要求職者自己開價根本就係on9文化

280 回覆
1464 Like 8 Dislike
見工開14K, 比HR話比唔到你,人地master黎見都冇你開咁高。

同番個Hr講,個master讀屎片架?你都高人工過佢啦
一野串柒佢

然後你就等消息

有乜所謂, 佢畀唔到你個exp. salary你都唔會做啦
諗諗下, 14K都要俾人壓
不如我寫15K算
0負評
自己開唔緊要,最緊要開完又要壓個下先仆街呀

SEND CV個時EXPECT寫明幾多,轉個頭上去又壓你幾千,我屌你咁
撚無誠意,叫我上去把托下
反應比我預期既熱烈
0負評

我都呆一呆
自己開唔緊要,最緊要開完又要壓個下先仆街呀

SEND CV個時EXPECT寫明幾多,轉個頭上去又壓你幾千,我屌你咁
撚無誠意,叫我上去把托下

其實寫幾多都要俾佢壓1K先, 咁不如我開價都開大1K
0負評

我都呆一呆

即刻1負評
唉 近排都搵緊酒店工, U GRAD, EXP SALARY寫14K
有四間打黎都表明俾唔到, 問我考唔考慮, 我問有咩BENEFITS
有間同我講, 無員工CANTEEN, 每日出$30飯錢俾我, 我真係呆撚左

其實家下11-13K OFFICE工 返六日, 真係搵狗做咩 請IVE仔啦屌

真係唔係講笑
我兩個city bba friends做緊
而家可能係FG爭住做 好痴線
1. 僱主開價 我覺得合意就黎見 你都ok就請我
2. 我見工開價 你開15-18k 我開完價(假設16k) 你ok就請我
3. 我見工開價 你開15-18k 無論我開乜價你都會壓

第3點既情況而家應該係香港最普遍 真係好撚on9 搞到大家都麻煩左 其實呢個情況對僱主同求職者都無好處
求職者:人工低咗 心理壓力大咗 想做呢份工既意欲都低咗
僱主:增加hr既工作量 請人麻煩左亦難左(唔好話壓價慳到錢 根本你寫15-18都只係會比15 18係用黎引人見工 同果啲可高達$2萬蚊一樣 可高達唔代表會比你 只係引人黎見工)

與其係咁 咁點解唔直接用第1點 明碼實價 大家唔洗煩 見工既開心 請人既輕鬆

有無做緊hr既巴絲解答下?
唉 近排都搵緊酒店工, U GRAD, EXP SALARY寫14K
有四間打黎都表明俾唔到, 問我考唔考慮, 我問有咩BENEFITS
有間同我講, 無員工CANTEEN, 每日出$30飯錢俾我, 我真係呆撚左

其實家下11-13K OFFICE工 返六日, 真係搵狗做咩 請IVE仔啦屌

真係唔係講笑

我REJECT哂呢四間既INTERVIEW, 無謂曬大家時間
我唔想做狗
0負評

我都呆一呆

即刻1負評

我懷疑係啲agency負皮 我覺得呢個玩法係為佢地而設 請一班人黎壓價同時又要請到人 當製造就業機會

真係唔係講笑

我REJECT哂呢四間既INTERVIEW, 無謂曬大家時間
我唔想做狗

正常做法 我而家都係咁 晒我時間仲晒埋車錢
0負評

我都呆一呆

即刻1負評

我懷疑係啲agency負皮 我覺得呢個玩法係為佢地而設 請一班人黎壓價同時又要請到人 當製造就業機會

壓價個d位咪比呢d廢物hr同agent食左囉
根本hr呀豬呀狗都做得
香港人個個都仆街嫁啦 夠曬條件做
求職者個名唔好
求職求人咁

呢個真 所以英文seeker 合理好多
有份西工 佢offer 比我
9k 我問仲有咩福利
佢話MPF 同勞工假

我最後都做左
2日就走左
0負評

我都呆一呆

即刻1負評

壓價個d位咪比呢d廢物hr同agent食左囉
根本hr呀豬呀狗都做得
香港人個個都仆街嫁啦 夠曬條件做

而家網絡資訊咁發達 洗撚agent
見工宣傳招聘搞活動比部門主管,出糧就搵返會計部,hr都唔知仲留係到做乜
其實d hr當左自己去街市買野,
明明覺得個價都ok,
點都會問下有無得平d
見工開14K, 比HR話比唔到你,人地master黎見都冇你開咁高。

佢自卑我跟撚住佢自卑
點都要壓1~2k

壓完死死氣都要做
死死氣佢又加番比我
有無咩對應方法?
好憎 迫9人填
記得幾年前有間公司同我講話咩會盡量俾個expected salary,到R我簽個時我已經搵到間俾到當時叫價再高的公司
而且最後個價比我要求的低成6k
我本來婉拒,點知HR係咁踩我話我出去搵唔到
記得幾年前有間公司同我講話咩會盡量俾個expected salary,到R我簽個時我已經搵到間俾到當時叫價再高的公司
而且個間最後個價比我要求的低成6k
我本來婉拒,點知HR係咁踩我話我出去搵唔到
到底D僱主幾時先明白
僱員同僱主係坐埋同一條船
你薪酬福利好,員工做得開心自然會落力,公司自然RUN得更好
成日想低薪請人幫你賣命,索性招義工啦仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞