[HBO新劇] 《Watchmen》劇情討論區

406 回覆
40 Like 7 Dislike
今集有d失望。好似有d慢,其實大家一早就知邊個係hooded justice唔洗咁長戲,成集冇推住過劇情咁滯
同埋電筒果到,我真係覺得有少少兒戲
唔掂,好失望對套劇
都係啲老調子黑人平權
一早知?
第一集已經好多人估到佢套suit d配色同hj一樣又強調果套電視劇唔準確
漫畫羅夏係咪同電影版一樣咁死?
估到代表唔洗公開?
又唔洗起曬鋼嘅,我只係覺得唔洗用咁長黎說服觀眾will係hj姐。得9集要講咁複雜嘅故事,驚佢虎頭蛇尾姐。

呢集有好多做得好好嘅地方,係一集好好嘅bottled episode。
電筒度係兒戲左d,其實可以之前一兩集俾少少伏線,話Trieu公司有依個技術,個電筒係佢公司產品,咁後面信服度大d。另外,HJ同CM搞gay問題,畫面前分鐘兩個仲傾緊仲入唔入民兵,下一分鐘兩個已經係床上入晒阿爺好依味無問題,但前面毫無暗示,兩個只係換卡片時掂左下就決定轉機,會唔會太突然
上集Lg睇劇時唔係已經影緊HG同CM搞緊??
HG同CM搞野係結果。我話係條基情線來得好突然,我地睇佢童年,我地回顧佢前半個生都無暗示過阿爺好走此道,但掂左一下阿爺突然基情大爆發?得唔得,得,但唔通順。當然,依個係小沙石,套戲仍然好睇。
Tick Tock
Tick Tock
Tick Tock
Tick Tock
Tick Tock
香港幾時有 7Th Calvary?
Ep7
好痴線,今集劇情推進左勁多
我覺得EP 5 同 6 都好正, 用差唔多一集去建立人物
好多人可能唔慣, 覺得好拖, 應該推多D 劇情, 但我自己好鐘意
特別係WATCHMEN 呢D唔係單一主角既劇, 個個角色背後都好多歷史可以穿插, 特別係 EP6 拍到成套BIRDMAN 咁, 幾好FEEL

好想快D 睇EP7
EP7 好撚正
有無人同我一樣會跟著啲角色講「What the fuck?」,每次佢地一講「What the fuck?」都係會有啲WTF嘅事發生
每集都睇到wtf

得返兩集 唔知點收尾

係,頭先睇到18分鐘左右真係wtf

個樣勁似家燕媽媽那張gif圖l
假鳩個名係佢
Ex-Cal-Abar 又玩食字
之前有集佢同d仔女解釋生死,已經有人估到佢係,但有好多人仲笑鳩佢痴線佬

Btw下集title係 a god walks into a bar又食字
好正,堅好睇
仲有Cal嗰名似Kal El
同有套電影叫Abar: The First Black Superman

超多Superman reference
睇到話無記憶個下都唔為意,之後 lady trieu 最尾講埋 Abar 點解唔問係邊個就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞