要求職者自己開價根本就係on9文化

280 回覆
1464 Like 8 Dislike

同埋我亦都見過以為直上冇行冤枉路上到大學早你兩年出黎做野 就覺得自己好威 叻你一班

J到出血

但升職就開始要睇有冇DEGREE..
呢個年代IVE仔做唔做到M? 好似都幾難
細公司有機會既

咁我都識好多ive仔會再進修的

一句講曬咪又係要讀書
上U升得一定比ive仔快

其實離哂題喇 邊會有人有U唔讀想做ive仔

一句講晒 職場睇際遇

好大篤精
如果五年黎老闆叫你補個degree就升你
你答:我唔認為ive差過degree囉 我唔讀

睇咩科,ive撚絕大部份係優勝過大學撚,舊上司有講過,因為ive仔偏向職業發展 會醒目d 因為相對讀唔起書,咁係人際 溝通 處事 都會比直上大學果d會好少少

同埋我亦都見過以為直上冇行冤枉路上到大學早你兩年出黎做野 就覺得自己好威 叻你一班

J到出血

細公司有機會既

公司請ive 仔既原因,因為佢地又平又好用

大學生無14k 都請唔到,就算請到都係大學係底垃圾果堆。

相反I 大仔11k 就請到正常人,低技術工種當然I 大仔優勝

廉價勞工, 以為老細揀自己都唔揀D大學生係因為自己除左讀書方面都優勝D, 射到成地精

大學生有勁亦有廢 ive仔都係 唔洗下下拎黎比較
我公司有好tough既大學生亦有ive仔 一個人掂唔掂好睇心態

J到出血

細公司有機會既

相反I 大仔11k 就請到正常人,低技術工種當然I 大仔優勝

廉價勞工, 以為老細揀自己都唔揀D大學生係因為自己除左讀書方面都優勝D, 射到成地精

我公司有好tough既大學生亦有ive仔 一個人掂唔掂好睇心態

大學生有勁有廢 岩
ive仔話自己勁 我都覺得係 但好撚冇說服力
自己勁但讀ive 你唔覺有矛盾咩
如果三大同ive 改做用劍橋 LU黎比 你覺得lu仔話自己勁過劍橋生奇唔奇怪

J到出血

細公司有機會既

大學生有勁有廢 岩
ive仔話自己勁 我都覺得係 但好撚冇說服力
自己勁但讀ive 你唔覺有矛盾咩
如果三大同ive 改做用劍橋 LU黎比 你覺得lu仔話自己勁過劍橋生奇唔奇怪

IVE仔做多幾年野升做掃把諗住呢鋪FATFAT
點知突然俾個大學生空降落黎做ASSISTANT MANAGER
全香港所有行業人員公開哂人工幾多 咩職級 咩經驗 放哂上網 全香港即刻要加人工

HR狗聽到即刻怕怕

大陸咪咁做囉,所有人人工全部公開

同職位均一價

唔該諗嘢諗多一步
HR 有咩所謂,你估啲錢慳返佢可以代落袋架咩痴線
個budget係請你個個老闆嘅cost center嚟

壓你價係因為你個仆街部門冇錢又要請人,話就話好鍾意你,跟住就搵個HR出嚟做衰人叫你收平啲。啲新紮management仲衰,連上頭風頭火勢cut cost都未知,要個HR提番佢佢無錢

HR係一個internal service,同IT一樣,都係受人錢財替人消災,全部都係overhead cost
全香港所有行業人員公開哂人工幾多 咩職級 咩經驗 放哂上網 全香港即刻要加人工

HR狗聽到即刻怕怕

同職位均一價

唔該諗嘢諗多一步

壓你價係因為你個仆街部門冇錢又要請人,話就話好鍾意你,跟住就搵個HR出嚟做衰人叫你收平啲。啲新紮management仲衰,連上頭風頭火勢cut cost都未知,要個HR提番佢佢無錢

HR係一個internal service,同IT一樣,都係受人錢財替人消災,全部都係overhead cost

hr狗出現

HR狗聽到即刻怕怕

同職位均一價

唔該諗嘢諗多一步

我自己cv度就一定會填expected salary同current salary
你去求職同樣僱主都係想搵岩既人
最實際講左錢
大家傾唔埋既就咪撚傾落去唔好晒時間
都有唔少agent打黎話我開得高
咪屌番佢地囉
又冇人話一定要做你手上果分工
供需問題姐

巴打講得好O岩
HR都係打工仔....慳左既錢唔會落到hr個袋度
暫時做咁多間公司都冇話因為咁而會分多左bonus
多數都係個can好fit個位 我地寧願寫多幾份報告上去申請extra budget去請close file
真係out budget 反而一開始就唔會叫你黎見
浪費時間
做左5年野,三大垃圾科畢業,開16K冇回音

咁你個5年經驗可以點樣運用係新公司 請你同請FG個分別係邊?

咁你個科真係好垃圾
題外話記得以前返工有條友3大畢業 同期有外國雞校,ive仔佢特別唔同過左試用多幾千 條友仲要third hon畢業

咁你個科真係好垃圾
題外話記得以前返工有條友3大畢業 同期有外國雞校,ive仔佢特別唔同過左試用多幾千 條友仲要third hon畢業

咁你個科真係好垃圾

佢想講呀 IVE仔都搵多過你地D大學生幾千蚊呀
差D踩到地下篤精

咁你個科真係好垃圾

差D踩到地下篤精

其實我想講3大多幾千 扮工打字1999 sorry lor

咁你個科真係好垃圾

差D踩到地下篤精

原來係自己友 以前ive仔又射精

咁你個科真係好垃圾

差D踩到地下篤精

原來係自己友 以為ive仔又射精

咁你個科真係好垃圾

差D踩到地下篤精

原來係自己友 以為ive仔又射精

我即刻拎返張RESULT SLIP出黎DOUBLE CHECK下自己中文READING係咪FAILED

咁你個科真係好垃圾

差D踩到地下篤精

IVE仔有分HON咩

咁你個科真係好垃圾

差D踩到地下篤精

IVE仔有分HON咩

點知會唔會ive仔依家當自己大學生
開得高又問你呢個價做唔做
開得低睇死都係跟你低果個價
以前有隻game叫巨商,又係賣野果個叫人出價,感覺有啲似呢個情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞