 18 Dislike
小康點樣輪公屋
請指教
到最後都係睇能力買啦,唔好做大頭鬼就得啦
利申 我係地產佬
供緊樓就係藍屍
講堅呢?話到壓測都唔做?
結婚 女方辭職湊仔
如果諗住結婚同上車,份工係穩陣既
6-8m借到7 8成按其實抵玩

9成按,就預左有負資產風險
樓價比高位跌左5-10%,林奠已經托市真係仆街
3人家庭23000

1個人入息都爆啦

同埋冇地方住點結婚生仔?
自己搞搞去唔難
你話搵高人工就話難啫
交幾皮野稅就可以甩番個首置 quota, 抵到爛.
日本圖
您望清楚係咩野
Sor
睇錯
以前大升市唔想益人,咪用日本個例子叫人唔好買,租樓,之後唔知啦,我都唔夠膽估
而家有生意都唔做,只係得一個原因,借咗嘅錢驚收唔返。

留意返,全港所以持牌零售銀行都要按金管局嘅指引,遵從存貸比率;意思係:銀行有客人存$100蚊,限定銀行只可以借一定嘅百分比出街。
近呢四個月嘅反修例運動,香港大部份嘅資金,每日數以億計樓到海外,尤其係星加坡。
銀行要跟從金管局嘅指引、根本唔可以再做咁多同埋咁大額嘅貸款生意。

利申:銀行jj 15年
無知一問,大升市唔係應該鼓吹人買樓咩
如果基本面差 正苦又推人入市 咁仲係德政?

多左人買到係事實

就係因為突然大量人由"暫時未買到"變突然買到 仆住去買 樓價會升 尤其600幾萬果d 係可以預期

問題根源係高樓價

個政策令樓價更高 唔係on9唔通係德政?
咁其實算係透支左將來嘅購買力
「暫時未買到」嘅人可能本來儲多兩三年錢就會買
宜家即刻買左即係兩三年後少左一戶人入市
從來無講過「現在」供緊樓係藍屍
自住從來無問題
係講緊港共配合地產商繼續炒高樓價
係講緊背後的目的
德你老味政,唔去解決個根本問題樓價高企而去‘’幫‘’人係咁高既價位置業又推高個樓市
咁就已經係有問題啦

係未增加到供應嘅時間點谷需求
換係ok既
不過我覺得更加係賣既好時機
如果係800萬9按法出之前
你係hold住700萬樓嘅業主,你想搵得3-5皮嘅散散買一手細新樓定係繼續租你層樓呢, that”s all.
AA狗?到時一個二百幾尺單位月供兩萬幾 再加雜費咁都講得出
幾百萬買野唔當係投資
身家過億先講得出
都係唔明,咁關個市升定跌咩事?我係業主既話,無論個市點我都會想有人租架喎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞