要求職者自己開價根本就係on9文化

280 回覆
1464 Like 8 Dislike
做左5年野,三大垃圾科畢業,開16K冇回音

16k
專科fg就有呢個價

你讀過垃圾科未呀 ? 你知讀垃圾科既苦況咩 ?

明知自己讀垃圾科仲開咁高?
on99

on9 邊到高呀?
就算ive/hd/asso出到黎做左五年野開16k都唔過份啦
全香港所有行業人員公開哂人工幾多 咩職級 咩經驗 放哂上網 全香港即刻要加人工

HR狗聽到即刻怕怕

大陸咪咁做囉,所有人人工全部公開

同職位均一價

唔該諗嘢諗多一步
HR 有咩所謂,你估啲錢慳返佢可以代落袋架咩痴線
個budget係請你個個老闆嘅cost center嚟

壓你價係因為你個仆街部門冇錢又要請人,話就話好鍾意你,跟住就搵個HR出嚟做衰人叫你收平啲。啲新紮management仲衰,連上頭風頭火勢cut cost都未知,要個HR提番佢佢無錢

HR係一個internal service,同IT一樣,都係受人錢財替人消災,全部都係overhead cost

我自己cv度就一定會填expected salary同current salary
你去求職同樣僱主都係想搵岩既人
最實際講左錢
大家傾唔埋既就咪撚傾落去唔好晒時間
都有唔少agent打黎話我開得高
咪屌番佢地囉
又冇人話一定要做你手上果分工
供需問題姐

巴打講得好O岩
HR都係打工仔....慳左既錢唔會落到hr個袋度
暫時做咁多間公司都冇話因為咁而會分多左bonus
多數都係個can好fit個位 我地寧願寫多幾份報告上去申請extra budget去請close file
真係out budget 反而一開始就唔會叫你黎見
浪費時間

hr agent係世界上最on9既人
話就話幫你match工
實際搵啲垃圾俾你仲要抽鳩你水

係,大部分都係幾無良
不過專業啲,幫啲規模大少少公司做嘢嘅都係會收公司個邊錢,唔會收應徵個個

好多地方立咗法唔可以收應徵個邊嘅錢

未遇過收見工者錢既....都係收公司
而且agent壓你價就不了 可以black list呢間
唔介意有人負皮 始終各人喜好不同
但可唔可以講下自己開價對僱主&僱員 以至社會經濟等 有咩野好處?好處係咪比明碼實價多?

真心學術討論

一定係明碼實價好啦,講價去深圳東門啦。

駁唔到
有4個hr負皮

但認真講 如果明碼實價會唔會令到個價愈黎愈低?好似賣野銷售咁 見你15k都請到呢個post 我14k試?

班仆街唔頂爛市 佢請唔倒人咪加價囉
屌你老母
我三大畢業
用左16萬同無限心力青春時間
13k都要壓9我 當我中六畢業?
屌你老母我中六畢業就去做保險地產洗碗唔撚好

三大畢業就開14K啦.. 13K真係做保安都唔止啦老細

之後人哋就同你講 保安要返六日 返10幾個鐘 仲要返通宵點有得比
其實多唔多人見工會講自己搵幾多?
利申: 我就永遠都唔講
其實多唔多人見工會講自己搵幾多?
利申: 我就永遠都唔講

見工前嗰張 19 form 唔係應該有一格 current salary 咩

我唔介意講/填 因為佢開個價唔啱我心水 就算佢比offer我 我都唔會接 佢問原因既話我會直接答佢比唔到正常水平既salary我
大家就係唔敢講 先搞到呢種文化盛行 HR愈黎愈放肆 簡直就係亂鳩咁黎
講 current salary或者expected salary都無問題

原意都係唔好浪費大家時間

hr 知個position budget 係20k. 你current 都搵40k...咁佢唔洗浪費時間見你 你都唔洗見佢

佢用黎壓價 只係大家既bargaining power唔同 佢需要你佢自然會request 多啲budget 黎請你
有次真係好撚嬲...

背景 : 大學FG
開價 : 12.5k (預佢壓小小)

話說見一間設計行業既公司
之後去到interview 做佢d Test
搞左4,5個鐘 最後佢好似想請我咁
問我試用期 9.5k 得唔得 過左 會有10K

我好嬲好 堅定咁講 唔得!

之後個HR 呆左....

然後 我冷靜左D 再兜返 要還學費/車錢乜乜

佢: 咁我同上司傾傾先

12.5k
有次真係好撚嬲...

12.5k

10k就算早2年畢業比我都火
有次真係好撚嬲...

12.5k

去洗碗都有12k啦
一句到尾
大學生又好ive仔又好
只要大家團結
唔好咁重奴性做爛市
班hr就唔可以咁放肆

香港人係值得更高嘅人工

最on9係大陸部分城市都就黎追到香港
比唔起錢就咪叫人黎in啦屌佢老母 浪費人時間
一句到尾
大學生又好ive仔又好
只要大家團結
唔好咁重奴性做爛市
班hr就唔可以咁放肆

香港人係值得更高嘅人工

只要大家團結
唔好咁重奴性做爛市
一句到尾
大學生又好ive仔又好
只要大家團結
唔好咁重奴性做爛市
班hr就唔可以咁放肆

香港人係值得更高嘅人工

你已經追到同部分已追過
有次真係好撚嬲...

12.5k

去洗碗都有12k啦

有車牌渣狗巴好撚過
一句到尾
大學生又好ive仔又好
只要大家團結
唔好咁重奴性做爛市
班hr就唔可以咁放肆

香港人係值得更高嘅人工

你已經追到同部分已追過

咪on9啦
深圳manager起薪都係得14 15k咋
香港managr無30k搵春人做咩
一句到尾
大學生又好ive仔又好
只要大家團結
唔好咁重奴性做爛市
班hr就唔可以咁放肆

香港人係值得更高嘅人工

你已經追到同部分已追過

咪on9啦

而家呀豬呀狗都係manager title既野好撚死
一句到尾
大學生又好ive仔又好
只要大家團結
唔好咁重奴性做爛市
班hr就唔可以咁放肆

香港人係值得更高嘅人工

你已經追到同部分已追過

咪on9啦

而家呀豬呀狗都係manager title既野好撚死

有 D 寫到 Title 係 AM 5 年 exp , 出 17K 人工

啱啱睇到 九龍倉 請 AM , 要 15 年 exp. 人工實好高

5年先得17K 個post一定係有名無實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞