要求職者自己開價根本就係on9文化

280 回覆
1464 Like 8 Dislike
1. 僱主開價 我覺得合意就黎見 你都ok就請我
2. 我見工開價 你開15-18k 我開完價(假設16k) 你ok就請我
3. 我見工開價 你開15-18k 無論我開乜價你都會壓

第3點既情況而家應該係香港最普遍 真係好撚on9 搞到大家都麻煩左 其實呢個情況對僱主同求職者都無好處
求職者:人工低咗 心理壓力大咗 想做呢份工既意欲都低咗
僱主:增加hr既工作量 請人麻煩左亦難左(唔好話壓價慳到錢 根本你寫15-18都只係會比15 18係用黎引人見工 同果啲可高達$2萬蚊一樣 可高達唔代表會比你 只係引人黎見工)

與其係咁 咁點解唔直接用第1點 明碼實價 大家唔洗煩 見工既開心 請人既輕鬆

有無做緊hr既巴絲解答下?
2. 我見工開價 你開15-18k 我開完價(假設16k) 你ok就請我

第3點既情況而家應該係香港最普遍 真係好撚on9 搞到大家都麻煩左 其實呢個情況對僱主同求職者都無好處
僱主:增加hr既工作量 請人麻煩左亦難左(唔好話壓價慳到錢 根本你寫15-18都只係會比15 18係用黎引人見工 同果啲可高達$2萬蚊一樣 可高達唔代表會比你 只係引人黎見工)

與其係咁 咁點解唔直接用第1點 明碼實價 大家唔洗煩 見工既開心 請人既輕鬆

好似未有人答
所以都係政府工好
明買明賣
轉過3次工,加埋見過廿次工都有

會話你經驗未到呢個價,心諗屌你咁你又叫我黎見
一係就問你最低個價係幾多,呢條問題好撚侮辱,我話8千蚊你係咪即刻請呀?
重有就係見果陣完全冇提人工 返到去再mail問你要幾多,但我cv果到或jobsdb已經寫撚左

我覺得最好既係你寫左要幾多人工 佢叫得你黎見既就證明佢比得起,見工睇你表現能力,唔會壓你價,唔係就唔好浪費大家時間

更on9既係問完你最低個價之後再壓你價
做左5年野,三大垃圾科畢業,開16K冇回音

咁你個科真係好垃圾
題外話記得以前返工有條友3大畢業 同期有外國雞校,ive仔佢特別唔同過左試用多幾千 條友仲要third hon畢業

佢想講呀 IVE仔都搵多過你地D大學生幾千蚊呀
差D踩到地下篤精

IVE仔有分HON咩

點知會唔會ive仔依家當自己大學生

ive仔冇話當自己大學生,只係人工唔會低得過大學生姐...
雖然呢個係濕鳩做法,不過有料真係唔怕俾人壓,東家唔打打西家,不嬲啱價先轉工㗎啦,唔通為夢想咩
有次真係好撚嬲...

背景 : 大學FG
開價 : 12.5k (預佢壓小小)

話說見一間設計行業既公司
之後去到interview 做佢d Test
搞左4,5個鐘 最後佢好似想請我咁
問我試用期 9.5k 得唔得 過左 會有10K

我好嬲好 堅定咁講 唔得!

之後個HR 呆左....

然後 我冷靜左D 再兜返 要還學費/車錢乜乜

佢: 咁我同上司傾傾先

16k
專科fg就有呢個價
全香港所有行業人員公開哂人工幾多 咩職級 咩經驗 放哂上網 全香港即刻要加人工

HR狗聽到即刻怕怕

大陸咪咁做囉,所有人人工全部公開

同職位均一價

唔該諗嘢諗多一步
HR 有咩所謂,你估啲錢慳返佢可以代落袋架咩痴線
個budget係請你個個老闆嘅cost center嚟

壓你價係因為你個仆街部門冇錢又要請人,話就話好鍾意你,跟住就搵個HR出嚟做衰人叫你收平啲。啲新紮management仲衰,連上頭風頭火勢cut cost都未知,要個HR提番佢佢無錢

HR係一個internal service,同IT一樣,都係受人錢財替人消災,全部都係overhead cost

我自己cv度就一定會填expected salary同current salary
你去求職同樣僱主都係想搵岩既人
最實際講左錢
大家傾唔埋既就咪撚傾落去唔好晒時間
都有唔少agent打黎話我開得高
咪屌番佢地囉
又冇人話一定要做你手上果分工
供需問題姐

巴打講得好O岩
HR都係打工仔....慳左既錢唔會落到hr個袋度
暫時做咁多間公司都冇話因為咁而會分多左bonus
多數都係個can好fit個位 我地寧願寫多幾份報告上去申請extra budget去請close file
真係out budget 反而一開始就唔會叫你黎見
浪費時間

hr agent係世界上最on9既人
話就話幫你match工
實際搵啲垃圾俾你仲要抽鳩你水
有次真係好撚嬲...

兜乜鬼啫, 屌鳩佢之後走啦

行頭窄
都係冷靜啲好

16k
專科fg就有呢個價

你讀過垃圾科未呀 ? 你知讀垃圾科既苦況咩 ?

例如?

16k
專科fg就有呢個價

明知自己讀垃圾科仲開咁高?
on99

好似未有人答

除非你請啲最低要求嘅工,一係識一係唔識做,否則無可能明碼實價
一個多啲經驗,效率高啲嘅人同啱啱做多份工嘅人唔應該同一人工
政府concept唔同,所以容易多按章工作嘅人,醒嘅人都唔會吃香過老屎忽

無辦法,講價還價係商業嘅正常活動,唔識講價真係好難生存,或者可以搵agent幫手

不過唔服係個招聘個過程做得唔尊重人
全香港所有行業人員公開哂人工幾多 咩職級 咩經驗 放哂上網 全香港即刻要加人工

HR狗聽到即刻怕怕

大陸咪咁做囉,所有人人工全部公開

同職位均一價

唔該諗嘢諗多一步
HR 有咩所謂,你估啲錢慳返佢可以代落袋架咩痴線
個budget係請你個個老闆嘅cost center嚟

壓你價係因為你個仆街部門冇錢又要請人,話就話好鍾意你,跟住就搵個HR出嚟做衰人叫你收平啲。啲新紮management仲衰,連上頭風頭火勢cut cost都未知,要個HR提番佢佢無錢

HR係一個internal service,同IT一樣,都係受人錢財替人消災,全部都係overhead cost

我自己cv度就一定會填expected salary同current salary
你去求職同樣僱主都係想搵岩既人
最實際講左錢
大家傾唔埋既就咪撚傾落去唔好晒時間
都有唔少agent打黎話我開得高
咪屌番佢地囉
又冇人話一定要做你手上果分工
供需問題姐

巴打講得好O岩
HR都係打工仔....慳左既錢唔會落到hr個袋度
暫時做咁多間公司都冇話因為咁而會分多左bonus
多數都係個can好fit個位 我地寧願寫多幾份報告上去申請extra budget去請close file
真係out budget 反而一開始就唔會叫你黎見
浪費時間

hr agent係世界上最on9既人
話就話幫你match工
實際搵啲垃圾俾你仲要抽鳩你水

係,大部分都係幾無良
不過專業啲,幫啲規模大少少公司做嘢嘅都係會收公司個邊錢,唔會收應徵個個

好多地方立咗法唔可以收應徵個邊嘅錢
我上年非三大文科ugrad
上年八月搵到份contract工17k加完一個約bonus,即係18k左右
黎緊八月完約
搵下份工寫19k會唔會太過份
好驚搵唔到同而家人工想稱既工

唔會,老實講應該開20k

做得一年野唔係幾好意思開20

開20俾佢壓完咪19

16k
專科fg就有呢個價

明知自己讀垃圾科仲開咁高?
on99

睇完連登d薪金post,自信即有
保安都已經15k起跳 重有工係唔過10k真係好恐怖
保安都已經15k起跳 重有工係唔過10k真係好恐怖

冇記錯
好似譚仔呀姐好似都萬三 洗碗都萬五

好似未有人答

除非你請啲最低要求嘅工,一係識一係唔識做,否則無可能明碼實價
一個多啲經驗,效率高啲嘅人同啱啱做多份工嘅人唔應該同一人工
政府concept唔同,所以容易多按章工作嘅人,醒嘅人都唔會吃香過老屎忽

無辦法,講價還價係商業嘅正常活動,唔識講價真係好難生存,或者可以搵agent幫手

不過唔服係個招聘個過程做得唔尊重人

你話去到3-4萬人工/中高層既職工要傾價都好正常 但而家二萬以下既工都出現咁既情況又係唔係需要呢
好同意你最尾果句 比人感覺好侮辱
有次真係好撚嬲...

自爆自己無選擇空間
舊公司係大公開黎,賺勁多錢,啲老闆都好大方,大時大節都派十幾廿萬現金獎。
我見工個陣只係開得比上一份工多兩千,個垃圾hr阿頭死要壓我一千
個一千平時啲老闆跌都跌左啦
可能啲hr覺到壓到其他小職員人工好有成就,可以同老闆領功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞