[HBO新劇] 《Watchmen》劇情討論區

406 回覆
40 Like 7 Dislike
有都睇唔明
點解我睇hbo得阿拉伯文字幕
大家email去大力鞭策吓: feedback@hboasia.com

我之前email去投訴過,冇中文都算,好多時連英文字幕都冇。
投訴完之後有改善過一排,好快又變返係咁。

奇怪嘅係,冇嘅集數好多時一路都冇,但之後嘅開播嘅集數又會忽然有返。
正,依套戲真係被嚴重低估
第二集 我睇咗啲乜嘢
邊part唔明
簡單講講前因 :

個有錢佬應該係Veidt,Veidt係以前Watchmen嘅其中一員,佢嘅「特異功能」係超級聰明。

當時係冷戰後期,世界核大戰一觸即發。Veidt知道人類喜歡自相殘殺,就算有超級英雄都好,都無辦法阻止人類自我摧毀滅亡嘅宿命,於是超級聰明嘅佢就諗咗條計。

佢製造咗一堆squid ( 墨魚怪 ,所以第一 集有墨魚雨) 扮成係外星人入侵、大肆殺戮,死咗好多人。人類有咗共同enemy之後,果然停止咗自殺殘殺,世界大connet,合力抵抗外敵。

Veidt嘅苦肉計俾其他Watchmen知道咗,大部分都覺得死一部分人救到世界係無辦法之中嘅辦法。但係其中一個叫Rorschach就好唔認同,佢要將呢件事公諸於世。 ( Rorschach係極右facist,成日戴住個白色面罩。劇入面戴白色面罩嘅人,全部都係佢嘅信徒) ,

Dr. Manhattan( 即係全身藍色發光嗰個 ) 擁有幾乎全能嘅超能力 ,但連佢都俾Veidt呃咗。當知道Rorschach要舉報之後,Dr. Manhattan 就陷於兩難,一方面佢唔認同Veidt做法,但另一方面又唔想見到人類自毀⋯⋯ 最後佢殺咗Rorschach,以保世界和平。

事後,Dr. Manhattan對人性感到絕望,於是佢就fuck off咗去火星 ( 所以第一集見佢喺火星,同埋今集Angela話佢可能化身人形返咗嚟 )

Dr. Manhattan臨走時,Veidt問Dr. Manhattan "I did the right thing didn't I?"
Dr. Manhattan就話 "Nothing end, Adrain. Nothing ever ends." ( 今集Veidt 有quote返呢句。)

Dr. Manhattan本身係一個人類科學家,有一次佢漏咗隻錶喺lab,入返去攞,點知個Lab出意外,令佢中核變,之後就變咗做藍色超能發光體。
成個過程同今集舞台上見到嘅幾乎一樣。所以好多人覺得Mr. Philips係照Dr. Manhattan個人樣做。
仲整理緊時序
無 smartphone 係 ok
但無手提電話就真係好唔邏輯
Comedian係唔係喜劇之王
王者之王即係Ozymandias?果d章魚雨好多人懷疑係政府陰謀。同30年前果隻大章魚未必有關。

今集個蛋糕有兩枝蠟燭,同埋個play已經寫好,暗示已經過左一年?同埋個閣樓已經有好多屍體,即係個play做左好多場?中間應該有time jump,不過跳左幾多就唔肯定
其實因為有technophobia,所以科技發展得好慢。

首先,啲人認定Squid係借住地球科技打開portal入侵地球。
所以亂事結束之後,政府有 tech ban。 拆晒大部分電腦通訊器材,直至90年代中期先俾政府人員重新開始使用。

另外,你見到有啲電力車、飛船,呢啲高科技係用鋰電發動,當時其實冇咁嘅技術水平,係Dr Manhattan 用佢嘅超能力製造鋰電。

後來傳言Dr Manhattan 有幅射,所以令到佢身邊啲人生caner死晒。自此之後啲人唔敢再用有Manhattan made component嘅器材。咁當然絕大部超科技嘅野Dr Manhattan 都有沾手過。

FBI個director剛剛出咗封信,大力鼓勵下屬用" El - mail " 同文書處理工具。科技野連FBI都唔敢用,何況民間。
爸打好詳細。飛船同眼鏡好似因為警察充公左nite owl d科技再改良先有。呢個hbo網好似有講
得 夜梟二代 有共識
原來有段咁嘅故事
睇完what the fuck?
個反應同最尾條女一模一樣
又要等一個禮拜

今集好睇番好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞