要求職者自己開價根本就係on9文化

280 回覆
1464 Like 8 Dislike
今日agaent問我會唔會開得太高
我直接話無呢個數唔會考慮
好多FG為左還債 11k都制
正宗頂爛市
屌你老母
我三大畢業
用左16萬同無限心力青春時間
13k都要壓9我 當我中六畢業?
屌你老母我中六畢業就去做保險地產洗碗唔撚好
今日agaent問我會唔會開得太高
我直接話無呢個數唔會考慮

如果轉工為錢唔係為前景 基本上我會開比而家份糧高兩千
試過同你一樣 比佢壓 仲講到自己好高價咁
即係都係一句車埋去
最撚憎d hr以為自己話晒事咁
請你皇恩浩蕩 你唔接受壓價係你小家
等你開飯咩on9
屌你老母
我三大畢業

三大畢業就開14K啦.. 13K真係做保安都唔止啦老細
大家都知 香港有好多公司係你搵工時都會要求你填current salary同expected salary
但好多時你expected salary寫幾低都好 班仆街hr都會壓你價/潤你幾句
假設我對上果份工係15k 正常都會向上爬 佢份工寫15-18k 我寫16/17k都好正常 但hr都會壓你 話你開得高
Fg仲慘 我記得我一開始搵工果陣寫12-13k都比人話我開得高 屌你老母 我用廿幾萬讀張沙紙返黎 就係為左係社會起點到比人高少少(起碼高過10k 得10k真係唔知點生存) 見工見銀行都比唔到13k請個文員?
但最近諗諗下發現好似係近幾年先有叫求職者開價呢個文化 以前啲工九成都係明碼實價 其實會唔會係同果啲jobs hunter多左有關呢?

支持明碼實價
支持自己開價

雖然係,但係無人迫你做佢份工。佢串你,你可以唔做。請人𠴱個可以揾到任何野壓你價,例如你讀完degree先揾野做,就話你經驗少;經驗多,就話你轉工轉得密。個價幾高,事實上唔係睇你幾做得野,係睇需求。出個低價,而你又肯做,你就係呢個價。如果我係老世知你一世唔會走,使咩加你人工。

所以打工仔想個價高,其中一樣就係同事間交流人工數目。薪金保密係職場文化數一數二on9,坦白請,你睇咩av女優,拍過幾多次拖,屌過幾多條女,你都會同人講,但係要講自已幾多人工,個個變晒怕羞仔,「哎啊,揾得唔多啊,唔方便啊,都係差唔多啦」,好似學生妹第一次扑野咁。事實上,你又唔知我幾多,你又唔知我幾多,你點知差唔多,分分鐘高你兩千銀。所以薪金交流好重要,俾同事間知道,大家做差唔多野,最多可以揾幾多。仲有,唔好聽到人地揾得多過你就起晒鋼,覺得人地唔配,明明我落力啲。記住,人工幾多,唔係做得野就高,係需求。唔係人地人工過高,係你人工過少。係呢個時候,要求加人工,唔加就揾過份,以同級同事薪金作參考。

最慘唔係人人都好似你咁諗,比佢知道人工低過你,肯定個心有條刺,一定影響關係

呢種人有惰性,明知同級同事揾得更多,即係表示其實佢都有本事可以揾到人地個數,但係唔願意揾,反而怪人地多一粒魚旦,多得佢地做低打工仔個價。
唉 近排都搵緊酒店工, U GRAD, EXP SALARY寫14K
有四間打黎都表明俾唔到, 問我考唔考慮, 我問有咩BENEFITS
有間同我講, 無員工CANTEEN, 每日出$30飯錢俾我, 我真係呆撚左

其實家下11-13K OFFICE工 返六日, 真係搵狗做咩 請IVE仔啦屌

真係唔係講笑
我兩個city bba friends做緊
而家可能係FG爭住做 好痴線

下邊間酒店會無staff can
見工開14K, 比HR話比唔到你,人地master黎見都冇你開咁高。

同番個Hr講,個master讀屎片架?你都高人工過佢啦
一野串柒佢

個master真係on撚9
頂爛市點玩呀
屌你老母 開完個價有撚用咩 最後都係比班仆街壓低 你一開波就講定幾錢啦屌 咁大家都唔洗勞氣

十分同意 合則來 不合則去 開完又壓我價搞到我唔想做 咁根本就係浪費大家時間 完全唔符合經濟成本效益

Totally Agger ,呢種風氣真係好撚on9 支持明碼實價
屌你老母 講起真係好撚憎班hr
係中國or 香港先會錦
見過幾次 次次都開大二千等佢壓 咩過試用先比反你再調整真係on9
有次見美國公司 佢直情講做到比你 唔會壓 但過左試用又唔會加 明碼實價 但最後入唔到

唔好吹奏外國,negotiate 好平常

錦我都係講我經驗姐

Agger 根本好多公司一早set死哂個價 寫上去托柒咩
有啲就搏你寫低過佢預期個數就 例如本身可以出13k 你寫12k佢求之不得
hr係最低賤既職位
依家好多fg做爛個市 萬一二蚊都做 咁不如唔好浪費四年讀大學
中學畢業出黎做保安都冇咁嬲
好心啲人就企硬啦 俾人大下 就接受
大學畢業冇萬四五蚊都唔做啦
起薪底左 升降就慢好多
見工開14K, 比HR話比唔到你,人地master黎見都冇你開咁高。

同番個Hr講,個master讀屎片架?你都高人工過佢啦
一野串柒佢

個master真係on撚9
頂爛市點玩呀

通常呢d都係大陸人
係香港讀大學再上埋master
只要係香港搵到工做多一兩年就夠七年
8千都同你做
呢個 post d 人工好似比平時 d 連登 post 貼近現實

30k都要諗下啦,10幾k真係狗都唔做
咁撚多人爭工咁架啦
有得簡點簡唔簡個平啲?

而家你要坐冷氣房,就係人搵工
出賣勞力,就係工搵人
Hr本身就係on9職業
好心見到人大學畢業就唔好開低過13-14k啦
一來浪費大家時間,真係做aco都仲高人工
二來又影響公司形象,顯得自己冇錢出糧請人
某大型旅遊鋪(康x)

佢一開始冇講幾錢請文職,咁都幾多人去in下。到大部份人都寫11 12k,我本身ugrad就寫13k。個hr一嘢就話你哋大家寫嘅人工公司都俾唔到,叫我哋改改佢 有條友大返佢轉頭「其實你公司諗住出幾多請呢個位?」,hr條友答9k左右dllm
屌你老母
我三大畢業

Clerk? 我係hr都壓你價啦 寧願請個asshole hd仔都廢事怕你早跳船又叫價高
某大型旅遊鋪(康x)

佢一開始冇講幾錢請文職,咁都幾多人去in下。到大部份人都寫11 12k,我本身ugrad就寫13k。個hr一嘢就話你哋大家寫嘅人工公司都俾唔到,叫我哋改改佢 有條友大返佢轉頭「其實你公司諗住出幾多請呢個位?」,hr條友答9k左右dllm

返pt一日四個鐘,一個月都5k啦屌
expected salary: hkd$50k up /month (non-negotiable)

天才
通常佢一話我預期既人工比唔到
我就會立即屌佢老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞