[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (28)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
開始想涉獵埋Victorian Style
美式定法式?
好 hardcore 呀!
如果法式呢??
不過我兩樣都想知下
巴打我有對8E 你睇下有冇興趣,我平放
我都有睇拆鞋果段youtube
睇完都自hi左一陣個性價比好高
點知再search多d就發覺QC唔得

買natural就係想淺色之後慢慢著深色
我見Thursday有d一買已經係黑鳩忟忟
知唔知其他牌子係咪都會有咁嘅情況?
不過除左色差
仲有其他野甩頭甩計
viberg 都幾正但好撚貴
太貴
我買黎落雨果陣可以當水鞋粗著渣
Emmm...其實good year welt唔太適合落雨著
我應該年尾會入trickers 對新boots
尤其是你嗰對係皮底?
唔計水鞋,最防水係dr ma .... (多次實測)
係咩?
唔係GYW先適合落雨著?
佢種造法好似係防入水?
因為我本身有對RW 9016
真係落暴雨都唔入水
好爽皮
著左6、7年,換過一次大底
可惜唔知點解d皮開始裂同甩
所以想買過對
皮底死硬啦
good year 唔防水架喎,同埋有時入咗水你都未必知
入咗水up住入面d木碎(以rw為例)隨時會爛
同埋皮本身係怕水,d皮裂可能就係因為成日淋雨又無保養
要先去買對button boots!
都有保養
純粹上下馬油、mink oil咁
但一年先1、2次
果陣on99聽d師兄講粗著唔駛點保養先有味道
濕完之後都有放係通風地方等佢充分吹乾
黎緊呢對一定會保養得好d
GYW係比較防水,而不是完全防水,完全防水只有膠水靴。
皮底就當然無膠底咁防水,而GYW配不同的膠底又有不同效果。
我對GYW danite 底 JL boots,普通落雨是ok 的。
靴配RW那些白底的防水性是會再高一點的,一方面是個鞋底厚點,高一點,另一方面是無針孔,滲水的機會又少一點。
吹乾後要加番油,因為D水揮發時帶走了D油。塊皮會乾硬。
同樣膠底,storm vs stitchdown 呢? 邊個防d ?
原來係咁
長知識了
宜家對boot d皮真係硬左好多
可能變得跪左所以龜裂甩皮
打算報銷了
所以想買返對
本身想買對stitchdown
但好似話換底技術要求高
怕香港少鞋鋪識換同貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞