[HBO新劇] 《Watchmen》劇情討論區

406 回覆
40 Like 7 Dislike
Ep6拍到好驚喜
但最鐘意都係looking glass
Keene同7th Kavalry個plan係要摧毀Dr. Manhattan拎佢嘅superpower,
而Trieu話過Keene成功嘅話,世界就玩完。
講到Trieu咁有錢、咁勁又想救humanity,點解佢唔諗辦法幫手救Dr. Manhattan,反而由得Angela自己一個去 ?

其實Trieu同Will 係唔係嚟揾美國白人尋仇多過係嚟救世?
另外今集 ozymendias 今集場審判有咩目的?同埋佢係咪 lady trieu 個老豆呢?
wow,呢集估唔到
個審判應該係象徵緊Viedt對殺咗幾百萬人嘅良心責備?
佢中間係有啲愧疚,但最後佢都係覺得自己冇做錯。
其實可能個時間線唔係同步
話唔定個金色雕像就係佢本人
Lady Trieu應該有自己嘅計劃,可能同個millennium clock有關。同埋Dr. Manhattan醒返我唔覺得 7th kavalry會捉得到佢同埋我覺得lady trieu老豆係comedian,果陣係越南應該勁多私生仔女。

問題係諗唔通Veidt 條線同Tulsa條線點樣匯合姐
睇完套戲啲解釋終於明少少 冇咁無厘頭
好少數角色轉黑連登無人鬧

老老實實,開到咁大,呢一季應該都收唔到尾
但ozy全世界最有智慧既人都收唔到dr man皮,一班莽夫反而有辦法?
7th calvary 憑乜覺得可以捉到dr manhattan
洗agent blake 腦黎誘佢落trap
佢都唔care agent blake la
Damon Lindelof講明個故事會一季完
不過睇怕播完都係勁多不解之謎
不過淨係岩岩果集都解左好多迷,如果下兩集都以呢個速度推進,應該解得7788
如果佢今次又犯埋同lost同一個錯,應該比人屌死
night owl係咪打算第二季先出場
night owl 而家踎緊,如果無第二季應唔會特別再提佢
係咪Laurie講過?
我想問Judd老婆係咪裝左個隨意門係佢屋企地下?
watchmen 個官網每集之後都會有啲 documents 放出黎,唔記得係咪講 Laurie 個集流出黎既 document 有講話 佢地都因為 vigilante 個身份而坐監,後來 FBI 招攬佢2個,得 Laurie 應承而 night owl 無
Laurie一出場果集,senator去佢屋企,果到暗示左佢同nite owl一齊比人拉左,但laurie比人放返出黎。senator話如果laurie幫佢做到總統,可以放埋nite owl出黎。

d警察d飛船同眼鏡都係充公左nite owl d科技改良的
純粹陷阱黎捉住佢再送佢去果到姐
Manhattan條線崩撚到
為woke而woke
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞