要求職者自己開價根本就係on9文化

280 回覆
1464 Like 8 Dislike
由我中學返part time開始

已經亂尻咁開

見m記開四十五一個鐘

到宜家都會開大佢四五千

因為反正佢都比唔到
全世界都係咁架咁 你以為得香港會壓啊?
我上年非三大文科ugrad
上年八月搵到份contract工17k加完一個約bonus,即係18k左右
黎緊八月完約
搵下份工寫19k會唔會太過份
好驚搵唔到同而家人工想稱既工
上年八月搵到份contract工17k加完一個約bonus,即係18k左右
黎緊八月完約

唔會,老實講應該開20k
黎緊八月完約

非三大文科ugrad 18k

咁岩份工等人用
見完過兩日就開工
黎緊八月完約

做得一年野唔係幾好意思開20
黎緊八月完約

做得一年野唔係幾好意思開20

咁蝕底既只會係你
黎緊八月完約

20都唔過份

因為佢都係for reference

而且反正都會壓你
agent壓你價
因為壓列幾多, 佢執幾多, 你話佢壓唔壓你

所以千萬唔好through agent搵工, 搵得agent幫手既公司都唔係咩好野

唔係幫agent口
不過好多大日企都係搵agent幫請人
seiko,casio,JCB,三菱 想入依d真係唔搵agent都唔得
見工開14K, 比HR話比唔到你,人地master黎見都冇你開咁高。

同番個Hr講,個master讀屎片架?你都高人工過佢啦
一野串柒佢

個master真係on撚9
頂爛市點玩呀

呢D 技倆小學生都唔用啦, 一句屌埋去, 咁你咪請master囉
香港人最興用呢招, 通常都踩低你再壓你價
屌你老母 開完個價有撚用咩 最後都係比班仆街壓低 你一開波就講定幾錢啦屌 咁大家都唔洗勞氣

咪臭係,到簽約個陣先講有幾錢
壓到咁撚抵,都唔知拒唔拒絕好
唉 近排都搵緊酒店工, U GRAD, EXP SALARY寫14K
有四間打黎都表明俾唔到, 問我考唔考慮, 我問有咩BENEFITS
有間同我講, 無員工CANTEEN, 每日出$30飯錢俾我, 我真係呆撚左

其實家下11-13K OFFICE工 返六日, 真係搵狗做咩 請IVE仔啦屌

你戇鳩? IVE 分分鐘搵得高過你

我ive 14k 返5日
屌你老母 開完個價有撚用咩 最後都係比班仆街壓低 你一開波就講定幾錢啦屌 咁大家都唔洗勞氣

咪臭係,到簽約個陣先講有幾錢
壓到咁撚抵,都唔知拒唔拒絕好

係壓到咁撚抵,都唔知點拒絕好吧
屌那星 明明要我寫預期個價 我寫幾多你就一定壓我價 好喇做左d經驗對上份西工都唔加下人工 你做爛市搵10k 佢又問你 你對上個份先得10k 我地好難開到依個價比你 屌 咁咪姐係你唔寫高d咪笨柒
之前果份13k宜家想搵份15k好似慘過食屎咁
利申失業2個月,仲搵緊
有冇人夠膽當場串個hr
三大都12k 屌你老母醒下啦
有冇人夠膽當場串個hr

如果唔係急搵工 一般都會串柒佢
如果等份工開飯 就唔會串 死忍

唔講我以為 又黎d咩金融危機 股市大跌...

唔講我以為 又黎d咩金融危機 股市大跌...

我老豆老母冇讀大學都高人工過我
點同老豆老母交代我讀左d咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞