[HBO新劇] 《Watchmen》劇情討論區

406 回覆
40 Like 7 Dislike
同問
dr manhattan 呢
睇完第一集 一頭霧水
落章魚雨法老你搞乜
有啲心痛羅夏嘅信念俾班3K黨扭曲
期待下集

不過Rorschach本身份人都好保守 超右翼/nationalist
又有d homophobic/sexist
最尾佢送本日記去果份報紙又係racist right wing
佢自己仲要係長期讀者
吸引呢班人崇拜佢都唔出奇
第一集超多種族主義暗示,多到覺得係特撚登等你覺得套劇係搞種族主義.即係擺明最後又會劇情大反轉啦.
又係電影美化咗
唔記得咗佢有法西斯傾向
Watchmen 電影版好撚好睇

開場一段,已然好正
https://www.youtube.com/watch?v=h24D87SqaLQ
原來係故事之後 有d興趣了
要睇導演cut
話說大家覺得Jeremy Irons飾演嘅謎之老人會係邊個?

雖然話係”probably who you think he is”

但總覺得可能冇咁簡單
Casting 已經講明
一早講左啦,舊有角色
或者咁講 總係覺得呢個Ozymandias怪怪地...
https://www.hbo.com/peteypedia

HBO整咗個網好正
有四個文件
其中一個係Veidt Declared Dead報章全文

諗起Westworld嗰時啲人係咁掘料
睇咗
音效同配樂好高質
尾段滴答聲聽到好緊張
結尾被吊頸死果個係乜水?
天降章魚係咩意思?

靜係睇過電影冇睇原著
好似話
電影係Dr.Manhattan出手㩒停cold war
電視就係Ozymandias用外星人攻擊 黎㩒停
而個外星人既形象係似章魚
而市民係相信有章魚既

話說preview 見好似有night owl II
天降章魚係咩意思?

靜係睇過電影冇睇原著
好似話
電影係Dr.Manhattan出手㩒停cold war
電視就係Ozymandias用外星人攻擊 黎㩒停
而個外星人既形象係似章魚
而市民係相信有外星人

話說preview 見好似有night owl II
係咪唔會有藍色巨人
有冇人覺得個警長鬼鬼地
去醫院可能想殺個病人滅口咁
然後個黑人其實係好人阻止咗個警長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞