[特攝撚] Super Hero Time 討論區 Ex-Aid 23 , 宇宙06

583 回覆
7 Like 0 Dislike
https://youtu.be/6TgEEDSEJ70

曱甴頭

估唔到有人認同我

我反而想知GamnX上集打爛永夢條belt 係唔係覺醒lvX先有

我指個能力<ins></ins>

覺醒level X係分裂

分身+分身/雜兵不死+雜兵合做大怪+封印腰帶

其實拎人地武器,算唔算zombie 特有?

好似要有人地卡帶先用到
長期帶住Giri Giri Chambara

M有集都搶咗型彩把劍黎用啦

曱甴頭

喚醒你哋呢一年嘅記憶

曱甴頭

估唔到有人認同我

真係好似

劇情去到後期

屌係喎依家先中期

其實貴利矢真係好犀利
咁短時間可以睇清晒所有野
同埋仲搵埋解決方法
如果唔係靠佢d data
主角群真係搞唔掂社長

就係禁快手 所以要佢死

推進度快得制會破壞社長計劃
原因只因知道得太多

我反而想知GamnX上集打爛永夢條belt 係唔係覺醒lvX先有

好似要有人地卡帶先用到

agger
武器跟卡帶
貴利佬把武器係giri giri eye先拎到
zombie用嘅其他武器比人搶返變身卡帶就用唔到
攞武器個list會見到冇得再揀
[quote]

好似要有人地卡帶先用到

M有集都搶咗型彩把劍黎用啦[/quote
點同
柒彩果時係變身狀態下比搶
社長就係持有卡帶嘅同時唔洗插卡帶(都冇位比佢插啦)就可以拎該卡帶嘅專屬武器
呢點設定都有講

曱甴頭

估唔到有人認同我

真係好似

我當左老豆魂係主form

曱甴頭

估唔到有人認同我

真係好似

老豆魂係靚啲

曱甴頭

估唔到有人認同我

真係好似

老豆魂係靚啲

中後期都好少變普通form

曱甴頭

估唔到有人認同我

真係好似

老豆魂係靚啲

老豆魂型好多
又可以比較下中期型態登場回
W Fang Joker
OOO Tajadol Combo
Fourze Magnet States
Wizard All Dragon
鎧武 Kachidoki Arms
Drive Type Formula
Ghost Grateful Damashii
Ex-Aid Maximum Gamer Lv.99

最虛應該係Grateful

最好係咪鎧武同OOO

鎧武從天而降變身+rambo式突襲

OOO當時配埋首time judge all好正

鎧武嗰集又係世界級 突破左自己嘅迷茫再加上一打十
不過exaid都唔差 覺得可以同ooo同鎧武並列

唔計個集劇情,鎧武打鬥最正

w既fang joker都唔錯,第一次philip做主體變身
【劇透注意】《假面騎士×超級戰隊 超Super Hero大戰》完成披露上映會 概要劇透

・現實世界人物只有EX-AID組(除了貴利矢&社長是遊戲角色)、球連者、獸王者(全員原聲)以外全部都是遊戲角色

・最初鐵板陣Xevious浮遊要塞及宇宙船從韓國大叔的遊戲機裡出現

・鐵板陣Xevious浮遊要塞毀滅獸大陸,艾姆負傷被運送到永夢他們的醫院

・球連者認為鐵板陣Xevious出現的原因會不會是Poppy於是與EX-AID騎士們對戰

・普通人掉下的遊戲機裡小蜜蜂/銀河人Galaxian外星人出現,《超Super Hero大戰》的射擊系遊戲角色(貴利矢=Lazer、電王 槍形態、斬月・真、真劍藍、冒險粉、電子紅)出現將他們撃破,遊戲世界的黑飛彩也一度出現與現實世界的飛彩他們對面,電王 槍形態連說話都沒有就與貴利矢及黑飛彩等一併消失...(貴利矢的戲份就完了)

・為了打倒遊戲世界的敵人角色而借助《超Super Hero大戰》的力量,Poppy&艾姆進入遊戲世界,艾姆被強制參加遊戲,本能覺醒獸王虎將強人擊倒後,被亞馬遜襲擊,在危機的時候得遊戲角色的空蟬丸相助,空蟬丸肉身將亞馬遜打倒。空蟬丸為兩人帶路到黑飛彩那裡去。空蟬丸為守護現實世界在遊戲世界外也戰鬥,當《超級修卡大戰》開始時,也從現實世界回來幫手,這裡首次強龍Change,可惜被修卡首領3世重創打倒消失了...

・故事的關鍵是霧野エイト(Eight=8,所以遊戲裡有像"8"的標誌):曾經是飛彩患者的天才少年程式員。因開發《超Super Hero大戰》令身體患上電子化的神秘疾病,飛彩從美國被召回日本緊隨其後負責的,「感情薄弱」也診斷為疾病的原因,小男孩不想接受治療,飛彩也因病人的意願拒否進行手術。結果小男孩全身多邊化,並且被吸進PC/遊戲世界中消失了...(完美的飛彩唯一的污點及想遺忘的過去)

・黑飛彩=True Brave目的就是為了實現小男孩覺得現實世界無聊的願望而打算將現實世界破壞,讓遊戲世界才變成現實。而為了這計劃才讓獎勵關卡《超級修卡大戰》裡的修卡復活。

・遊戲世界之所以能侵攻現實世界,是因為飛彩錯失治療感情薄弱的小男孩,為了説服那男孩,Naga也進入遊戲世界了

・借助遊戲世界的黑飛彩力量也可以不過既然如此倒不如遵從遊戲規則開始淘汰賽

・永夢選擇淘汰賽裡自己的隊伍
永夢自己是紅色欄→桃色欄選MOMO→同為桃色的5號及同為異魔神的龜&熊被略過→藍色欄本來是選Specter後變更八雲→黃色欄八雲打算選魔法黃但選錯了陣桑→最後的綠色欄陣桑介紹「就決定是他吧」選北岡律師

・淘汰賽是EX-AID組對大連者,然後是藍騎士對戰隊紅,除此及決賽之外全部省略

・Amazons出現就只是阻止永夢前進去找小男孩。Alpha、Omega、Neo 3對1 Ex-Aid Lv.X,Alpha是原聲說了一點話,Omega&Neo則沒有,Ex-Aid以隱藏道具逆轉形勢擊倒3人(出場完全是為了宣傳),然後暗黑3騎士(Dark Kabuto、Dark Ghost、Dark Drive)也出現來阻止永夢

・決賽是EX-AID組對GENM組
○鐵兵對龍玄×
○Beet Buster對黃梟×
×藍忍者對Specter○
×電王 劍形態對桃連者○
○EX-AID對GENM×

・3對2最後是EX-AID組的勝利,這流向回到現實世界,遊戲世界的淘汰賽中優勝的隊伍能變身假面戰隊五騎士,沒有什麼特別説明原因,將鐵板陣Xevious浮遊要塞撃破後除永夢以外都返回遊戲了,不過當《超級修卡大戰》開始時飛彩召喚4人再登場。

・假面戰隊五騎士能召喚出雷霆鬥牛犬、豪快海賊船、魔法龍、Den-Liner及德蘭城堡龍,必殺技使出五騎士颶風!

・MOMO對著永夢說「良太郎……啊不是,永夢!」讓人想起電王本編的小neta

・北岡律師也是遊戲角色,出場不算多,變身鐵兵在淘汰賽中活躍,還有小部份是綠騎士,不過夾雜著契約書及小吾郎的小neta,而且變身鐵兵時真的有準備到大鏡子w

・獎勵關卡《超級修卡大戰》的開始
修卡首領3世=大蜘蛛大首領設定上在現實世界已經被騎士打倒,這部電影裡作為遊戲世界角色的怪人BOSS。為了報上代及上上代修卡首領的恨,率領歷代騎士&戰隊的凶惡幹部們侵攻現實世界。

・《超級修卡大戰》開始時,前面只在VS球連者時出現的大我也來到,然後帕拉德也登場
「也讓我參加這遊戲吧」 於是Snipe&Para-Dx暫時共同戰鬥

・魔王Brave對True Brave!飛彩以Taddle Critical Slash騎士踢打倒了黑飛彩從英雄們的卡片得到了強化能量道具

・EX-AID極限玩家變身同時從飛彩那裡得到的能量道具巨大化&雙子球玉分裂的2台球連王(1+3+5+7+9&1+2+4+6+8)一起將乘上Jerk Matter宇宙船蘿卜的修卡首領3世擊破,Game Clear

・最終打倒了修卡,透過永夢他們說服那男孩,黑飛彩將遊戲世界與現實世界的連繋切斷,飛彩患者的小男孩「不知道能不能再見大家?」向遊戲世界的黑飛彩及空蟬丸二人微笑及揮手,完結

場刊和演員表雖沒有,仁叔本人在電影中一瞬間登場!
我覺等女主唔係變節
可能係回憶用黎誤導觀眾
D bugster一出世都係邪惡
應該係改邪歸正左
今集見佢祈禱咁真心 做間碟都咁入戲

我覺得東映係特登剪到條trailer咁
Parad可能係同Graphite/新幹部講おかえり?

如果按呢個理論
當初poppi係識para 同埋係佢地一伙
之後出bug poppi變成忠嘅同受人類影響,留係CR幫手
不過咁嘅話para應該記得poppi,當初見1面果時又冇果種感覺啵

~Ghost 仙人

4仔個磁石形態算唔算最樣衰
唔講都唔知係中期形態

四仔個個形態都柒柒地

magnet states好cute

曱甴頭

估唔到有人認同我

真係好似

老豆魂係靚啲

老豆魂型好多

冬KONG
荃灣悅來肥趣有brave snipe 50lv嘅gasha
$224
$224

有無zombie/ mighty bros
$224

有無zombie/ mighty bros

zombie同mighty bro都唔見有
【劇透注意】《假面騎士×超級戰隊 超Super Hero大戰》完成披露上映會 概要劇透

睇完段文都已經覺得好亂

睇完段文都已經覺得好亂

講真
今年個陣容其實唔錯
好多舊人都請到返黎
車車又可以限定復活同有黑彩
奈何係米村寫劇本
結果係寫成咁
官方twitter話下個月有新衍生劇發表
官方twitter話下個月有新衍生劇發表

今次仲唔輪到Lazer?

曱甴頭

估唔到有人認同我

真係好似

老豆魂係靚啲

老豆魂型好多

冬KONG

雖然GHOST 真係好爛
但真係不得不承認首歌幾正 歌詞又有意思
我們思故我們在

真係好似

老豆魂係靚啲

老豆魂型好多

冬KONG

我們思故我們在

係咩?
我覺得好撚難聽喎

老豆魂係靚啲

老豆魂型好多

冬KONG

我們思故我們在

係咩?
我覺得好撚難聽喎

Ex-Aid 噤高質又唔播
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞