要求職者自己開價根本就係on9文化

280 回覆
1464 Like 8 Dislike
大家都知 香港有好多公司係你搵工時都會要求你填current salary同expected salary
但好多時你expected salary寫幾低都好 班仆街hr都會壓你價/潤你幾句
假設我對上果份工係15k 正常都會向上爬 佢份工寫15-18k 我寫16/17k都好正常 但hr都會壓你 話你開得高
Fg仲慘 我記得我一開始搵工果陣寫12-13k都比人話我開得高 屌你老母 我用廿幾萬讀張沙紙返黎 就係為左係社會起點到比人高少少(起碼高過10k 得10k真係唔知點生存) 見工見銀行都比唔到13k請個文員?
但最近諗諗下發現好似係近幾年先有叫求職者開價呢個文化 以前啲工九成都係明碼實價 其實會唔會係同果啲jobs hunter多左有關呢?

支持明碼實價
支持自己開價
點都要壓1~2k
屌你老母 開完個價有撚用咩 最後都係比班仆街壓低 你一開波就講定幾錢啦屌 咁大家都唔洗勞氣
其實好on9 比唔到我個價就咪柒叫我去見啦
壓價狗真係皇天必擊殺之
就係要等你知唔可以開個價咁撚高 到你開低啲啦 佢就再壓低啲
點都要壓1~2k

我開始產生好奇 會諗下點解佢地要咁做
屌你老母 開完個價有撚用咩 最後都係比班仆街壓低 你一開波就講定幾錢啦屌 咁大家都唔洗勞氣

十分同意 合則來 不合則去 開完又壓我價搞到我唔想做 咁根本就係浪費大家時間 完全唔符合經濟成本效益
香港 D 有錢人, 僱主等折福啦

咩 13 個月糧, bonus, 又係數字遊戲 , 將你 expected 既數 * 12 / 13
將你本身值得有既薪金 當係 benefit 畀你

係 雙糧基本上份份工都有 花紅就視乎工種 但而家啲hr講到雙糧好似大恩大德咁
你睇下jxxsdb
生日假期
銀行假期
5天工作
在職培訓
當benifit 真係多撚謝
垃圾職場
大家都知 香港有好多公司係你搵工時都會要求你填current salary同expected salary
但好多時你expected salary寫幾低都好 班仆街hr都會壓你價/潤你幾句
假設我對上果份工係15k 正常都會向上爬 佢份工寫15-18k 我寫16/17k都好正常 但hr都會壓你 話你開得高
Fg仲慘 我記得我一開始搵工果陣寫12-13k都比人話我開得高 屌你老母 我用廿幾萬讀張沙紙返黎 就係為左係社會起點到比人高少少(起碼高過10k 得10k真係唔知點生存) 見工見銀行都比唔到13k請個文員?
但最近諗諗下發現好似係近幾年先有叫求職者開價呢個文化 以前啲工九成都係明碼實價 其實會唔會係同果啲jobs hunter多左有關呢?

支持明碼實價
支持自己開價

雖然係,但係無人迫你做佢份工。佢串你,你可以唔做。請人𠴱個可以揾到任何野壓你價,例如你讀完degree先揾野做,就話你經驗少;經驗多,就話你轉工轉得密。個價幾高,事實上唔係睇你幾做得野,係睇需求。出個低價,而你又肯做,你就係呢個價。如果我係老世知你一世唔會走,使咩加你人工。

所以打工仔想個價高,其中一樣就係同事間交流人工數目。薪金保密係職場文化數一數二on9,坦白請,你睇咩av女優,拍過幾多次拖,屌過幾多條女,你都會同人講,但係要講自已幾多人工,個個變晒怕羞仔,「哎啊,揾得唔多啊,唔方便啊,都係差唔多啦」,好似學生妹第一次扑野咁。事實上,你又唔知我幾多,你又唔知我幾多,你點知差唔多,分分鐘高你兩千銀。所以薪金交流好重要,俾同事間知道,大家做差唔多野,最多可以揾幾多。仲有,唔好聽到人地揾得多過你就起晒鋼,覺得人地唔配,明明我落力啲。記住,人工幾多,唔係做得野就高,係需求。唔係人地人工過高,係你人工過少。係呢個時候,要求加人工,唔加就揾過份,以同級同事薪金作參考。
係中國or 香港先會錦
見過幾次 次次都開大二千等佢壓 咩過試用先比反你再調整真係on9
有次見美國公司 佢直情講做到比你 唔會壓 但過左試用又唔會加 明碼實價 但最後入唔到

唔好吹奏外國,negotiate 好平常
又係班HR

搵工唔係求錢洗乜黎見

支持明碼實價
支持自己開價

雖然係,但係無人迫你做佢份工。佢串你,你可以唔做。請人𠴱個可以揾到任何野壓你價,例如你讀完degree先揾野做,就話你經驗少;經驗多,就話你轉工轉得密。個價幾高,事實上唔係睇你幾做得野,係睇需求。出個低價,而你又肯做,你就係呢個價。如果我係老世知你一世唔會走,使咩加你人工。

所以打工仔想個價高,其中一樣就係同事間交流人工數目。薪金保密係職場文化數一數二on9,坦白請,你睇咩av女優,拍過幾多次拖,屌過幾多條女,你都會同人講,但係要講自已幾多人工,個個變晒怕羞仔,「哎啊,揾得唔多啊,唔方便啊,都係差唔多啦」,好似學生妹第一次扑野咁。事實上,你又唔知我幾多,你又唔知我幾多,你點知差唔多,分分鐘高你兩千銀。所以薪金交流好重要,俾同事間知道,大家做差唔多野,最多可以揾幾多。仲有,唔好聽到人地揾得多過你就起晒鋼,覺得人地唔配,明明我落力啲。記住,人工幾多,唔係做得野就高,係需求。唔係人地人工過高,係你人工過少。係呢個時候,要求加人工,唔加就揾過份,以同級同事薪金作參考。

agger
交流下人地有幾多人工先知邊個比人壓價
政府工嘅好處
你睇下jxxsdb
生日假期
銀行假期
5天工作
在職培訓

在職培訓
寫完又話俾唔到咁高我 咁你問黎把撚咩真係
你睇下jxxsdb
生日假期
銀行假期
5天工作
在職培訓

仲有 MPF, annual leave 都寫上去
你睇下jxxsdb
生日假期
銀行假期
5天工作
在職培訓

仲有 MPF, annual leave 都寫上去

最搞笑見過AL 7日,寫住attractive benefits
係中國or 香港先會錦
見過幾次 次次都開大二千等佢壓 咩過試用先比反你再調整真係on9
有次見美國公司 佢直情講做到比你 唔會壓 但過左試用又唔會加 明碼實價 但最後入唔到

唔好吹奏外國,negotiate 好平常

錦我都係講反我經驗姐

錦你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞